Ποια αρχαία υπερτροφή μειώνει την πίεση και ενισχύει τη μνήμη – Αρκεί μόνο μία κουταλιά

διατροφή

Η υπερτροφή αυτή αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής στην Ελλάδα από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα. Ο γκουρού της διατροφής Δρ. Michael Mosley σας αποκαλύπτει ότι αυτή η αρχαία τροφή μπορεί να φέρει την «επανάσταση» στην υγεία σας!

Όπως αναφέρει ο Dr Michael Mosley, μόλις μία κουταλιά σε καθημερινή βάση από αυτό το υπερτρόφιμο μπορεί να αλλάξει τον οργανισμό σας προς το καλύτερο.

Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που έχουν αντικαρκινική δράση. Σας βοηθά να καταπολεμήσετε το στρες και να ρίξετε την πίεση. Διατηρεί τον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση και κάνει καλό στη μνήμη.

Ελαιόλαδο

Η αρχαία αυτή τροφή δεν είναι άλλη από το ελαιόλαδο. Η παραγωγή ελαιόλαδου θεωρείται ότι ξεκίνησε πριν από το 4000 π.Χ. Ο Όμηρος το αποκαλούσε «χρυσό υγρό», ενώ ο Ιπποκράτης «μεγάλο θεραπευτή». Κατά την αρχαιότητα το ελαιόλαδο δεν ήταν απλώς μια τροφή αλλά ήταν φάρμακο και αποτελούσε σύμβολο υγείας και δύναμης.

Ο Dr Michael Mosley, ειδικός σε θέματα υγείας και αρκετά γνωστός για τις δημοφιλείς δίαιτες 5:2 και Fast 800, μίλησε στην εκπομπή “Just One Thing” του BBC Radio 4 για τα θαύματα του ελαιολάδου.

Ο Dr Michael Mosley, όπως είπε, δεν παραλείπει ποτέ μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο κάθε μέρα, χαρακτηρίζοντάς το ως τον ακρογωνιαίο λίθο της μεσογειακής διατροφής.

Ποια είναι τα οφέλη του ελαιόλαδου

Ο ίδιος ανέπτυξε τη μαγεία που κρύβει το λάδι, λέγοντας πως «Το ελαιόλαδο έχει τεράστια δύναμη και πολλά οφέλη για την υγεία σας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πολυφαινόλες».

Και πρόσθεσε πως «Το ελαιόλαδο είναι επίσης πλούσιο σε κάτι που ονομάζεται ελαϊκό οξύ, το οποίο, μαζί με τις πολυφαινόλες, θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί μια καλή γουλιά ελαιόλαδο την ημέρα μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές, να βελτιώσει τη μνήμη μας και να μειώσει την αρτηριακή πίεση».

Ο Dr Michael Mosley πρότεινε μάλιστα στους ακροατές να επιλέγουν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε σύγκριση με άλλα λάδια και αναφέρθηκε σε μία πρόσφατη ισπανική μελέτη σε πάνω από 12.000 άτομα. Όπως είπε, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν μιάμιση κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα είχαν τις μισές πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, γεγονός που είναι εντυπωσιακό.

«Η συσχέτιση αυτή διαπιστώθηκε μόνο σε όσους κατανάλωναν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και όχι άλλο λάδι. Από την άλλη πλευρά, μια ανασκόπηση του 2020 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ελαιολάδου σε οποιαδήποτε μορφή μείωνε την αρτηριακή πίεση, αν και το έξτρα παρθένο είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο» πρόσθεσε ο ίδιος.

Επίσης, μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 25 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με ήπια προβλήματα μνήμης αποκάλυψε ότι μια ημερήσια δόση 30 ml – περίπου δύο κουταλιές της σούπας – έξτρα παρθένου ελαιολάδου βελτίωσε τη λειτουργία του εγκεφάλου.

«Μια καθημερινή δόση ελαιολάδου θα μπορούσε να μετριάσει και τη χρόνια φλεγμονή, η οποία συνδέεται με την άνοια και τον καρκίνο» τόνισε ο Dr Michael Mosley. Και πρόσθεσε πως «Μια πρόσφατη ανασκόπηση 30 μελετών διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση ελαιολάδου, μείωσε τα επίπεδα της ιντερλευκίνης έξι και της C αντιδρώσας πρωτεΐνης, δύο δείκτες φλεγμονής».

Από την πλευρά του ο γιατρός Bill Mullen από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης εξήγησε στη Mirror πως «Το κύριο συστατικό του ελαιολάδου είναι το ελαϊκό οξύ και είναι ωμέγα-9 λιπαρό οξύ. Το ελαϊκό οξύ είναι σίγουρα γνωστό ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση και είμαστε αρκετά σίγουροι ότι πολλές χρόνιες ασθένειες ξεκινούν από τη φλεγμονή».

«Και αν μπορεί το ελαιόλαδο να αποτρέψει οποιαδήποτε βλάβη στο ενδοθήλιο και το κολλαγόνο, τότε κάνει καλό τόσο στις στεφανιαίες αρτηρίες όσο και στις αρτηρίες του εγκεφάλου. Το ελαιόλαδο, δηλαδή, φαίνεται πως μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα» κατέληξε ο Dr Michael Mosley.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Διαβάστε Περισσότερα

Scroll to Top