Site icon Όλο Υγεία

20.000 Έλληνες γιατροί έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό!

Η υποστελέχωση του ΕΣΥ και οι μετανάστες Έλληνες γιατροί απασχόλησαν την ολομέλεια των Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων.

 

Το βαθύ τραύμα που προκάλεσε στην Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια περίθαλψη η οικονομική κρίση δεν επουλώθηκε τα χρόνια που ακολούθησαν , ενώ η πανδημία προκάλεσε νέα διαλυτική κατάσταση με το ΕΣΥ να βρίσκεται πλέον στο χείλος της κατάρρευσης. Τα παραπάνω ανέφερε στην εισήγησή του για τη στελέχωση του ΕΣΥ,  το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κατά την Ολομέλεια των Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Σύρο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η έρευνα κοινής γνώμης και γιατρών που πραγματοποίησε πρόσφατα ο ΠΙΣ απέδειξε ότι το θέμα της στελέχωσης του ΕΣΥ βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της κοινωνίας και των γιατρών, ανεξάρτητα από την εργασιακή σχέση που αυτοί απασχολούνται. Δυστυχώς, το ΕΣΥ αντί να ενισχύεται με ανθρώπινο δυναμικό, παρατηρείται τάση παραιτήσεων και φυγής στο εξωτερικό. Από το 2010, εκτιμάται ότι έχουν φύγει στο εξωτερικό 20.00 Έλληνες γιατροί. Η Πολιτεία έχει δαπανήσει για την εκπαίδευση των γιατρών που εργάζονται σε κέντρα του εξωτερικού 7 δις ευρώ.

Οι ελλείψεις προσωπικού στο επίκεντρο

 

Το ΔΣ του ΠΙΣ κατά την εισήγησή του έκανε λόγο για «τραγική υποστελέχωση μονάδων σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές» αναφέροντας χαρακτηριστικά την έλλειψη αναισθησιολόγων ή την κατάρρευση των παθολογικών κλινικών.

Παρουσίασε την πρόσφατη έρευνα του ΚΕΠΥ υπό τον τίτλο «Η εξέλιξη του υγειονομικού προσωπικού στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας» η οποία αξιοποίησε στοιχεία του ΠΟΥ, του ΟΟΣΑ, της ΕΛΣΤΑΤ, του ΒΙHealth, καθώς και μεγάλο αριθμό μελετών που έχουν εκπονηθεί τα τελευταία 15 χρόνια. «Όπως αποδεικνύει η εν λόγω έρευνα, οι πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης είχαν καταστροφική επίδραση στη στελέχωση των νοσοκομειακών υπηρεσιών του ΕΣΥ».

Εντυπωσιακό είναι, σύμφωνα με τον ΠΙΣ, ότι παρά τη δημοσιονομική χαλάρωση και κυρίως την έλευση της πανδημίας το μεγαλύτερο μέρος αυτής της απώλειας είναι υπαρκτό και σήμερα, ενώ οι όποιες κινήσεις αποκατάστασης των κενών έγιναν με επικουρικό προσωπικό. Παράλληλα, η γήρανση των εργαζομένων με μόνιμη απασχόληση, χωρίς αυτόματη αναπλήρωση των αποχωρήσεων, οδηγεί με συνέπεια στην οριστική αποδιάρθρωση των νοσοκομειακών υπηρεσιών του ΕΣΥ.

Οι προτάσεις του ΠΙΣ για ενίσχυση του ΕΣΥ

Για την άμεση ανακούφιση των νοσοκομείων του ΕΣΥ απαιτείται η πλήρης αποκατάσταση καταρχήν των απωλειών της οικονομικής κρίσης σε ανθρώπινο δυναμικό, πέραν των ετήσιων προσλήψεων προς αντικατάσταση των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης ή άλλων λόγων.

Απαιτείται επίσης η μονιμοποίηση των επικουρικών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Για την ανατροπή αυτής της στρατηγικής αποδιάρθρωσης των δημόσιων υπηρεσιών νοσοκομειακής φροντίδας,πέραν των αναγκαίων προσλήψεων, απαιτείται και η αποκατάσταση ενός κλίματος εμπιστοσύνης, επιστημονικής αναγνώρισης και εργασιακής ικανοποίησης.

Προϋποθέσεις για την εδραίωση αυτού του κλίματος είναι η αναπλήρωση καταρχήν των μισθολογικών απωλειών της οικονομικής κρίσης και ο σχεδιασμός και υλοποίηση ενός συνεκτικού πλαισίου μη-οικονομικών κινήτρων, όπως εκπαιδευτικά κίνητρα.

Χάρτης υγείας με τις ανάγκες ανά περιοχή

Όπως ανέφερε το ΔΣ του ΠΙΣ, προϋπόθεση για την εκτίμηση των αναγκών της κοινωνίας και συνακόλουθα του ΕΣΥ σε ιατρικό δυναμικό αποτελεί ο χάρτης υγείας, στον οποίο πρέπει να αποτυπώνονται σε πραγματικό χρόνο όχι μόνον οι διαθέσιμες μονάδες και η στελέχωση που έχουν τη δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά κυρίως οι υγειονομικές ανάγκες της κάθε περιοχής.

Το εγχείρημα έχει τεθεί επί τάπητος πολλές φορές, μάλιστα το 2012 χρηματοδοτήθηκε με 6 εκατ. ευρώ, χωρίς ποτέ να ευδοκιμήσει. Πρόκειται για έργο που λόγω μεγέθους και χρηματοδότησης πρέπει να αναληφθεί από το υπουργείο Υγείας και ο ΠΙΣ οφείλει να επιμείνει στην ταχύτερη δυνατή ανάληψη και διεκπεραίωση του έργου, τονίστηκε.

«Ο ΠΙΣ οφείλει να πιέσει κάθε επόμενη κυβέρνηση για κάλυψη των τεράστιων κενών του ΕΣΥ με μόνιμο ιατρικό δυναμικό και ταυτόχρονη θέσπιση μισθολογικών και επιστημονικών κινήτρων, όπως επίσης κινήτρων για τις άγονες και νησιωτικές περιοχές». Τέλος, πέραν της επιδίωξης οι επικουρικοί να μετατραπούν σταδιακά σε εξαίρεση στελέχωσης του ΕΣΥ, πρέπει να διευθετηθούν ζητήματα που αφορούν στους παρατασιακούς γιατρούς, καθώς και τους γιατρούς που παρέχουν σήμερα υπηρεσίες στο ΕΣΥ με μπλοκάκι, χωρίς όμως να έχουν συμβατική υποχρέωση συμμετοχής στα προγράμματα εφημεριών, κατέληξε η εισήγηση του ΔΣ του ΠΙΣ.

Όλο Υγεία

Exit mobile version