Site icon Όλο Υγεία

Εκκριτική ωτίτιδα: Γιατί το αυτί του παιδιού έχει υγρό-Διάγνωση και Θεραπεία

ωτίτιδα

Η πιο συχνή αιτία βαρηκοΐας σε παιδιά 2-5 χρόνων είναι η μέση ωτίτιδα με υγρό ή εκκριτική ωτίτιδα.

Πολλά παιδιά προσχολικής ηλικίας εμφανίζουν υγρό στο αυτί τους, χωρίς τα συμπτώματα της οξείας φλεγμονής που μπορεί όμως να δημιουργήσει προβλήματα στην ακοή τους.
Η μέση ωτίτιδα με υγρό ή εκκριτική ωτίτιδα είναι η πιο συχνή αιτία βαρηκοΐας σε παιδιά 2-5 χρόνων που μπορεί να προκαλείται από δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας ή προηγηθείσα οξεία μέση πυώδης ωτίτιδα.
Η εκκριτική ωτίτιδα εμφανίζεται σε ποσοστό 15 με 20% στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας, τόνισε ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Αρτόπουλος, Διευθυντής της Α΄ Ω.Ρ.Λ. κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ», κατά την ομιλία του στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πρωτοβάθμιας Παιδιατρικής Φροντίδας, που πραγματοποιήθηκε τέλη Ιουνίου.
Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία η κοινώς λεγόμενη εκκριτική ωτίτιδα οφείλεται κυρίως σε:

«Μετά από ένα επεισόδιο οξείας μέσης ωτίτιδας, υπάρχει υγρό στο μέσο ους σε ποσοστό 60% των περιπτώσεων τον πρώτο μήνα, που σταδιακά μειώνεται σε 10% στο πρώτο τρίμηνο» εξηγεί ο κος Αρτόπουλος.

Διάγνωση και Θεραπεία

Η διάγνωση της εκκριτικής ωτίτιδας γίνεται πάντα πρώτα με ωτοσκόπηση και στη συνεχεία με τυμπανομετρία.
Η θεραπεία πραγματοποιείται με:
Απλή παρακολούθηση με χρήση φυσιολογικού ορού καθημερινά, καθώς μελέτες για αντιβιοτικά, αντιϊσταμινικά, αποσυμφορητικά, κορτιζόνη, αντιΓΟΠ – εναλλακτικές θεραπείες δεν έδειξαν κάποιο αποτέλεσμα.

Σε χειρουργική αντιμετώπιση και θεραπεία καταφεύγουμε μετά από:

Χειρουργικά αντιμετωπίζονται και τα παιδιά υψηλού κινδύνου:

Τέλος η θεραπεία εκλογής είναι η μυριγγοτομή με την τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού μέσου ωτός, υπό γενική νάρκωση που διαρκεί περίπου 20 λεπτά και δεν χρειάζεται διανυκτέρευση. Η ανάρρωση διαρκεί 5 ημέρες χωρίς πόνο ή ενοχλήσεις.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Exit mobile version