«Έκανα διαλειμματική νηστεία, αποτοξίνωση με χυμούς και άσκηση, αλλά έχω καρκίνο του παχέος εντέρου» – Τι πιστεύει ο 54χρονος ότι το προκάλεσε

«Έκανα διαλειμματική νηστεία, αποτοξίνωση με χυμούς και άσκηση, αλλά έχω καρκίνο του παχέος εντέρου» - Το πρώτο σύμπτωμα του 54χρονου

Ένας διάσημος λάτρης της νυχτερινής ζωής της Νέας Υόρκης και αγαπητός σε όλους, από τη Σελίν Ντιόν μέχρι τη Σελένα Γκόμεζ, αποκάλυψε ότι διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου σε ηλικία 54 ετών.

Ο Desta πέρασε πάνω από τρεις δεκαετίες δουλεύοντας στη βιομηχανία της μόδας και της νυχτερινής διασκέδασης, αλλά, μιλώντας στη Daily Mail, τόνισε ότι ηδιατήρηση της υγείας του ήταν η πρώτη του προτεραιότητα.

«Είμαι διαιτολόγος: Οι 6 τύποι κρέατος που συνδέονται με καρκίνο στους άνω των 50»

Η διατροφή του αποτελούταν από πολλούς χυμούς και ένα στερεό γεύμα την ημέρα. «Γενικά έτρωγα ένα γεύμα την ημέρα, προς το τέλος της ημέρας και όταν ξυπνούσα το πρωί έπινα πάντα έναν φρέσκο βιολογικό ​​χυμό με χόρτα, κουρκουμά και τζίντζερ», περιγράφει. Η μόνη του «ένοχη ευχαρίστηση» ήταν ότι έτρωγε ένα βαρύ γεύμα αργά το βράδυ με ένα ποτήρι κρασί».

«Έκανα διαλειμματική νηστεία, αποτοξίνωση με χυμούς και άσκηση, αλλά έχω καρκίνο του παχέος εντέρου» - Το πρώτο σύμπτωμα του 54χρονου
Φωτογραφία: Desta/Daily Mail

Καθώς όμως ακολουθούσε έναν κατά τα άλλα υγιεινό τρόπο ζωής και δεν είχε ιστορικό καρκίνου στην οικογένειά του, ο Desta σοκαρίστηκε όταν τον Σεπτέμβριο οι γιατροί του είπαν ότι είχε καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 3.

Τι πιστεύει ότι προκάλεσε τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Εξετάζοντας τον τρόπο ζωής που ακολουθούσε, πιστεύει ότι τα γεύματα αργά το βράδυ και η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συνέβαλαν στην ασθένειά του. «Τα γεύματα που έκανα αργά το βράδυ ήταν ζυμαρικά ή ρύζι με το κόκκινο κρασί. Νιώθω ότι αυτό ήταν που το πυροδότησε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο άνδρας από την Αιθιοπία.

Μια μελέτη που κυκλοφόρησε νωρίτερα το 2024 θα μπορούσε να υποστηρίξει τη θεωρία του Desta. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το να τρώτε τρεις ώρες πριν τον ύπνο, για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ενώ ο Desta κατανάλωνε κυρίως φρούτα και λαχανικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, στρεφόταν στους υδατάνθρακες και το αλκοόλ τη νύχτα. «Τις ώρες του μεσημεριανού γεύματος, έπινα ένα σέικ αλλά με περισσότερα συστατικά, με τις αγαπημένες μου προσθήκες να είναι το γάλα κεφίρ, τα βατόμουρα, η παπάγια ή το μάνγκο και λίγο αλάτι», ανέφερε.

Επίσης, δύο φορές την εβδομάδα συνδύαζε τον πράσινο χυμό με έναν χυμό αποτοξίνωσης που περιείχε καρότα, παντζάρια, σέλινο, μήλα, κουρκουμά και τζίντζερ και λάμβανε ένα κοκτέιλ με συμπληρώματα βιταμινών -συνήθως C, D και B- και γλουταθειόνη για τη βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας.

