Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για τον οργανισμό, παίζοντας σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία. Η έλλειψή του μπορεί να επηρεάσει διάφορες λειτουργίες του σώματος. Μάθετε περισσότερα για τη σημασία του και πώς να διατηρήσετε επαρκή επίπεδα.
Τι εμποδίζει την απορρόφηση σιδήρου – Τα τρόφιμα που δεν πρέπει να τρώτε μαζί
Τα 7 συμπτώματα πιθανώς δείχνουν ότι έχετε έλλειψη σιδήρου – Πώς να την αντιμετωπίσετε με συμπληρώματα και σωστή διατροφή
Η έλλειψη σιδήρου είναι ένα διαδεδομένο παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, επηρεάζοντας περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Αποτελεί κύρια αιτία αναιμίας, η οποία επηρέασε περίπου 1,92 δισεκατομμύρια άτομα το 2021. Απόλυτη ανεπάρκεια σιδήρου εμφανίζεται όταν υπάρχει απουσία σιδήρου στον οργανισμό.
Λειτουργική ανεπάρκεια σιδήρου συμβαίνει όταν το σώμα έχει αρκετό σίδηρο αλλά δεν είναι σε θέση να τον χρησιμοποιήσει. Αυτοί που συνήθως επηρεάζονται από απόλυτη ανεπάρκεια σιδήρου είναι οι νεαρές γυναίκες, ενώ άτομα όλων των ηλικιών μπορεί να εμφανίσουν λειτουργική ανεπάρκεια σιδήρου.
Μπορεί να μην συνειδητοποιείτε ότι το αίσθημα εξάντλησης ή αδυναμίας μπορεί να προκληθεί από έλλειψη σιδήρου, αλλά είναι ένα από τα κοινά συμπτώματα. Ο σίδηρος προέρχεται από συγκεκριμένες τροφές και εάν δεν τις καταναλώνετε, μπορεί να αναπτύξετε έλλειψη ή ανεπάρκεια και πιθανώς να χρειαστεί να λάβετε συμπληρώματα διατροφής με σίδηρο.
Τι προκαλεί την ανεπάρκεια σιδήρου;
Υπάρχουν 3 κύριες αιτίες ανεπάρκειας σιδήρου:
- δεν τρώτε αρκετές τροφές πλούσιες σε σίδηρο
- δυσκολεύεστε στην απορρόφηση του σιδήρου
- έχετε απώλεια αίματος
1. Δεν τρώτε αρκετές τροφές πλούσιες σε σίδηρο
Το σώμα σας μπορεί να αποθηκεύσει σίδηρο, αλλά δεν μπορεί να παράγει σίδηρο. Ο σίδηρος πρέπει να προέρχεται από τη διατροφή σας. Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο σίδηρο από άλλους, όπως:
- τα παιδιά
- οι έφηβοι (ειδικά οι γυναίκες)
- οι γυναίκες που έχουν περίοδο
- τα άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή
- οι έγκυες γυναίκες
- οι γυναίκες που θηλάζουν
Τα μωρά χρειάζονται μητρικό γάλα ή γάλα σε σκόνη εμπλουτισμένο με σίδηρο τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Τα μωρά που πίνουν αγελαδινό γάλα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ανεπάρκεια σιδήρου.
2. Δυσκολεύεστε στην απορρόφηση του σιδήρου
Ο εμπλουτισμένο με σίδηρο απορροφάται μέσω του στομάχου και του εντέρου σας. Ορισμένες παθήσεις επηρεάζουν την ποσότητα σιδήρου που απορροφάται, όπως η κοιλιοκάκη. Εάν έχετε υποβληθεί σε χειρουργείο στομάχου, αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει την ποσότητα σιδήρου που μπορείτε να απορροφήσετε.
3. Έχετε απώλεια αίματος
Όταν χάνετε αίμα λόγω αιμορραγίας, αυτό σημαίνει ότι χάνετε και σίδηρο. Μια κοινή αιτία υπερβολικής απώλειας αίματος είναι η βαριά εμμηνόρροια. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο καλύτερος έλεγχος της εμμήνου ρύσης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανεπάρκειας σιδήρου.
