Εμφύτευμα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 50% – Νέα ελπίδα για τους ασθενείς

καρκίνο

Μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία με εμφύτευμα, που θα παρακολουθεί συνεχώς τον καρκίνο και θα προσαρμόζει τη δόση ανοσοθεραπείας σε πραγματικό χρόνο, θα αναπτύξουν σύντομα επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Rice.

Με αυτήν την τεχνολογία, η αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας για ασθενείς με δύσκολα θεραπεύσιμους καρκινικούς όγκους όπως στις ωοθήκες, στο πάγκρεας και άλλες κακοήθειες θα βελτιωθεί σημαντικά.

Η αρχική κλινική δοκιμή είχε επικεντρωθεί στον ανθεκτικό υποτροπιάζοντα καρκίνο των ωοθηκών. Η τεχνολογία ωστόσο είναι ευρέως εφαρμόσιμη για καρκίνους του περιτοναίου που επηρεάζουν το πάγκρεας, το συκώτι, τους πνεύμονες και άλλα όργανα.

Η μελέτη για το εμφύτευμα

Μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο Rice στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινά την ανάπτυξη τεχνολογίας εμφυτευμάτων που μπορεί να μειώσουν τους θανάτους από καρκίνο σε ποσοστό πάνω από 50%. Η επιχορήγηση, που δόθηκε σε μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Rice, θα επισπεύσει τη δημιουργία και την αξιολόγηση μιας νέας στρατηγικής για τη θεραπεία του καρκίνου. Με αυτήν τη στρατηγική, η αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας για ασθενείς με δύσκολα θεραπεύσιμους όγκους όπως οι ωοθήκες, το πάγκρεας και άλλες κακοήθειες θα βελτιωθεί σημαντικά.

«Αντί να αφήνουμε τους ασθενείς σε νοσοκομειακά κρεβάτια θα χρησιμοποιήσουμε μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία για να εμφυτεύσουμε μια μικρή συσκευή που παρακολουθεί συνεχώς τον καρκίνο τους και προσαρμόζει τη δόση ανοσοθεραπείας τους σε πραγματικό χρόνο», δήλωσε ο βιομηχανικός της Rice Omid Veiseh. ο κύριος ερευνητής (PI) για τη συμφωνία συνεργασίας ARPA-H.

Η θεραπεία κλειστού βρόχου που χρησιμοποιείται στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου, χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για τη διαχείριση του διαβήτη και είναι επαναστατική (αυτοματοποιημένο σύστημα χορήγησης ινσουλίνης ή αυτόνομο σύστημα γλυκαιμικού ελέγχου). Περιλαμβάνει τη συνεχή επαφή μεταξύ μιας αντλίας ινσουλίνης και της συσκευής παρακολούθησης γλυκόζης.

Η ομάδα αποτελείται από μηχανικούς, επαγγελματίες υγείας και ένα ευρύ φάσμα ειδικών από διάφορους τομείς, όπως η συνθετική βιολογία, η επιστήμη των υλικών, η ανοσολογία, η ογκολογία, η ηλεκτρική μηχανική και η τεχνητή νοημοσύνη, μεταξύ άλλων. Το THOR, ένα αρκτικόλεξο του όρου «στοχευμένη υβριδική ογκοθεραπευτική ρύθμιση», είναι το όνομα αυτής της συλλογικής πρωτοβουλίας. Το εμφύτευμα που αναπτύχθηκε από το THOR είναι γνωστό ως HAMMR, το οποίο σημαίνει “υβριδικός προηγμένος ρυθμιστής μοριακής παραγωγής”.

“Τα καρκινικά κύτταρα εξελίσσονται διαρκώς και προσαρμόζονται στη θεραπεία. Ωστόσο, επί του παρόντος διαθέσιμα διαγνωστικά εργαλεία, όπως ακτινολογικές εξετάσεις, αναλύσεις αίματος και βιοψίες, παρέχουν πολύ σπάνια και περιορισμένα στιγμιότυπα αυτής της δυναμικής διαδικασίας”, δήλωσε ο Δρ. Amir Jazaeri, συν-κύριος ερευνητής και καθηγητής γυναικολογικής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας MD Anderson Cancer Center.

“Ως αποτέλεσμα, οι σημερινές θεραπείες αντιμετωπίζουν τον καρκίνο σαν να είναι μια στατική ασθένεια. Πιστεύουμε ότι το THOR μπορεί να μεταμορφώσει το status quo παρέχοντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το περιβάλλον του όγκου. Αυτά με τη σειρά τους θα καθοδηγήσουν πιο αποτελεσματικές και ενημερωμένες για τον όγκο νέες θεραπείες.”πρόσθεσε.

 

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Scroll to Top