Υπάρχει κάτι που δεν πρέπει να κάνετε ποτέ, αν θέλετε να φροντίζετε την υγεία των ματιών σας, προειδοποιεί Αμερικανίδα οφθαλμίατρος.
Όπως λέει, εάν το κάνουμε, είναι σαν να παίζουμε «ρώσικη ρουλέτα» και μπορεί να καταλήξουμε με σοβαρότατα προβλήματα στα μάτια μας.
Οι 4 καλύτερες και απλές συμβουλές για νεανικά μάτια και βλέφαρα, σύμφωνα με ειδικό
Το μάτι είναι ένα θαυμαστό όργανο που πρέπει να φροντίζουμε
Θεωρείται το πιο περίπλοκο όργανο του σώματος μετά τον εγκέφαλο και έχει πάνω από 2 εκατομμύρια λειτουργείες. Περίπου το 80% του συνόλου της μάθησης κατά τη διάρκεια της ζωής ενός μέσου ανθρώπου γίνεται μέσω της όρασης.
Το Νο1 πράγμα που δεν πρέπει να κάνετε για την υγεία των ματιών σας
«Το να κοιμάστε με φακούς επαφής στα μάτια σας είναι κακό. Είναι πραγματικά κακό. Μην το κάνετε. Είναι σαν να παίζετε ρώσικη ρουλέτα», είπε η Δρ. Amanda Redfern, οφθαλμίατρος και καθηγήτρια στο Casey Eye Institute του Πανεπιστημίου Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον, στη HuffPost.
Η Redfern προειδοποιεί ότι εάν θέλετε να φροντίζετε την υγεία των ματιών σας, δεν πρέπει να φοράτε φακούς επαφής ακόμα κι αν κοιμηθείτε για λίγα λεπτά.
Υπάρχει κίνδυνος να πάθετε έλκος του κερατοειδούς, μία μόλυνση σε μέρος του ματιού που καλύπτουν οι φακοί επαφής.
«Δεν συμβαίνει κάθε φορά, αλλά όταν συμβαίνει, είναι τρομερό», είπε η Redfern. «Μπορεί να είναι τόσο κακό, που θα μπορούσατε, σε κάποιες περιπτώσεις, να «χάσετε» το μάτι σας».
Σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις, η Αμερικανίδα οφθαλμίατρος είπε ότι «Θα μπορούσατε να καταλήξετε με μια ουλή στον κερατοειδή σας».
«Εάν αυτή η ουλή βρίσκεται στο κέντρο της όρασής σας, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει μόνιμα την όρασή σας, εκτός εάν κάνετε μεταμόσχευση κερατοειδούς».
Μην φοράτε φακούς επαφής όταν κολυμπάτε
Η Redfern προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να κάνουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα που θα μπορούσε να χαλάσει ή να μολύνει τους φακούς επαφής, συμπεριλαμβανομένης της κολύμβησης ή ακόμα κι ενός ντους που θα κάνατε φορώντας φακούς επαφής.
«Το πρόβλημα με τους φακούς επαφής είναι ότι θα εγκλωβιστούν βακτήρια μεταξύ του φακού και του κερατοειδούς σας και μπορεί να υπάρξει μόλυνση και μετά να έχετε επιπλοκές», είπε.
Συνιστάται προσοχή στον τρόπο που πλένουμε τους φακούς επαφής
«Σε γενικές γραμμές, προσέχουμε οτιδήποτε μπορεί να εκθέσει το μάτι μας σε κάτι μη αποστειρωμένο», είπε η Redfern.
Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση νερού βρύσης για το ξέπλυμα ή την αποθήκευση των φακών.
Όταν ρωτήθηκε τι θα πρότεινε εάν κάποιος είναι σε διακοπές και έχει ξεχάσει να πάρει μαζί του διάλυμα φακών επαφής, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να επιλέξει μεταξύ του ύπνου φορώντας φακούς επαφής ή της χρήσης νερού βρύσης για να τους αποθηκεύσει, η Redfern αρνήθηκε να επιλέξει.
«Και οι δύο είναι πολύ κακές επιλογές», είπε. «Θα προτιμούσα να αφήσετε τους φακούς επαφής σας στην άκρη και να περπατήσετε για λίγο «στα θολά» για το Σαββατοκύριακο».
Χρησιμοποιήστε προστατευτικά γυαλιά
Ένα πράγμα που συνιστά η Redfern για την υγεία των ματιών μας, είναι να χρησιμοποιούμε προστατευτικά γυαλιά όταν κάνουμε εργασίες.
«Φοράω πάντα προστατευτικά γυαλιά για τα μάτια μου αν κάνω κάποια εργασία στο σπίτι, όπως αν πριονίζω κάτι ή καρφώνω με σφυρί. Οτιδήποτε μπορεί να πεταχτεί στο μάτι μου», είπε.
«Να φοράτε πάντα προστατευτικά γυαλιά για τα μάτια σας και το λέω γιατί στην πραγματικότητα τη μισή μέρα μου στο νοσοκομείο, βλέπω συνέχεια τέτοια τραύματα, που είναι απλώς παράλογο να υπάρχουν».
Αν μπει κάτι στο μάτι σας, απευθυνθείτε σε γιατρό
Εάν μπει κάτι στο μάτι σας, μην προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε μόνοι σας. Αντιθέτως, κλείστε το μάτι σας με μία γάζα και από πάνω ταινία και επισκεφτείτε αμέσως έναν γιατρό.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Εάν έχει «καρφωθεί» κάτι στο μάτι σας και προσπαθήσετε να το βγάλετε μόνοι σας, όταν το αφαιρέσετε, θα μπορούσε να υπάρξει αιμορραγία και τότε σίγουρα θα πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό για να σώσετε το μάτι σας, είπε η Αμερικανίδα οφθαλμίατρος.