Έκρηξη επενδύσεων από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία στην Αρκαδία – Τρία νέα εργοστάσια στην Τρίπολη

φαρμακοβιομηχανία

Σε hub φαρμάκου μετατρέπεται η Τρίπολη καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη, αξιόλογες επενδύσεις από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία για την ανέγερση και λειτουργία τριών νέων εργοστασίων, με το ένα εξ’ αυτών να βρίσκεται στη φάση της αδειοδότησης και τα άλλα δύο της ολοκλήρωσης.

Οι επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην Τρίπολη  αγγίζουν τα 180 εκατ. ευρώ, ανοίγοντας πάνω από 1.000 νέες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης.

Ειδικότερα, οι επενδύσεις στην Τρίπολη αφορούν σε νέα εργοστάσια της Demo και της Win Medica του ομίλου Elpen, τα οποία βρίσκονται στη φάση κατασκευής στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ) Τριπόλεως και της Faran, επένδυση που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Την ίδια στιγμή σε αναζήτηση οικοπέδων βρίσκονται κι άλλες μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες. Για τους Έλληνες φαρμακοβιομήχανους οι επενδύσεις σε νέα φάρμακα, νέες τεχνολογίες και εξωστρέφεια είναι αναγκαιότητα για το μέλλον του κλάδου.

φαρμακοβιομηχανία

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Τρίπολης, με θέμα «Επενδύσεις, Έρευνα και Καινοτομία από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Θεόδωρος Τρύφων αναφερόμενος στα νέα εργοστάσια της Τριπόλεως τόνισε ότι: «Οι νέες επενδύσεις φιλοδοξούν να καλύψουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες της Ευρώπης σε φάρμακα υψηλής ποιότητας, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία».

Οι επενδύσεις στην Αρκαδία, με έμφαση στην καινοτομία αποτελούν ένα μεγάλο βήμα για τον κλάδο μετατρέποντας την περιοχή σε κόμβο παραγωγής, έρευνας και μεταφοράς φαρμάκων, ενώ όπως αναφέρθηκε από εκπροσώπους του κλάδου, η περιοχή της Αρκαδίας, έχει καταστεί μαγνήτης για επενδύσεις από τον κλάδο του φαρμάκου, λόγω και των επενδυτικών κινήτρων που δίνονται από το σχέδιο απολιγνιτοποίησης.

φαρμακοβιομηχανία

Αξιοσημείωτη εξάλλου, είναι η ταχεία ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, καθώς από το 2022, έχουν ήδη προγραμματιστεί επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ, ενώ από το νέο κύκλο προκήρυξης για τα έτη 2024-2025, το συνολικό ύψος εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 1,5 δισ. ευρώ.   

Όπως ειπώθηκε από εκπροσώπους του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας, οι επενδύσεις που αφορούν την περίοδο 2020 με 2026 περιλαμβάνουν 10 νέα εργοστάσια, 22 νέες μονάδες παραγωγής και 14 νέες ερευνητικές δομές.

Τα νέα εργοστάσια της ελληνικής φαρμακοβιοχανίας

Όσον αφορά το νέο εργοστάσιο της DEMO στη ΒΙ.ΠΕ της Τριπόλεως θα παράγει το 30% των ογκολογικών φαρμάκων της Ευρώπης.  Όπως τόνισε ο κ. Δημήτριος Δέμος, διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος της DEMO και αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα το παραγωγικό campus της φαρμακοβιομηχανίας Demo στην Τρίπολη θα παράγει πρώτες ύλες φαρμάκων και τελικά φαρμακευτικά προϊόντα χημικής προέλευσης.  Με την ολοκλήρωσή της, θα συγκαταλέγεται στις 3 μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής πενικιλινούχων και ογκολογικών φαρμάκων της Ευρώπης. Το βιομηχανικό συγκρότημα έκτασης 74.000 τ.μ. αποτελείται από τέσσερις παραγωγικές μονάδες πρώτων υλών φαρμάκων, με δυνατότητα παραγωγής 270 τόνων πρώτης ύλης, καθώς και από τέσσερις μονάδες τελικών φαρμάκων δυναμικότητας 324 εκατ. τεμαχίων ογκολογικών και πενικιλούχων φαρμάκων.

φαρμακοβιομηχανία

Όσον αφορά το εργοστάσιο της Win Medica του ομίλου ELPEN, η νέα επένδυση στη ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης αφορά δύο μονάδες παραγωγής ογκολογικών φαρμάκων. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ, απ’ όπου θα δημιουργηθούν 250 νέες θέσεις εργασίας, με πολλαπλά οφέλη για τον κλάδο, την τοπική κοινωνία και την οικονομία. Τα ογκολογικά φάρμακα που θα παράγει η νέα μονάδα θα έχουν δυνατότητα κάλυψης του 50% των αναγκών στην εγχώρια αγορά σε 11 βασικά ογκολογικά φάρμακα, ενώ η εταιρεία έχει συνάψει συμφωνίες για εξαγωγές σε περισσότερες από 40 χώρες.  

Η μονάδα της FARAN

Αναφορικά δε, με την επένδυση της FARAN στην Τρίπολη, ο κ. Μάριος Κάτσικας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τόνισε ότι θα δημιουργηθεί μία σύγχρονη ερευνητική και παραγωγική μονάδα ενέσιμων και μελλοντικά και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, συνολικής επιφάνειας 12.000 τ.μ., επί οικοπέδου 36.000 τ.μ. Πρόθεση αποτελεί η κάλυψη των αναγκών της εγχώριας αγοράς, αλλά και η διάθεση της παραγωγής στη διεθνή αγορά, ενώ σημαντική κίνηση αποτελεί και η παραγωγή βιοτεχνολογικών φαρμάκων.

Όλο Υγεία

Scroll to Top