Site icon Όλο Υγεία

Νέες θεραπείες για τον καρκίνο με εμβόλια με mRNA

νέα έρευνα για την παχυσαρκία

Το μέλλον στις θεραπείες για τον καρκίνο φαίνεται ότι είναι τα εμβόλια με mRNA, μια τεχνική που χρησιμοποιήθηκε για την covid-19.

 

Οι σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου την τελευταία δεκαετία, δίνουν το έναυσμα για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της ασθένειας. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η έρευνα έχει φτάσει σε σημείο καμπής, ενώ πολλοί προβλέπουν ότι σε πέντε χρόνια θα υπάρχουν περισσότερα εμβόλια με mRNA για τον καρκίνο.

Δεν πρόκειται για παραδοσιακά εμβόλια που προλαμβάνουν την ασθένεια, αλλά για ενέσεις που συρρικνώνουν τους όγκους και εμποδίζουν την επανεμφάνιση του καρκίνου.

Σε πρώτη φάση, στις πειραματικές αυτές  θεραπείες περιλαμβάνονται ο καρκίνος του μαστού και του πνεύμονα, ενώ φέτος αναφέρθηκαν σημαντικά επιτεύγματα, για τον πιο θανατηφόρο καρκίνο του δέρματος, το μελάνωμα καθώς και για τον καρκίνο του παγκρέατος.

“Καταφέραμε να θέσουμε σε λειτουργία έναν μηχανισμό. Τώρα πρέπει να τον κάνουμε να δουλέψει καλύτερα”, δήλωσε ο Δρ Τζέιμς Γκάλεϊ,  από το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, ο οποίος ειδικεύεται σε μεθόδους ανοσοθεραπείας, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων για τη θεραπεία του καρκίνου.

Οι επιστήμονες κατανοούν πώς ο καρκίνος κρύβεται από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Τα εμβόλια κατά του καρκίνου, όπως και οι ανοσοθεραπείες, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να εντοπίζει και να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Και ορισμένα νέα εμβόλια χρησιμοποιούν mRNA, τεχνική που αναπτύχθηκε για τον καρκίνο αλλά χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για τα εμβόλια COVID-19.

Για να λειτουργήσει ένα εμβόλιο, πρέπει να διδάξει τα Τ κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίζουν τον καρκίνο ως επικίνδυνη εισβολή, δήλωσε η Δρ Nora Disis του Ινστιτούτου Εμβολίων κατά του Καρκίνου του UW Medicine στο Σιάτλ.  “Μόλις εκπαιδευτούν, τα Τ κύτταρα μπορούν να ταξιδέψουν οπουδήποτε στο σώμα για να κυνηγήσουν τον καρκίνο. Αν δείτε ένα ενεργοποιημένο Τ κύτταρο, έχει σχεδόν.. πόδια”, λέει η επιστήμονας. “Μπορείτε να το δείτε να σέρνεται μέσα από το αιμοφόρο αγγείο για να βγει στους ιστούς”.

Σημαντικοί για την έρευνα οι εθελοντές ασθενείς

Η πρόοδος όσον αφορά τα θεραπευτικά εμβόλια ήταν δύσκολη.  Απαιτεί την επεξεργασία των ανοσοποιητικών κυττάρων του ίδιου του ασθενούς σε εργαστήριο και την επιστροφή τους, μέσω ενδοφλέβιας χορήγησης. Υπάρχουν επίσης θεραπευτικά εμβόλια για τον πρώιμο καρκίνο της ουροδόχου κύστης και το προχωρημένο μελάνωμα.

Η πρώιμη έρευνα, για τα εμβόλια κατά του καρκίνου απέτυχε, καθώς ο καρκίνος ξεγελούσε και ξεπερνούσε το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών, δήλωσε η Olja Finn, ερευνήτρια εμβολίων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Οι επιστήμονες πλέον επικεντρώνονται σε ασθενείς με πρώιμη νόσο, αφού τα πειραματικά εμβόλια δεν βοήθησαν σε πιο προχωρημένους ασθενείς. Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει μια μελέτη εμβολίου σε γυναίκες με χαμηλό κίνδυνο που αφορά τον καρκίνο in situ και είναι αρχόμενη νόσος.

