Μια Αμερικανή ανοσολόγος εξηγεί ποια είναι η συνήθεια που μπορεί να χειροτερέψει το κρύωμα και τι πρέπει να κάνετε για να προστατευθείτε.
Αυτή την εποχή του χρόνου μπορεί να νιώθετε πιο αδιάθετοι, και δεν είναι τυχαίο: Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η περίοδος των κρυολογημάτων και της γρίπης είναι εδώ. Αυτή η περίοδος ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου, με την κορύφωση των κρουσμάτων να αναμένεται από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο.
Κρυολόγημα: Το συστατικό που πρέπει να προσθέσετε στο τσάι για να αναρρώσετε γρήγορα
«Η εποχή του κρυολογήματος τείνει να κορυφώνεται τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες για πολλούς λόγους, και αυτό δεν οφείλεται μόνο στη μείωση της θερμοκρασίας», επισημαίνει η Δρ. Ebru Karpuzoglu, MSc. Ph.D., ανοσολόγος, επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Georgia και επικεφαλής επιστημονική διευθύντρια στο AveSeena.
Γιατί αρρωσταίνουμε πιο εύκολα τον χειμώνα;
Κυρίως επειδή κατά τους ψυχρότερους μήνες οι άνθρωποι περνούν περισσότερες ώρες σε κλειστούς χώρους. «Ένας σημαντικός παράγοντας είναι ότι η στενή επαφή με άλλους αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης ιών», εξηγεί η Δρ. Karpuzoglu.
«Σε αυτούς τους κλειστούς χώρους, η αεροδυναμική είναι συχνά περιορισμένη, επιτρέποντας στα αναπνευστικά σταγονίδια που περιέχουν ιούς όπως οι ρινοϊοί και οι κορωνοϊοί να κυκλοφορούν και να μολύνουν περισσότερους ανθρώπους».
Επιπλέον, αναφέρει ότι ο κρύος αέρας μπορεί να ερεθίσει και να ξηράνει τις βλεννογόνες μεμβράνες της μύτης, οι οποίες είναι κρίσιμες για την άμυνα του οργανισμού.
«Όταν οι βλεννογόνες μεμβράνες ξηραίνονται, η ικανότητά τους να παγιδεύουν και να αποβάλλουν ιούς μειώνεται», προσθέτει η Δρ. Karpuzoglu.
«Μελέτες δείχνουν ότι οι ιοί του κρυολογήματος ευδοκιμούν σε χαμηλή υγρασία. Το χειμώνα, οι συσκευές θέρμανσης μειώνουν την υγρασία στον αέρα, δημιουργώντας συνθήκες που επιτρέπουν στους ιούς να επιβιώσουν περισσότερο».
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών επιβεβαίωσε ότι η χαμηλή υγρασία αυξάνει τη μετάδοση ιών μέσω του αέρα, εξηγώντας έτσι την αύξηση κρυολογημάτων και γρίπης το χειμώνα.
Επιπλέον, το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να είναι πιο αδύναμο κατά τους ψυχρούς μήνες λόγω της μειωμένης έκθεσης στο ηλιακό φως, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, σημαντικής για τη σωστή λειτουργία του.
Μια μελέτη στο περιοδικό Biomolecules διαπίστωσε ότι η βιταμίνη D παίζει ρόλο στην ενεργοποίηση της ανοσολογικής απόκρισης, και τα χαμηλά επίπεδα μπορεί να δυσκολεύουν τον οργανισμό σας να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις, κάνοντάς σας πιο ευάλωτους στα κρυολογήματα αυτή την εποχή.
Τι είναι το κρύωμα;
Το κρυολόγημα είναι μια ιογενής λοίμωξη που επηρεάζει το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων της μύτης, του λαιμού, των ιγμορείων και του λάρυγγα.
«Συνήθως προκαλείται από ρινοϊούς, αλλά και άλλοι ιοί, όπως οι κορονοϊοί και οι αδενοϊοί, μπορούν επίσης να ευθύνονται», σημειώνει η Δρ. Karpuzoglu. Αυτοί οι ιοί είναι εξαιρετικά μεταδοτικοί και εξαπλώνονται κυρίως μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει.
Οι ιοί του κρυολογήματος μπορούν επίσης να επιβιώσουν σε επιφάνειες για ώρες, γεγονός που διευκολύνει τη μετάδοση μέσω επαφής χεριού-επιφάνειας και στη συνέχεια αγγίζοντας το πρόσωπο».
Τυπικά συμπτώματα του κρυολογήματος περιλαμβάνουν πονόλαιμο, καταρροή ή βουλωμένη μύτη, φτάρνισμα, βήχα, ήπιους πονοκεφάλους και μερικές φορές πυρετό χαμηλού βαθμού.
