ΕΛΣΤΑΤ: Ένας στους 4 δεν λαμβάνει την αναγκαία περίθαλψη

φυσιολογική πίεση υπέρταση

Η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε ότι το 24, 3% του πληθυσμού δεν έλαβε υπηρεσίες Υγείας όταν είχε ανάγκη και ο κύριος λόγος ήταν ο οικονομικός.

 

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί το εύρημα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τη χρήση υπηρεσιών υγείας, με τον οικονομικό παράγοντα να είναι το βασικό εμπόδιο για την παροχή αξιοπρεπούς περίθαλψης. Αναλυτικότερα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2022, περίπου 1 στους 2 (54,0%) ηλικίας 16 ετών και άνω, χρειάστηκε ιατρική εξέταση ή θεραπεία.

Δυστυχώς όμως ποσοστό 24,3%, δηλαδή 1 στους 4 δεν έλαβε την υπηρεσία Υγείας που είχε ανάγκη.

Σύμφωνα με αποτελέσματα από την Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών, έτους 2022, ποσοστό 19,9% του φτωχού πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω, δεν έλαβε ιατρική εξέταση ή θεραπεία, κάθε φορά που χρειάστηκε. Το ποσοστό για τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχεται στο 11,6%

Ανικανοποίητη ανάγκη υγείας λόγω οικονομικής δυσπραγίας

Ο κυριότερος παράγοντας που ευθύνεται για την μη ικανοποίηση της αναγκαίας ιατρικής εξέτασης ή θεραπείας, από τον πληθυσμό είναι η οικονομική κατάστασή τους. Το 66,8% απάντησε ότι δεν είχε την οικονομική δυνατότητα για να λάβει υπηρεσίες υγείας. Δηλαδή 7 στους 10 (66,8%) ο κύριος λόγος ήταν οικονομικός.

Πολυτέλεια η οδοντιατρική περίθαλψη

Οδοντιατρική / στοματολογική / ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες η στοματική υγεία μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών παθήσεων. Με την έρευνα καταγράφεται η χρήση υπηρεσιών που σχετίζονται με τη στοματική υγεία, συγκεκριμένα η ανάγκη για οδοντιατρική / στοματολογική / ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία.
Περίπου 1 στους 2 (46,8%) χρειάστηκαν οδοντιατρική / στοματολογική / ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία. Ποσοστό, όμως 32 % δεν την έλαβε όταν χρειάστηκε, με τους πολίτες που βρίσκονται στο φάσμα της φτώχειας να υπερτερούν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ποσοστό 21,0% του φτωχού πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δεν έλαβε οδοντιατρική / στοματολογική / ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία κάθε φορά που χρειάστηκε. Το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού ανέρχεται στο 13,7%.
Μάλιστα, στην οδοντιατρική περίθαλψη πάνω από 2 στους 3 (77,2%) από αυτούς που δεν ικανοποιήθηκαν οι ανάγκες τους, επικαλούνται οικονομικούς λόγους.

Συχνότητα επισκέψεων σε επαγγελματίες υγείας

Με την έρευνα συγκεντρώθηκε πληροφορία και για τη συχνότητα των επισκέψεων του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω κατά τους τελευταίους 12 μήνες για δικό τους πρόβλημα υγείας σε: (α) ιατρό γενικής ιατρικής, παθολόγο ή τον προσωπικό ιατρό,

(β) ιατρό άλλης ειδικότητας ή χειρουργό για ειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες και

(γ) οδοντίατρο/ στοματολόγο/ ορθοδοντικό.

Κατά τους τελευταίους 12 μήνες, 1 -2 φορές επισκέφτηκε:
Ιατρό γενικής ιατρικής, παθολόγο ή τον προσωπικό ιατρό,

  • το 33,3% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω, ιατρό άλλης ειδικότητας ή χειρουργό για ειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες,
  • το 24,2% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών, Οδοντίατρο/στοματολόγο/ορθοδοντικό,
  • το 24,2% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω.
Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top