Εμμηνόπαυση: Αυτά είναι τα 15 πιο κοινά συμπτώματα – Πώς να τα αναγνωρίσετε και να ανακουφιστείτε

εμμηνόπαυση

Εάν υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε για την εμμηνόπαυση, είναι ότι μπορεί να είναι διαφορετική για κάθε άτομο που τη βιώνει. Μερικές γυναίκες μπορεί να μην έχουν συμπτώματα, ενώ άλλες έχουν συμπτώματα τόσο σοβαρά ώστε να διαταράξουν την ποιότητα ζωής της καθημερινότητάς τους.

«Το ταξίδι στην περιεμμηνόπαυση δεν είναι ποτέ το ίδιο για δύο άτομα», λέει η γυναικολόγος Τζέσικα Σέφερντ. Προσθέτει μάλιστα πως είναι σημαντικό να μιλάμε για όλα τα συμπτώματα, ώστε οι γυναίκες να μπορούν να καταλάβουν τι πρέπει να περιμένουν και πώς να περιηγηθούν σε όλες τις επιλογές θεραπείας.

Υπενθυμίζουμε ότι η εμμηνόπαυση εμφανίζεται όταν έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος χωρίς έμμηνο ρύση, κατά μέσο όρο στην ηλικία των 51 ετών. Η περιεμμηνόπαυση εμφανίζεται κατά τη διάρκεια των ετών που προηγούνται της εμμηνόπαυσης, διαρκεί κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια, αλλά μπορεί να διαρκέσει έως και μια δεκαετία.

Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα που πιστεύετε ότι μπορεί να είναι αποτέλεσμα περιεμμηνόπαυσης, απευθυνθείτε στον γιατρό σας, ο οποίος θα αποκλείσει άλλες ιατρικές αιτίες των συμπτωμάτων σας, όπως προβλήματα θυρεοειδούς ή αναιμία.

Εάν τα συμπτώματά σας φαίνεται να οφείλονται σε περιεμμηνόπαυση, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν χρειάζεται να υποφέρετε εξαιτίας τους. Υπάρχει μια σειρά διαθέσιμων θεραπειών, από αλλαγές στον τρόπο ζωής και θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή έως συνταγογραφούμενα φάρμακα και ορμονοθεραπεία. Μιλήστε με τον γιατρό σας για να μάθετε ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές για εσάς.

«Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός συμπτωμάτων που συνδέονται με την εμμηνόπαυση», λέει η γυναικολόγος Χάιντι Φλαγκ, τονίζοντας ότι μπορεί να υπάρχουν έως και 500. Στη λίστα που ακολουθεί, έχουμε συμπεριλάβει τα 15 πιο κοινά.

Τα 15 συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

  1. Ακανόνιστη έμμηνος ρύση
  2. Εξάψεις
  3. Νυχτερινές εφιδρώσεις
  4. Δυσκολία στον ύπνο
  5. Πόνος στο στήθος
  6. Ξηρότητα κόλπου
  7. Μειωμένη σεξουαλική διάθεση
  8. Αλλαγές διάθεσης
  9. Άγχος
  10. Κατάθλιψη
  11. Ευερεθιστότητα
  12. Κρίσεις πανικού
  13. Πονοκέφαλοι
  14. Κούραση
  15. Πόνος στις αρθρώσεις

1. Ακανόνιστη έμμηνος ρύση

Κατά την περιεμμηνόπαυση, σχεδόν όλες οι γυναίκες θα βιώσουν αλλαγές στον εμμηνορροϊκό τους κύκλο. Με την πάροδο του χρόνου η περίοδος μιας γυναίκας μπορεί να γίνει πιο βαριά, ελαφρύτερη και λιγότερο ή πιο συχνή καθώς τα επίπεδα των αναπαραγωγικών ορμονών, οιστρογόνων και προγεστερόνης, αρχίζουν να πέφτουν.

Μπορεί επίσης να υπάρχει κηλίδωση μεταξύ των κύκλων. Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί για τυχόν σύλληψη κατά την περιεμμηνόπαυση, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος εγκυμοσύνης.