Μια άλλη κοινή αιτία είναι η αιμορραγία στο στομάχι ή το έντερο. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με:
- λήψη φαρμάκων όπως ασπιρίνη ή άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα
- έλκη
- πολύποδες εντέρου
- καρκίνο
Άλλες αιτίες απώλειας αίματος μπορεί να περιλαμβάνουν:
- πολύ συχνή δωρεά αίματος
- απώλεια αίματος λόγω χειρουργείου
- ορισμένες παθήσεις του εντέρου, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
- μόλυνση με παράσιτα όπως οι αγκυλοστομίδες
Παίρνετε αρκετό σίδηρο από τη διατροφή σας;
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πόσο σίδηρο πρέπει να λαμβάνετε. Η δοσολογία ποικίλλει μεταξύ ανδρών και γυναικών, με τους άνδρες να χρειάζονται 8 mg σιδήρου την ημέρα και τις γυναίκες να χρειάζονται 18 mg σιδήρου την ημέρα. Οι γυναίκες άνω των 51 ετών χρειάζονται μόνο 8 mg σιδήρου ημερησίως, ενώ οι έγκυες χρειάζονται 27 mg την ημέρα και οι θηλάζουσες χρειάζονται 9 mg σε καθημερινή βάση.
Ευτυχώς, μπορείτε να λάβετε σίδηρο από μια μεγάλη ποικιλία τροφών. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Κόκκινο κρέας, πουλερικά και χοιρινό
- Φασόλια και αρακάς
- Θαλασσινά
- Σκούρα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο και το σπανάκι
- Σταφίδες, βερίκοκα και άλλα αποξηραμένα φρούτα
- Ξηροί καρποί
- Εμπλουτισμένα με σίδηρο άμυλα όπως ζυμαρικά και δημητριακά
Ορισμένοι τύποι ανθρώπων μπορεί επίσης να κινδυνεύουν από ανεπάρκεια σιδήρου. Εάν έχετε περίοδο, μπορείτε να χάσετε σίδηρο λόγω της απώλειας αίματος. Τα βρέφη και τα παιδιά μπορεί να έχουν ανεπάρκεια σιδήρου εάν δεν λαμβάνουν αρκετό μητρικό γάλα ή γάλα σε σκόνη.
Τα παιδιά και τα βρέφη μπορεί επίσης να χρειάζονται επιπλέον σίδηρο κατά τη διάρκεια περιόδων ανάπτυξης. Εάν δωρίζετε αίμα συχνά, μπορεί να χρειάζεστε επιπλέον σίδηρο. Οι χορτοφάγοι και οι vegans μπορεί επίσης να είναι επιρρεπείς σε σιδηροπενική αναιμία εάν δεν αναζητούν εναλλακτικές πηγές σιδήρου εκτός από το κρέας και τα θαλασσινά.
Τα 7 συμπτώματα έλλειψης ή ανεπάρκειας σιδήρου
Μπορεί να αναρωτιέστε «Πώς ξέρω αν έχω ανεπάρκεια σιδήρου;» Υπάρχουν πολλά κύρια συμπτώματα ανεπάρκειας σιδήρου που πρέπει να προσέχετε. Μερικά από αυτά μοιάζουν με μη σοβαρά συμπτώματα που εμφανίζονται καθημερινά, όπως οι πονοκέφαλοι, ή πιο έντονα όπως η ανάγκη να φάτε πηλό.
1. Νιώθετε υπερβολική κόπωση ή αδυναμία
Η αντιμετώπιση της υπερβολικής κόπωσης ή αδυναμίας είναι ένας κοινός τρόπος για να καταλάβετε εάν έχετε ανεπάρκεια σιδήρου. Χωρίς αρκετό σίδηρο, το σώμα σας δεν παράγει σωστά ερυθρά αιμοσφαίρια, επομένως η κυκλοφορία του αίματός σας γίνεται λιγότερο αποτελεσματική στη μεταφορά οξυγόνου. Χωρίς οξυγόνο να μεταφέρεται όπου χρειάζεται, καταλήγετε να αισθάνεστε πολύ αδύναμοι και κουρασμένοι.
2. Έχετε θέματα στο στήθος
Συνδέοντας με το παραπάνω σημείο, άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι πόνος στο στήθος, γρήγορος καρδιακός παλμός και δύσπνοια. Αυτά μπορεί επίσης να προκύψουν από το γεγονός ότι το οξυγόνο δεν μεταφέρεται αποτελεσματικά από την κυκλοφορία του αίματος όπου χρειάζεται.
3. Έχετε συχνά πονοκέφαλο και ζάλη
Εάν το σώμα έχει χαμηλά επίπεδα σιδήρου, ακόμη και ο εγκέφαλος μπορεί να λαμβάνει λιγότερο οξυγόνο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αρκετές γνωστικές βλάβες, όπως η ζάλη. Η σιδηροπενική αναιμία συνδέεται ακόμη και με πονοκεφάλους και ημικρανίες.
4. Έχετε κρύα χέρια και πόδια
Εάν το σώμα σας δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο, μπορεί να καταλήξετε να κρυώνετε. Επειδή η ανεπάρκεια σιδήρου επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο η κυκλοφορία του αίματος μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα σας, μπορεί να καταλήξετε με κρύα χέρια και πόδια.
