Site icon Όλο Υγεία

«Είμαι γαστρεντερολόγος – Προτείνω τον “περίπατο αερίων” μετά από ένα μεγάλο γεύμα» – Βοηθά στον διαβήτη και την απώλεια βάρους

Μετά το δείπνο και τον περίπατο αερίων

Φωτογραφία: 123rf

Υπάρχουν λίγα πράγματα που είναι πιο ευχάριστα από το να τρώτε ένα καλό γεύμα και λίγα που είναι πιο δυσάρεστα από κράμπες, φούσκωμα και την αίσθηση βάρους που μπορεί να ακολουθήσουν όταν απολαμβάνετε το φαγητό σας λίγο παραπάνω από το συνηθισμένο. Μπορείτε, όμως, να δοκιμάσετε τον «περίπατο αερίων».

«Το φούσκωμα μετά από ένα γεύμα είναι συχνό, ειδικά όταν οι άνθρωποι τρώνε υπερβολικά, καταπίνουν αέρα επειδή βιάζονται να φάνε ή μιλάνε ενώ μασάνε, ή επειδή πίνουν αναψυκτικά με ανθρακικό, όπως σόδα ή μπύρα», εξηγεί ο Δρ. David D. Clarke, πιστοποιημένος γαστρεντερολόγος και πρόεδρος του Association for Treatment of Neuroplastic Symptoms, μιλώντας στο περιοδικό Parade.

Έντερο: Πώς να μην μυρίζουν άσχημα τα αέρια, σύμφωνα με γαστρεντερολόγο του Χάρβαρντ

Όπως τονίζει ο ειδικός:

«Το φούσκωμα μπορεί επίσης να προκληθεί από υπερβολικές συσπάσεις των μυών του γαστρεντερικού συστήματος, που μπορεί να σχετίζονται με παρελθοντικό ή τρέχον άγχος που ίσως να μην είναι εμφανές.»

Ευτυχώς, υπάρχει ένας απλός τρόπος για να προλάβετε ή να ανακουφίσετε αυτό το φαινόμενο και οι γαστρεντερολόγοι τον συστήνουν ανεπιφύλακτα.

Τι είναι ο «περίπατος αερίων» – Πώς τα αέρια μειώνουν το φούσκωμα

Οι γαστρεντερολόγοι λατρεύουν αυτή τη συνήθεια, ειδικά μετά από μεγάλα γεύματα.

«Ο “περίπατος αερίων” είναι ένας περίπατος που βοηθά στην απελευθέρωση αερίων μέσω ρεψίματος ή αερίων, ανακουφίζοντας την πίεση στο γαστρεντερικό σύστημα, μειώνοντας έτσι την τάση των μυών και την αίσθηση φουσκώματος», εξηγεί ο Δρ. Clarke.

Πότε τα αέρια και το φούσκωμα κρύβουν κάτι ανησυχητικό – 7 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Ο Δρ. Michael Bass, γαστρεντερολόγος στο Oshi Health, συμφωνεί:

«Μελέτες έχουν δείξει ότι οι σύντομοι περίπατοι μετά το φαγητό μπορούν να ανακουφίσουν από κοινά γαστρεντερικά προβλήματα, όπως το φούσκωμα και τα αέρια. Οι περίπατοι ενεργοποιούν την κίνηση του εντέρου, βοηθώντας στην προώθηση της τροφής και την αποβολή των αερίων. Είναι μια υγιεινή, μηδενικού κόστους εναλλακτική λύση σε σχέση με τα φάρμακα του εμπορίου!»

Πόση ώρα πρέπει να κάνω «περίπατο αερίων» μετά από βαρύ γεύμα;

Δεν χρειάζεται να κάνετε έναν μίνι μαραθώνιο μετά το φαγητό. Μπορείτε να διατηρήσετε τους περίπατους αερίων σύντομους.

«Στοχεύστε σε 4-5 λεπτά ελαφριάς ή μέτριας έντασης περπατήματος μέσα σε 60-90 λεπτά μετά από ένα μεγάλο γεύμα», προτείνει ο Δρ. Clarke. «Για πιο μακροπρόθεσμα οφέλη για το γαστρεντερικό σας σύστημα και το υπόλοιπο σώμα, ενσωματώστε 30-60 λεπτά περπατήματος με μέτριο ρυθμό τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας».

Όμως, προειδοποιεί να μην το παρακάνετε: «Αποφύγετε παρατεταμένες συνεδρίες έντονης άσκησης πάνω από μία ώρα, καθώς αυτό μπορεί να αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Το κλειδί είναι η ισορροπία».

Η κίνηση γενικά είναι ευεργετική, όπως σημειώνει ο Δρ. Qin Rao, γαστρεντερολόγος στη Νέα Υόρκη:
«Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η κινητικότητα γενικά (ακόμη και αν δεν σχετίζεται με φαγητό), μπορεί να μειώσει την αίσθηση αερίων και φουσκώματος σε ασθενείς με συμπτώματα IBS».

Απώλεια βάρους: Πώς το ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά μπορούν να ενισχύσουν το μεταβολισμό – Το κόλπο για να το πετύχετε

Οφέλη από το περπάτημα μετά το φαγητό

Το περπάτημα μετά το φαγητό προσφέρει πολλά οφέλη, πέρα από την ανακούφιση από το φούσκωμα και τα αέρια, όπως:

Μείωση κινδύνου για διαβήτη:
«Το περπάτημα μετά από ένα γεύμα βοηθά στην απομάκρυνση του σακχάρου από το αίμα μέσω των μυών, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας», αναφέρει ο Δρ. Clarke.

Βοηθά στην απώλεια βάρους:
«Το περπάτημα βοηθά στην αποφυγή αύξησης βάρους, καίγοντας θερμίδες», σημειώνει.

Μείωση στρες:
«Το περπάτημα μπορεί να μειώσει το στρες, το οποίο συμβάλλει σε προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος», επισημαίνει ο Δρ. Boxer.

Μείωση καούρας:
«Το περπάτημα αυξάνει τη μυϊκή δραστηριότητα στο στομάχι, διευκολύνοντας την εκκένωση του στομάχου και μειώνοντας τον χρόνο που παραμένουν τα οξέα στο στομάχι», εξηγεί ο Δρ. Clarke.

Πώς να απαλλαγείτε από τα επώδυνα παγιδευμένα αέρια – 11 τρόποι

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό για φούσκωμα ή δυσπεψία

Αν και οι περίπατοι βοηθούν πολύ, δεν αποτελούν πανάκεια. Ο Δρ. Boxer σημειώνει ότι θα πρέπει να δείτε γιατρό αν εμφανίσετε:

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version