Ο καλός ύπνος είναι κρίσιμης σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και τη συνολική υγεία. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον καλό βραδινό ύπνο. Ένας ειδικός της Mayo Clinic προσφέρει τις συμβουλές του για έναν καλύτερο ύπνο.
Δεν είναι περίεργο ότι ο ποιοτικός ύπνος μερικές φορές είναι άπιαστος. Ίσως να μην μπορείτε να ελέγξετε τους παράγοντες που παρεμβαίνουν στον ύπνο σας -από το εργασιακό άγχος και τις οικογενειακές ευθύνες μέχρι τις ασθένειες, όμως μπορείτε να υιοθετήσετε συνήθειες που ενθαρρύνουν τον καλύτερο ύπνο. Ξεκινήστε με μερικές απλές συμβουλές.
Ύπνος: Κλείνετε την πόρτα του υπνοδωματίου σας; Γιατί κάνετε κακό στην υγεία σας
Ανεξάρτητα από το αν χρειάζεστε πέντε ώρες ύπνου ή οκτώ, το κλειδί είναι να έχετε καλή, αναζωογονητική ξεκούραση. Σύμφωνα με τον Δρ. Virend Somers, καρδιολόγο της Mayo Clinic που ειδικεύεται στις διαταραχές ύπνου, το πόσο ύπνο χρειάζεται κανείς διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας για να κοιμηθεί καλύτερα.
«Κάθε άνθρωπος χρειάζεται διαφορετικές ποσότητες ύπνου και, κατά μέσο όρο, μπορούμε να πούμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται επτά έως οκτώ ώρες», εξηγεί ο Δρ. Somers.
Ο ειδικός, ωστόσο, τονίζει ότι πρέπει να λαμβάνουμε εξίσου υπόψη την ποιότητα του ύπνου, παράλληλα με την ποσότητα. Για τον λόγο αυτό, προσφέρει αυτές τις ιδέες για να σας βοηθήσει να έχετε καλή υγιεινή ύπνου.
Ύπνος: Τι δεν κάνει ποτέ ένας ειδικός για να κοιμηθεί μέσα σε δύο λεπτά και για 10 ώρες
Συμβουλές για καλύτερο ύπνο
«Στην κρεβατοκάμαρα πρέπει να υπάρχει απόλυτο σκοτάδι», υπογραμμίζει ο Δρ. Somers. Και αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν οθόνες, όπως τηλεόραση, φορητοί υπολογιστές, τηλέφωνα και ρολόγια ή οθόνες LED.
«Αποφύγετε τα έντονα φώτα και αποφύγετε επίσης να κοιτάτε τα τηλέφωνά σας γιατί το φως από αυτά μπορεί να επηρεάσει τη μελατονίνη σας», εξηγεί ο ειδικός, αναφερόμενος στην ορμόνη που ρυθμίζει τον ύπνο.
Όπως επισημαίνει, όταν επιδιώκετε τον ποιοτικό ύπνο, η όσο το δυνατόν λιγότερη διέγερση είναι το καλύτερο που έχετε να κάνετε.
«Ελαχιστοποιήστε το αλκοόλ, ελαχιστοποιήστε την άσκηση, ελαχιστοποιήστε τα φώτα, ελαχιστοποιήστε τις εξωτερικές εισροές πριν από περίπου δύο ώρες πριν τον ύπνο. Η κρεβατοκάμαρα είναι για σεξ και ύπνο. Δεν είναι για καμία άλλη δουλειά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Somers.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ύπνου, αλλά η άσκηση κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα διέγερσης, καθιστώντας πιο δύσκολο τον ύπνο.
Ποια είναι η πιο υγιεινή στάση ύπνου; Οι 2 στάσεις με τα περισσότερα οφέλη, σύμφωνα με ειδικούς
Για τον λόγο αυτό, ο ειδικός προτείνει να σχεδιάσετε ένα πρόγραμμα ύπνου που ταιριάζει στην καθημερινότητά σας και ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας. Το να πηγαίνετε για ύπνο και να σηκώνεστε την ίδια ώρα κάθε μέρα ενισχύουν τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης του σώματός σας.