5. Θέλετε να φάτε μη βρώσιμα αντικείμενα
Εάν αντιμετωπίζετε ακραία ανεπάρκεια σιδήρου, μπορεί να βρεθείτε να λαχταράτε αντικείμενα που δεν έχουν θρεπτική αξία και δεν μπορούν να χωνευτούν. Αυτή η κατάσταση αναφέρεται ως πίκα. Άτομα με πίκα μπορεί να τρώνε μη εδώδιμες ουσίες όπως πάγος, χώμα, πηλό και χαρτί. Η πίκα συνδέεται με την ανεπάρκεια σιδήρου, αλλά κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πώς σχετίζονται τα δύο. Η θεραπεία με σίδηρο τείνει να θεραπεύσει τη συμπεριφορά pica.
6. Δεν έχετε όρεξη για φαγητό
Στο άλλο άκρο του φάσματος, μπορεί να βρεθείτε να μην αισθάνεστε καθόλου πεινασμένοι. Οι λόγοι για αυτό είναι επίσης ασαφείς. Ορισμένες θεωρίες υποδηλώνουν ότι μπορεί να σχετίζεται με ορισμένα επίπεδα ορμονών και πρωτεϊνών αίματος.
7. Είστε χλωμοί
Το δέρμα σας θα μπορούσε επίσης να γίνει ωχρό ή χλωμό εάν έχετε ανεπάρκεια σιδήρου. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ωχρό δέρμα.
3 συμπληρώματα που προκαλούν νευρολογικές βλάβες – «Καταστρέφουν» τον εγκέφαλο
Ποια είναι η κύρια αιτία της ανεπάρκειας σιδήρου;
Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχετε ανεπάρκεια σιδήρου. Η πιο άμεση αιτία είναι απλώς να μην λαμβάνετε αρκετό σίδηρο στη διατροφή σας. Η απώλεια αίματος μέσω βαριάς, μακράς και συχνής εμμήνου ρύσεως, τραυματισμού, ασθένειας, καρκίνου, γαστρεντερικής αιμορραγίας ή δωρεάς αίματος μπορεί επίσης να είναι ένοχη. Ακόμη και οι ρινορραγίες μπορούν να προκαλέσουν ανεπάρκεια σιδήρου.
Οι έγκυες μπορεί να κινδυνεύουν από ανεπάρκεια σιδήρου, καθώς χρειάζεται περισσότερος σίδηρος για αυξημένο όγκο αίματος και το έμβρυο. Ορισμένες γαστρεντερικές διαταραχές μπορούν επίσης να εμποδίσουν την ικανότητα του σώματός σας να απορροφήσει σίδηρο από τις τροφές που τρώτε. Σπάνιες αιτίες ανεπάρκειας σιδήρου περιλαμβάνουν ορισμένες λοιμώξεις του στομάχου, γαστρεντερικές χειρουργικές επεμβάσεις και γενετικές καταστάσεις.
Επιπλοκές της ανεπάρκειας σιδήρου
Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να προκαλέσει αναιμία. Αυτό συμβαίνει όταν δεν έχετε αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια ή αιμοσφαιρίνη στο αίμα λόγω πολύ λίγου σιδήρου. Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί επίσης να προκαλέσει:
- αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα
- κακή αθλητική απόδοση
- επιπλοκές στην εγκυμοσύνη
Πώς διαγιγνώσκεται η ανεπάρκεια σιδήρου;
Για να επιβεβαιώσει ότι έχετε ανεπάρκεια σιδήρου, ο γιατρός σας θα σας μιλήσει και θα σας εξετάσει. Ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν έχετε ανεπάρκεια σιδήρου είναι μέσω μιας εξέτασης αίματος για να ελέγξετε τα επίπεδα σιδήρου σας και να ελέγξετε για αναιμία. Μπορεί επίσης να χρειαστείτε και άλλες εξετάσεις για να διαπιστώσετε τι προκαλεί την ανεπάρκεια σιδήρου. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε ειδικό.
Στάδια ανεπάρκειας σιδήρου
Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου συνήθως εξελίσσονται σε σιδηροπενική αναιμία μέσω αυτών των σταδίων:
- Ανεπάρκεια σιδήρου. Αυτή η κατάσταση αποτελείται από χαμηλές αποθήκες σιδήρου με επίπεδα φερριτίνης μεταξύ 10–30 mcg/L, καθώς και φυσιολογικό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων με αιμοσφαιρίνη πάνω από 12 g/dL και αιματοκρίτη πάνω από 36% για τις γυναίκες και 41% για τους άνδρες.
- Έλλειψη σιδήρου. Αυτή η κατάσταση αποτελείται από εξαντλημένες αποθήκες σιδήρου με επίπεδα φερριτίνης μικρότερα από 10 mcg/L αλλά φυσιολογικό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων με αιμοσφαιρίνη πάνω από 12 g/dL και αιματοκρίτη πάνω από 36% για τις γυναίκες και 41% για τους άνδρες.
