Site icon Όλο Υγεία

Οστεοπόρωση: Νέο φάρμακο προστατεύει από τα κατάγματα στην εμμηνόπαυση

εμμηνόπαυση

Φωτογραφία: 123rf

Ένα νέο φάρμακο κατά της οστεοπόρωσης που προστατεύει τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση από κατάγματα, θα έχουν σύντομα στη φαρέτρα τους οι ιατροί. Σύμφωνα με το BBC, το φάρμακο αυτό, που θα κυκλοφορήσει σε ενέσιμη μορφή, θα είναι διαθέσιμο στην Αγγλία εντός των επόμενων τριών μηνών και το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει και στις υπόλοιπες χώρες.

Η είδηση για ένα νέο φάρμακο κατά της οστεοπόρωσης είναι ιδιαίτερα σημαντική, αν αναλογιστούμε ότι η οστεοπόρωση είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις των οστών. Μία στις τρεις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και ένας στους πέντε άντρες άνω των 50 ετών πάσχουν από οστεοπόρωση.

Οι ασθενείς με οστεοπόρωση εμφανίζουν μειωμένη οστική μάζα και διαταραχές στην αρχιτεκτονική της δομής των οστών, γεγονός που αυξάνει την επικινδυνότητα για κάταγμα. Τα κατάγματα έχουν σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής και μειώνουν το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών με οστεοπόρωση.

Πώς το νέο φάρμακο για την οστεοπόρωση θα προστατεύσει τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση

Σύμφωνα με το BBC, το νέο φάρμακο με την ονομασία «αμπαλοπαρατίδη» ενδυναμώνει τα οστά, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο καταγμάτων στην τρίτη ηλικία. Το νέο φάρμακο θα είναι σε ενέσιμη μορφή. Την ένεση, η οποία θα διατίθεται σε προγεμισμένη πένα, θα κάνουν οι άνθρωποι μόνοι στο σπίτι τους μία φορά την ημέρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν στην αγορά κι άλλες θεραπείες κατά της οστεοπόρωσης, αλλά το νέο φάρμακο θα βοηθήσει τα άτομα που δεν έχουν ανταποκριθεί ή δεν μπορούν να ανεχθούν τις υπάρχουσες θεραπείες.

Η Alison Smith, η οποία διαγνώστηκε με οστεοπόρωση το 2011, δήλωσε στην εκπομπή Today του BBC ότι «η νέα θεραπεία θα βοηθήσει πολλούς ασθενείς που είναι “απρόθυμοι” να λάβουν τα φάρμακα που είναι σήμερα διαθέσιμα λόγω των παρενεργειών».

Το νέο φάρμακο είναι μια πολύ καλά ανεκτή θεραπεία για τους περισσότερους ανθρώπους, ανέφερε η ιατρός Δρ Nicky Peel.

Μιλώντας στην εκπομπή Today, η Δρ Peel δήλωσε ότι ενώ ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν ναυτία, πονοκεφάλους και αίσθημα παλμών -συχνά κατά τα πρώτα στάδια της θεραπείας- το νέο φάρμακο είναι κατάλληλο για τους περισσότερους ανθρώπους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο οστικού κατάγματος.

Οι ιατροί θα χορηγούν τις ενέσεις σε όσους αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο να σπάσουν κάποιο οστό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η λήψη βιταμίνης D και ασβεστίου είναι επίσης σημαντική για την υγεία των οστών. Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Σημειώνεται πως οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τους άνδρες να αναπτύξουν οστεοπόρωση λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν με την εμμηνόπαυση. Τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν, γεγονός που μπορεί να αποδυναμώσει τα οστά.

Διάγνωση της οστεοπόρωσης

Η διάγνωση της οστεοπόρωσης είναι απλή και γίνεται με τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας.

Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας θα δείξει τις φυσιολογικές ή μη τιμές που μπορεί να υποδηλώνουν οστεοπόρωση. Είναι η μοναδική εξέταση που προσφέρει ασφαλή διάγνωση της πάθησης. Όσο χαμηλότερη είναι η τιμή της οστικής πυκνότητας, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος κατάγματος.

Η εξέταση φανερώνει πόσο αδύναμα είναι το οστά, θα εκτιμήσει την επικινδυνότητα κατάγματος το επόμενο διάστημα και θα αξιολογήσει αν βελτιώνεται η οστική μάζα ή χειροτερεύει.

Η εξέταση της οστικής πυκνότητας θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε ένα με δύο χρόνια, σε ασθενείς που βρίσκονται ήδη σε φαρμακευτική αγωγή.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version