2. Εξάψεις

Οι εξάψεις είναι μια ξαφνική και έντονη αίσθηση ζέστης στο πρόσωπο, το λαιμό και την περιοχή του στήθους. Μαζί με τις νυχτερινές εφιδρώσεις, ανήκουν σε μια κατηγορία συμπτωμάτων που είναι γνωστά ως αγγειοκινητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Με τη μείωση των επιπέδων οιστρογόνων, ο υποθάλαμος, μια περιοχή του εγκεφάλου που λειτουργεί ως θερμοστάτης του σώματος, έχει επεισόδια κατά τα οποία ξεσπά και προσπαθεί να δροσίσει το σώμα ακόμα και όταν δεν είναι πραγματικά ζεστό.

Αυτό περιλαμβάνει την επέκταση των αιμοφόρων αγγείων και την αύξηση της ροής του αίματος για να απαλλαγούμε από τη θερμότητα του σώματος, προκαλώντας εφίδρωση και κοκκινίλα.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αποφυγή του αλκοόλ και της καφεΐνης ή η μείωση του στρες, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των εξάψεων. Η ορμονοθεραπεία, τα συμπληρώματα ή τα αντικαταθλιπτικά μπορεί επίσης να βοηθήσουν. Υπάρχει επίσης ένα νέο φάρμακο για τη θεραπεία των εξάψεων που εγκρίθηκε πρόσφατα από τον FDA.

3. Νυχτερινές εφιδρώσεις

Όπως και το άλλο αγγειοκινητικό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης, οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι η υπερβολική εφίδρωση τη νύχτα, αρκετή για να ποτίσει τις πιτζάμες ή τα κλινοσκεπάσματα. Όπως αναφέρθηκε, οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να βραχυκυκλώσουν τον εσωτερικό θερμοστάτη του σώματος.

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση μπορούν να διαρκέσουν από 7 έως 11 χρόνια και να καταστρέψουν τον ύπνο σας, επομένως είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για να μάθετε για τις θεραπευτικές επιλογές, οι οποίες είναι παρόμοιες με αυτές για τις εξάψεις.

4. Δυσκολία στον ύπνο

Οι γυναίκες μπορεί να έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν για διάφορους λόγους κατά την εμμηνόπαυση. Οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις μπορούν να σας ξυπνήσουν τη νύχτα και να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου.

Οι αλλαγές στη διάθεση, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος, μπορούν επίσης να παίξουν κάποιο ρόλο. Η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων μπορεί ακόμη να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα μελατονίνης κατά την περιεμμηνόπαυση, καθιστώντας πιο δύσκολο τον καλό βραδινό ύπνο.

5. Πόνος στο στήθος

Οι γυναίκες με πόνο στο στήθος μπορεί να αισθάνονται  πόνο ή υπερευαισθησία στον ένα ή και στους δύο μαστούς. Λόγω των ορμονικών αλλαγών, μπορεί να είναι απρόβλεπτο όταν συμβεί.

6. Ξηρότητα κόλπου

Καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται, η επένδυση του κόλπου γίνεται πιο λεπτή και λιγότερο ελαστική. Επίσης, μειώνεται η κολπική λίπανση. Και τα δύο μπορεί να προκαλέσουν πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ και να αυξήσουν τον κίνδυνο για κολπικές λοιμώξεις.

Όπως συμβαίνει με όλα τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, δεν χρειάζεται να υποφέρετε από κολπική ξηρότητα. Το φάσμα των θεραπειών που αναφέρθηκαν προηγουμένως (όπως τα συμπληρώματα ή η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης) μπορούν να βοηθήσουν, όπως επίσης οι κολπικές ενυδατικές κρέμες ή λιπαντικά χωρίς ιατρική συνταγή. Ο γιατρός μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει μια κρέμα οιστρογόνων.

7. Μειωμένη σεξουαλική διάθεση

Η περιεμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει πτώση της σεξουαλικής λίμπιντο καθώς μειώνεται η ροή του αίματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως ξηρότητα κόλπου, αλλαγές διάθεσης ή προβλήματα ύπνου.

Η αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της σεξουαλικής διάθεσης, όπως και άλλες ορμονικές και μη θεραπείες.

8. Αλλαγές διάθεσης

Τέσσερις στις 10 γυναίκες αναφέρουν ότι αισθάνονται απότομες αλλαγές στη διάθεση που είναι παρόμοιες με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο κατά την εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες μπορεί να βιώσουν παρατεταμένα συναισθήματα θλίψης, θυμού ή χαμηλής ενέργειας.