«Σε αντίθεση με τη γρίπη, η οποία μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρά συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό και πόνους στο σώμα, τα κρυολογήματα συνήθως προκαλούν ηπιότερη δυσφορία. Τα συμπτώματα εμφανίζονται 1 έως 3 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε 7 έως 10 ημέρες, αν και κάποια συμπτώματα, όπως ο επίμονος βήχας, μπορεί να διαρκέσουν έως και δύο εβδομάδες»», προσθέτει η Δρ. Karpuzoglu.
Το νούμερο ένα πράγμα που πρέπει να αποφεύγετε όταν έχετε κρύωμα
Η Δρ. Karpuzoglu επισημαίνει ότι το ένα πράγμα που πρέπει να αποφεύγετε όταν έχετε κρυολόγημα είναι να επιβάλετε στον εαυτό σας έντονη άσκηση ή υπερβολική καταπόνηση.
«Ενώ ήπιες δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, μπορούν να βοηθήσουν στον καθαρισμό των ρινικών διόδων και να βελτιώσουν την κυκλοφορία, η έντονη σωματική προσπάθεια, όπως το τρέξιμο ή η άρση βαρών, μπορεί να έχει αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό σας σύστημα», λέει η Δρ. Karpuzoglu.
«Όταν είστε άρρωστοι, το σώμα σας χρησιμοποιεί ήδη ενέργεια και πόρους για να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη. Η έντονη άσκηση αποσπά αυτούς τους πόρους από την ανοσολογική απόκριση για να ανακάμψουν οι μύες, αφήνοντας το σώμα σας λιγότερο ικανό να πολεμήσει τον ιό».
Μια μελέτη στοΕυρωπαϊκό Περιοδικό Εφαρμοσμένης Φυσιολογίαςδιαπίστωσε ότι η έντονη άσκηση κατά τη διάρκεια ιογενούς λοίμωξης μπορεί να παρατείνει τον χρόνο ανάρρωσης και να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών, όπως η βρογχίτιδα ή η πνευμονία.
Κρυολόγημα: Με ένα μόνο κόλπο μειώνετε σημαντικά τον κίνδυνo να κολλήσετε ιώσεις
Επιπλέον, το άγχος μπορεί να αποδυναμώσει την ανοσολογική σας απόκριση, καθιστώντας πιο δύσκολη την ανάρρωση από το κρυολόγημα. Οι έρευνες δείχνουν ότι το χρόνιο άγχος μπορεί να μειώσει τις φυσικές άμυνες του σώματος, αυξάνοντας τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.
«Επιπλέον, η έντονη άσκηση μπορεί να προκαλέσει αύξηση των ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη, η οποία μπορεί να καταστείλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος όταν παραμένει σε αυξημένα επίπεδα για παρατεταμένες περιόδους. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό όταν το σώμα σας είναι ήδη επιβαρυμένο από την ασθένεια», προσθέτει η Δρ. Karpuzoglu.
«Η υπερβολική καταπόνηση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αφυδάτωση, κάτι που επιδεινώνει συμπτώματα όπως ο πονόλαιμος και η συμφόρηση, κάνοντάς σας να αισθάνεστε χειρότερα».
Αντί να συμμετέχετε σε έντονη άσκηση, η Δρ. Karpuzoglu προτείνει να επιλέξετε πιο αναζωογονητικές πρακτικές, όπως γιόγκα, ήπιες διατάσεις ή σύντομες βόλτες.
«Αυτές οι δραστηριότητες επιτρέπουν στο σώμα σας να συνεχίσει να κινείται χωρίς να υπερφορτώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και να προάγουν καλύτερη κυκλοφορία—βασικά στοιχεία της ανάρρωσης», λέει. «Ακούστε το σώμα σας και δώστε προτεραιότητα στην ανάπαυση, την ενυδάτωση και τη σωστή διατροφή, ενώ το ανοσοποιητικό σας σύστημα μάχεται κατά του κρυολογήματος».
Το σπιτικό γιατροσόφι που μειώνει το κρυολόγημα των παιδιών κατά δύο ημέρες
Συμπερασματικά, ενώ μπορεί να είναι δελεαστικό να συνεχίσετε και να παραμείνετε παραγωγικοί όταν έχετε κρύωμα, μία από τις πιο σημαντικές πτυχές της ανάρρωσης είναι η αυτοφροντίδα και το να δώσετε στο σώμα σας το χρόνο που χρειάζεται για να θεραπευτεί.