Site icon Όλο Υγεία

Είναι ασφαλές να κοιμάστε με το κινητό δίπλα στο κρεβάτι σας; Tι δείχνει νέα μελέτη

κινητό

Φωτογραφία: Doğukan Şahin/Unsplash

Γνωρίζουμε ότι μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις στην ψυχική σας υγεία εάν κάνετε συνέχεια scroll στο τηλέφωνό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα μπορούσε, όμως, το κινητό να επηρεάσει και την υγεία σας τη νύχτα;

Δεν έχει ακόμη κατανοηθεί αν όντως τα κινητά τηλέφωνα επηρεάζουν την υγεία μας γενικά, ειδικά όταν πρόκειται για τις δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις της ακτινοβολίας. Μελέτη τον Ιούλιο 2023 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancers βρήκε μια θετική, αν και ασθενή συσχέτιση μεταξύ του θανάτου από καρκίνο του εγκεφάλου και της χρήσης κινητού τηλεφώνου.

Ο Shabbir Syed Abdul, συν-συγγραφέας της μελέτης, ανάφερε στο VeryWell Health ότι «είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσουμε ότι δεν μπορούν να βγουν οριστικά συμπεράσματα σε αυτό το σημείο».

Να ανησυχούμε για την ακτινοβολία όταν κοιμόμαστε με το κινητό;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ακτινοβολία δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε όταν πρόκειται για το τηλέφωνό σας, ακόμα κι αν κοιμάστε με το κινητό δίπλα στο κρεβάτι σας.

Προς το παρόν δεν υπάρχει  κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει ότι η ακτινοβολία που εκπέμπεται από smartphone ή tablet επηρεάζει μακροπρόθεσμα την υγεία μας. Ο τύπος ακτινοβολίας που εκπέμπεται από κινητά τηλέφωνα, iPad και tablet είναι διαφορετικός από ας πούμε, το είδος που βλέπουμε από τις ακτίνες Χ, οι οποίες γνωρίζουμε ότι μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο DNA.

Η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα είναι αυτό που ονομάζουμε «μη ιονίζουσα». Αυτό το είδος ακτινοβολίας, εκπέμπεται από τα μικροκύματα και τα smartphone, για τα οποία δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία αυτήν τη στιγμή που να δείχνουν ότι υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία μας. Φυσικά, δεν έχουμε καμία συγκεκριμένη απόδειξη ότι δεν είναι επιβλαβής, τονίζει ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο έχοντας την χαρακτηρίσει ως «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο».

Πώς η χρήση του κινητού σας επηρεάζει τον ύπνο

Το να έχετε το κινητό σας κοντά την ώρα που κοιμάστε μπορεί να έχει διαφορετικό αντίκτυπο στην υγεία σας.

Είναι πολύ πιο πιθανό να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας. Αν είναι ακριβώς δίπλα στο σημείο που κοιμάστε πιθανότατα θα το χρησιμοποιήσετε, είτε για να δείτε την ώρα, είτε για να διαβάσετε κάτι, κάτι που μπορεί να προκαλέσει κακής ποιότητας ύπνου σε σύγκριση με εκείνους που κλείνουν τα κινητά τους μια ή δύο ώρες πριν τον ύπνο.

Τα τηλέφωνα απαιτούν ενεργό εγκέφαλο για να τα χρησιμοποιήσετε. Αυτό προκαλεί την αίσθηση της εγρήγορσης και της αφύπνισης, που δεν είναι ιδανική όταν προσπαθείτε να χαλαρώσετε. Η διέγερση που προέρχεται από τη χρήση του, ακόμη και για πέντε λεπτά, δεν μειώνει αυτήν την ενεργή κατάσταση διέγερσης, η οποία μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο.

Πώς το μπλε φως του κινητού μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο

Εκτός από την αλληλεπίδραση με το τηλέφωνο κάποιου, το μπλε φως που εκπέμπει είναι πρόβλημα. Το φως μας βοηθά να διατηρήσουμε τον κιρκάδιο ρυθμό μας, που είναι ο κύκλος ύπνου-αφύπνισης. Οι άνθρωποι, γενικά, έχουν έναν κιρκάδιο ρυθμό 24 ωρών και το φυσικό φως που προέρχεται από τον ήλιο βοηθά στην τόνωση της εγρήγορσης και διέγερσης, κάτι που μας επιτρέπει να μένουμε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όταν έρχεται το βράδυ και το φως πέφτει, το ίδιο ισχύει και για το επίπεδο εγρήγορσής μας, πέφτει και αυτό. Αλλά τα κινητά, καθώς και οι τηλεοράσεις και τα tablet, εκπέμπουν φως – και ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να διακρίνει μεταξύ αυτού του φωτός και του ήλιου. Αυτό μειώνει την παραγωγή μελατονίνης, η οποία είναι η ορμόνη του ύπνου.

Τα επίπεδα μελατονίνης είναι γενικά χαμηλότερα σε άτομα που χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους κατά τη διάρκεια του ύπνου, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου μας, καθώς και τον ύπνο REM, που είναι το στάδιο του ύπνου που ονειρευόμαστε – η κατάσταση του ύπνου που επεξεργάζεται τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις.

Η μείωση του ύπνου REM μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα εγρήγορσής μας και να αυξήσει το άγχος γενικά, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας.

Θα πρέπει όλοι να κλείνουν το κινητό τους το βράδυ;

Ο Δρ Rafael Pelayo, καθηγητής της ιατρικής του ύπνου στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και συγγραφέας του How to Sleep: The New Science-Based Solutions for Sleeping Through the Night, αναφέρει στο βιβλίο του αν πρέπει ή όχι να κοιμάστε με το τηλέφωνό σας δίπλα στο κρεβάτι σας.

Τα άτομα με χρόνια αϋπνία, για παράδειγμα, μπορεί να διαπιστώσουν ότι το να κοιμούνται με το κινητό τους δίπλα αυξάνει την υπερεπαγρύπνηση κατά τη διάρκεια του ύπνου, πράγμα που σημαίνει αϋπνία, οδηγώντας τους να κοιμούνται λιγότερο συνολικά. Αλλά ο αντίκτυπος του να έχετε ένα τηλέφωνο κοντά στο κρεβάτι σας μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις συνθήκες της ζωής σας.

Αν κάποιος σας έλεγε ότι μπορεί να σου τηλεφωνήσω το βράδυ, πιθανότητα δεν θα κοιμηθείτε καλά εκείνο το βράδυ γιατί ανά πάσα στιγμή θα περιμένετε αυτό το τηλεφώνημα, ακόμα κι αν δεν γίνει ποτέ. Αν το τηλέφωνο ενισχύει αυτή την υπερεπαγρύπνηση, θα διαταράξει τον ύπνο σας. Από την άλλη πλευρά, να για παράδειγμα ζείτε μόνοι σας και ανησυχείτε ότι κάποιος θα κάνει διάρρηξη, το να έχετε ένα τηλέφωνο κοντά σας μπορεί να σας προσφέρει ένα αίσθημα ασφάλειας. Επομένως, δεν είναι το κινητό το οποίο δημιουργεί πρόβλημα, αλλά αυτό που αντιπροσωπεύει για εσάς.

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Exit mobile version