Οι αλλαγές στη διάθεση μπορούν επίσης να επιδεινωθούν από το πρόσθετο στρες της ζωής που είναι σύνηθες στη δεκαετία των 40 και των 50. Ενώ πολλές από τις κοινές θεραπείες για την εμμηνόπαυση μπορούν να βοηθήσουν στις αλλαγές της διάθεσης, ο γιατρός μπορεί επίσης να συστήσει άλλους τύπους θεραπείας, όπως τα αντικαταθλιπτικά.

9. Άγχος

Το στρες, η αϋπνία και η ορμονική ανισορροπία που προκαλεί η περιεμμηνόπαυση μπορεί να συμβάλλουν στο περιεμμηνοπαυσιακό άγχος. Το άγχος μπορεί επίσης να εντείνει άλλα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης, όπως δυσκολία στον ύπνο και τη συγκέντρωση.

Το άγχος μπορεί να είναι χειρότερο τη νύχτα λόγω της αύξησης των επιπέδων κορτιζόλης. Μιλήστε με τον γιατρό σας (ή έναν πάροχο ψυχικής υγείας) για να συζητήσετε τις θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση.

10. Κατάθλιψη

Εκτός από το άγχος, οι αλλαγές στη διάθεση κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Οι γυναίκες μπορεί να βιώσουν κρίσεις ανεξήγητης θλίψης, κόπωσης ή χαμηλής ενέργειας.

Ενώ η κατάθλιψη της εμμηνόπαυσης μπορεί να είναι προσωρινή, υπάρχει επίσης κίνδυνος εμφάνισης καταθλιπτικής διαταραχής κατά την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση. Η συνεργασία με έναν πάροχο ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να σας βοηθήσουν.

11. Ευερεθιστότητα

Μια άλλη αλλαγή διάθεσης που μπορεί να βιώσουν οι γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση είναι η ευερεθιστότητα. Η ευερεθιστότητα μπορεί να προκύψει από τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων που επηρεάζουν τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη διάθεση μαζί με την έλλειψη ύπνου και το άγχος.

12. Κρίσεις πανικού

Οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα κρίσης πανικού. Οι γυναίκες μπορεί να αισθάνονται έντονο άγχος που εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως αυξημένη εφίδρωση, δύσπνοια και ταχυπαλμία.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι έως και το 18% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών βίωσαν έναν τύπο κρίσης πανικού με έως και το 10% να βιώνει μια πλήρη κρίση πανικού, συνήθως ως απάντηση σε ένα στρεσογόνο γεγονός της ζωής.

Όπως με κάθε αλλαγή διάθεσης που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση, αναζητήστε βοήθεια από έναν πάροχο ψυχικής υγείας, ο οποίος μπορεί να συστήσει συμβουλευτική ή φαρμακευτική αγωγή για να σας βοηθήσει.

13. Πονοκέφαλοι

Οι ημικρανίες και οι πονοκέφαλοι μπορεί να γίνουν πιο συχνά κατά την εμμηνόπαυση. Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες, αν και πολλές γυναίκες παρατηρούν ότι οι πονοκέφαλοι γίνονται λιγότερο συχνοί μόλις φτάσουν στην εμμηνόπαυση.

14. Κούραση

Η κόπωση που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση είναι μια απώλεια ενέργειας που μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Η ορμονική ανισορροπία και η κακή ποιότητα ύπνου -ένα άλλο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης- μπορούν επίσης να παίξουν κάποιο ρόλο.

Παρεμβάσεις που βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου μπορούν να βοηθήσουν, όπως και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η τακτική άσκηση και η υγιεινή διατροφή.

15. Πόνος στις αρθρώσεις

Η μείωση των επιπέδων οιστρογόνων μπορεί να διογκώσει τις αρθρώσεις και να προκαλέσει φλεγμονή. Ο πόνος στις αρθρώσεις, ένα κοινό σύμπτωμα της περιεμμηνόπαυσης, μπορεί να εμφανιστεί σαν ένας θαμπός πόνος ή ένας οξύς πόνος που διαπερνά το σώμα. Συχνά είναι χειρότερο το πρωί όταν οι αρθρώσεις είναι δύσκαμπτες από ακινησία τη νύχτα.

Όλο Υγεία

Scroll to Top