Όπως ανέφερε η ερευνήτρια εμβολίων, “περισσότερα εμβόλια που προλαμβάνουν τον καρκίνο μπορεί επίσης να είναι μπροστά μας. Τα προ δεκαετιών εμβόλια κατά της ηπατίτιδας Β προλαμβάνουν τον καρκίνο του ήπατος, ενώ τα εμβόλια κατά του ιού HPV, που εισήχθησαν το 2006, προλαμβάνουν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Η μελέτη στις ΗΠΑ

Στη Φιλαδέλφεια, η δρ Susan Domchek, διευθύντρια του Κέντρου Basser στο Penn Medicine, πραγματοποιεί έρευνα σε 28 υγιή άτομα με μεταλλάξεις BRCA, που αφορά στη δοκιμή νέου εμβολίου. Οι μεταλλάξεις αυτές αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.  Άλλοι επιστήμονες αναπτύσσουν εμβόλια για την πρόληψη του καρκίνου σε άτομα με προκαρκινικούς όζους στους πνεύμονες και σε άλλες κληρονομικές παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

“Τα εμβόλια είναι πιθανώς το επόμενο μεγάλο επίτευγμα” στην προσπάθεια μείωσης των θανάτων από καρκίνο, δήλωσε ο δρ Steve Lipkin, γενετιστής στο Weill Cornell Medicine της Νέας Υόρκης, ο οποίος ηγείται μιας προσπάθειας που χρηματοδοτείται από το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου. “Αφιερώνουμε τη ζωή μας σε αυτό”, είπε χαρακτηριστικά.

Τα άτομα με την κληρονομική πάθηση του συνδρόμου Lynch έχουν 60% έως 80% κίνδυνο κατά τη διάρκεια της ζωής τους να αναπτύξουν καρκίνο.

Ο  Δρ Eduardo Vilar-Sanchez του Κέντρου Καρκίνου MD Anderson στο Χιούστον, ηγείται δύο μελετών που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση για εμβόλια κατά των καρκίνων που σχετίζονται με το σύνδρομο Lynch. “Οι ασθενείς ανταποκρίνονται σε αυτό με εκπληκτικό και θετικό τρόπο”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Eμβόλιο mRNA

Οι φαρμακοβιομηχανίες Moderna και Merck αναπτύσσουν από κοινού ένα εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA για ασθενείς με μελάνωμα. Η σχετική μελέτη αναμένεται να ξεκινήσει τη φετινή χρονιά. Τα εμβόλια με mRNA προσαρμόζονται σε κάθε ασθενή, με βάση τις πολυάριθμες μεταλλάξεις. Ένα εμβόλιο εξατομικευμένο με αυτό τον τρόπο μπορεί να εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα να ελέγχει τη διαδικασία της μετάλλαξης του καρκίνου και να σκοτώνει αυτά τα κύτταρα. Αλλά τέτοια εμβόλια θα είναι ακριβά.

Εμβόλια που δεν είναι εξατομικευμένα

Τα εμβόλια που αναπτύσσονται στο UW Medicine έχουν σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται σε πολλούς ασθενείς και όχι να έχουν εξατομικευμένη δράση.

Οι δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη  και αφορούν στον πρώιμο και προχωρημένο καρκίνο του μαστού, καρκίνο του πνεύμονα και καρκίνο των ωοθηκών. Τα αποτελέσματα των  δοκιμών αναμένονται το επόμενο έτος.

Με πληροφορίες από το APnews

 

Σοφία Λαλιωτίτη
Σοφία Λαλιωτίτη

Η Σοφία Λαλιωτίτη έχει καλύψει το ιατρικό ρεπορτάζ σε έντυπα μέσα και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες. Πιστεύει ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου, στη σύγχρονη εποχή με τα social media, δεν είναι να "προσανατολίζει" και να “προτείνει συμπεράσματα”, αλλά να παρακινεί τους αναγνώστες να μάθουν περισσότερα από τις ίδιες του τις πηγές, ειδήσεων και γνώσεων. Κατά κάποιον τρόπο ο σημερινός δημοσιογράφος ελάχιστα διαφέρει από μία μηχανή αναζήτησης.

Exit mobile version