- Σιδηροπενική αναιμία. Αυτή η κατάσταση αποτελείται από εξαντλημένες αποθήκες σιδήρου με επίπεδα φερριτίνης μικρότερα από 10 mcg/L, καθώς και αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων που πέφτει κάτω από το φυσιολογικό εύρος με αιμοσφαιρίνη κάτω από 12 g/dL και αιματοκρίτη κάτω από 36% για τις γυναίκες και 41% για τους άνδρες.
Πώς να προσθέσετε περισσότερο σίδηρο στη διατροφή σας
Εάν υποψιάζεστε ότι δεν λαμβάνετε αρκετό σίδηρο, ίσως θελήσετε να προγραμματίσετε μια εξέταση αίματος με τον γιατρό σας για να δείτε εάν έχετε σιδηροπενική αναιμία. Εάν έχετε, μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε περισσότερο σίδηρο στη διατροφή σας με:
- Μαγείρεμα φαγητού σε μαντεμένια τηγάνια για να αυξήσετε την ποσότητα σιδήρου στα τρόφιμά σας
- Συλλογή συνταγών που περιέχουν τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο
- Τσιμπολόγημα ξηρών καρπών και σπόρων κατά τη διάρκεια της ημέρας
- Κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως
- Συνδυασμός συγκεκριμένων τροφών πλούσιων σε βιταμίνες (τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α και βήτα-καροτένιο) με τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο για να σας βοηθήσουν να απορροφήσετε περισσότερο σίδηρο
- Επιλογή εμπλουτισμένων με σίδηρο δημητριακών ή ψωμιού
- Δημιουργία μιας πλούσιας σε σίδηρο σαλάτας γεμάτη φυτικές πηγές σιδήρου, όπως σπανάκι, αρακάς, φακές, λευκά μανιτάρια ή μαύρες ελιές
Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να χωρέσουμε τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο στη διατροφή μας λόγω περιορισμών στον προϋπολογισμό των τροφίμων ή λόγω πολυάσχολων τρόπων ζωής. Ίσως θελήσετε να εξετάσετε τη χρήση ενός συμπληρώματος σιδήρου από το στόμα ή πολυβιταμίνης, αλλά φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε κάτι νέο.
Πότε μπορεί να είναι χρήσιμα τα συμπληρώματα σιδήρου;
Τα συμπληρώματα σιδήρου μπορούν να βοηθήσουν στην αντιστροφή των χαμηλών επιπέδων σιδήρου ή στη θεραπεία της σιδηροπενικής αναιμίας. Μπορούν να παράγουν αποτελέσματα πιο γρήγορα από τις διατροφικές παρεμβάσεις και συχνά θεωρούνται η μέθοδος θεραπείας εκλογής. Αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε άτομα που είναι επιρρεπή σε χαμηλά επίπεδα σιδήρου, ειδικά εάν δεν είναι σε θέση να διατηρήσουν μια καλή κατάσταση σιδήρου μόνον μέσω της διατροφής.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου όταν είναι περιττά μπορεί να βλάψει την υγεία σας, εν μέρει επειδή συνήθως περιέχουν υψηλές δόσεις σιδήρου, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα και να μειώσουν την απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών στο έντερό σας. Η λήψη αυτών των συμπληρωμάτων χωρίς λόγο μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στα κύτταρα και, σε σοβαρές περιπτώσεις, να οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων, κώμα ή θάνατο.
Οι αρνητικές παρενέργειες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιονδήποτε, αλλά φαίνονται ιδιαίτερα θανατηφόρες στα παιδιά. Επομένως, να μιλάτε πάντα με τον γιατρό σας για να ελέγξετε την κατάσταση σιδήρου του παιδιού σας ή τη δική σας πριν πάρετε συμπληρώματα σιδήρου και να ακολουθείτε πάντα τις συστάσεις δοσολογίας του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης.
Σιδηροπενική αναιμία: Τα 6 συμπτώματα που δείχνουν ότι έχετε έλλειψη σιδήρου, σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ
Πότε πρέπει να δω τον γιατρό μου;
Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε χαμηλά επίπεδα σιδήρου, επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Είναι σημαντικό να μάθετε γιατί έχετε ανεπάρκεια σιδήρου και τι μπορείτε να κάνετε. Ο γιατρός σας θα κανονίσει εξετάσεις για να αναζητήσει αιτίες απροσδόκητης απώλειας αίματος. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επισκεφτεί τον γιατρό σας πριν πάρετε οποιαδήποτε συμπληρώματα σιδήρου. Μπορεί να σας πει τον σωστό τύπο σιδήρου και τη δόση για εσάς.