Κάθεστε στην τουαλέτα για πολλή ώρα; Πόσα λεπτά μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου παχέος εντέρου

Στη συνέχεια, όμως, επιδιδόταν σε γεύματα με ζυμαρικά, ρύζι και κρασί: «Αυτά τα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι καθαρή ζάχαρη και τα έτρωγα πολύ αργά το βράδυ αφού έφευγα από τα μπαρ και τα κλαμπ», σχολίασε.

Ο Δρ. Suneel Kamath, γαστρεντερολόγος-ογκολόγος στην κλινική του Κλίβελαντ στο Οχάιο, ανέφερε στην Daily Mail ότι, στην περίπτωση του Desta, το αλκοόλ θα μπορούσε να συνεισφέρει στον καρκίνο του, αλλά ο «μύθος» σχετικά με τη ζάχαρη που προκαλεί καρκίνο είναι «100% μύθος… τα ζυμαρικά σε αυτή την περίπτωση δεν ήταν καθόλου το πρόβλημα».

«Έκανα διαλειμματική νηστεία, αποτοξίνωση με χυμούς και άσκηση, αλλά έχω καρκίνο του παχέος εντέρου» - Το πρώτο σύμπτωμα του 54χρονου
Φωτογραφία: Desta/Daily Mail

«Συμφωνώ ότι το κρασί σίγουρα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, μεταξύ πολλών άλλων τύπων καρκίνου. Το αλκοόλ στο κρασί διασπάται σε οξειδωτικά (μεταξύ των οποίων η γνωστή ακεταλδεΰδη), το οποίο μπορεί να βλάψει το DNA των κυττάρων και να τα κάνει να μεταλλάσσονται σε καρκινικά κύτταρα», πρόσθεσε.

«Στην πραγματικότητα δεν έχει σημασία ποιος είναι ο τύπος του αλκοολούχου ποτού -μπύρα, ποτό ή κρασί. Όλα είναι εξίσου καρκινογόνα καθώς καταναλώνεται ισοδύναμη ποσότητα αλκοόλης», συμπλήρωσε ο ειδικός.

Τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου

Ο Desta είπε ότι το πρώτο σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου ήταν μια αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου του την άνοιξη, ένα σύνηθες σύμπτωμα που βιώνουν οι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, το οποίο όμως συχνά διαγιγνώσκεται λανθασμένα, καθυστερώντας την κρίσιμη θεραπεία.

Στην αρχή νόμιζε ότι έφταιγαν οι καθημερινοί του χυμοί, οπότε τους έκοψε. Όταν όμως τα συμπτώματά του δεν υποχώρησαν, επισκέφτηκε γιατρό για έλεγχο. Αναφέροντας λεπτομερώς την αλυσίδα των γεγονότων, περιέγραψε: «Μερικούς μήνες πριν από τον Ιούνιο, άρχισα να νιώθω ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και είχα πραγματικά περίεργες κενώσεις».

Ο γιατρός του συνταγογράφησε εξετάσεις αίματος, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε τίποτα κακό, εκτός από το ότι είχε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και η χοληστερόλη του ήταν υψηλή. Ωστόσο, αυτά τα διακριτικά σημάδια ήταν ένδειξη μεγαλύτερου προβλήματος.

Καθώς η μητέρα και η θεία του ήταν πολύ άρρωστοι στην Αιθιοπία, ο Desta έφυγε από τη Νέα Υόρκη για το καλοκαίρι νομίζοντας ότι η υγεία του ήταν καλά, αλλά ενώ έλειπε, η κατάστασή του επιδεινώθηκε και παρατήρησε αίμα στα κόπρανα του.

Επιστρέφοντας πήγε αμέσως για κολονοσκόπηση – τον τυπικό έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι γιατροί ανακάλυψαν δύο καρκινικές μάζες στο παχύ έντερο και τον διέγνωσαν με καρκίνο σταδίου 3.

«Διαγνώστηκα με καρκίνο του εντέρου σταδίου 4 στα 25 μου – Το ασυνήθιστο σύμπτωμα που πρέπει να γνωρίζουν όλοι»

Αντί να απομακρύνουν τις μάζες, οι γιατροί στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering αποφάσισαν να βάλουν τον Desta σε πρόγραμμα χημειοθεραπείας για τρεις μήνες. Τώρα, υποβάλλεται σε θεραπεία και οι γιατροί του ελπίζουν ότι θα τον βοηθήσει να φτάσει σε ύφεση.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top