«Είμαι διαιτολόγος: Οι 6 τύποι κρέατος που συνδέονται με καρκίνο στους άνω των 50»

«Είμαι διαιτολόγος: Οι 6 τύποι κρέατος που συνδέονται με καρκίνο στους άνω των 50»

Τα τελευταία χρόνια, το κρέας έχει ενοχοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό για διάφορα προβλήματα υγείας, από κινδύνους για την καρδιά μέχρι την ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως κάποιοι τύποι κρέατος συνδέονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό με τον καρκίνο σε σχέση με άλλους, γι’αυτό και συμβουλεύουν να τους περιορίσουμε σημαντικά στη διατροφή μας.

Η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική μας ευημερία. Θα μπορούσε ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου καθώς μεγαλώνουμε. Όμως, ενώ πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο της νόσου, υπάρχουν ορισμένες τροφές που έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου.

Ποιο κοινό τρόφιμο πρέπει να κόψουν οι άνω των 40 για να ρίξουν χοληστερίνη και πίεση

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Alyssa Tatum από το MD Anderson Cancer Center, τα επεξεργασμένα και τα κόκκινα κρέατα, ειδικότερα, μπορούν να εισάγουν επιβλαβείς ενώσεις, όπως καρκινογόνες ουσίες, στον οργανισμό. Αυτές οι ενώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε κυτταρική βλάβη και να συμβάλουν στην ανάπτυξη καρκίνων όπως του παχέος εντέρου και του στομάχου.

Οι 6 τύποι κρέατος που οι ειδικοί προειδοποιούν να αποφεύγουμε

  1. Μπιφτέκια και μπριζόλες
  2. Μπέικον
  3. Λουκάνικο
  4. Deli Meats
  5. Χοτ ντογκ
  6. Λιπαρά κρέατα

τύποι κρέατος

1. Μπιφτέκια και μπριζόλες

Τα κόκκινα κρέατα όπως τα μπιφτέκια και οι μπριζόλες είναι δημοφιλείς επιλογές, αλλά η αλήθεια είναι ότι συνοδεύονται από πολλούς κινδύνους για την υγεία. Αυτό περιλαμβάνει έναν δυνητικά υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με την Tatum.

«Το κόκκινο κρέας όπως το βοδινό, το χοιρινό, το ελάφι και το αρνί έχει συνδεθεί με καρκίνο του παχέος εντέρου», προειδοποιεί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τα κόψετε εντελώς; Όχι απαραίτητα. «Δεν λέμε να μην τρώτε καθόλου, αλλά να προσπαθήσετε να μειώσετε τη συχνότητα κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και να επιλέγετε μικρότερες μερίδες», σημειώνει η ειδικός.

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η θερμοκρασία μαγειρέματος. Η Tatum προειδοποιεί ότι το μαγείρεμα αυτών των κρεάτων σε υψηλή θερμοκρασία μπορεί να παράγει επιβλαβείς καρκινογόνες ουσίες.

«Όταν μαγειρεύονται σε τόσο υψηλή θερμοκρασία, μπορούν να παράγουν καρκινογόνες ουσίες που συνδέονται με τον καρκίνο. Για να μειώσετε τον κίνδυνο, εξετάστε το ενδεχόμενο να επιλέξετε πιο ήπιες μεθόδους όπως το ψήσιμο».

2. Μπέικον

Αυτό το νόστιμο αλλαντικό, βασικό συστατικό σε πολλά πρωινά γεύματα είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο. Η Tatum τονίζει ότι τα επεξεργασμένα κρέατα έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Όπως και άλλα επεξεργασμένα κρέατα, το μπέικον περιέχει συχνά νιτρικά και νιτρώδη άλατα, τα οποία μπορούν να συμβάλουν σε καρκίνους του παχέος εντέρου και του στομάχου.

«Αυτές οι επιλογές συχνά διατηρούνται με τη χρήση νιτρικών και νιτρωδών αλάτων, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του στομάχου», εξηγεί. Εάν εξακολουθείτε να θέλετε να τρώτε μπέικον περιστασιακά, αναζητήστε επιλογές χωρίς νιτρικά και νιτρώδη άλατα όταν είναι διαθέσιμες.

«Είμαι εξειδικευμένη στη διατροφή κατά του καρκίνου – Τι δεν πρέπει να καταναλώνετε για να τον προλάβετε»

3. Λουκάνικο

Το λουκάνικο, ένα άλλο επεξεργασμένο κρέας, εγκυμονεί παρόμοιους κινδύνους λόγω των συντηρητικών. Αυτά χρησιμοποιούνται συνήθως για να βελτιώσουν τη γεύση και τη διάρκεια ζωής του. Είναι καλύτερο να αντικαταστήσετε αυτό το κρέας με πιο υγιεινές επιλογές, εάν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου.

Να ελέγχετε πάντα τη διατροφική ετικέτα και να επιλέγετε προϊόντα με λιγότερα πρόσθετα. «Συνιστώ να δείτε αν υπάρχουν υγιεινές εναλλακτικές επιλογές για αυτό το τρόφιμο και να διαβάζετε τις ετικέτες για να συγκρίνετε τα προϊόντα», προτείνει η Tatum.

4. Deli Meats

Όλοι απολαμβάνουμε περιστασιακά ένα ζουμερό και νόστιμο σάντουιτς, αλλά είναι γεγονός πως τα αλλαντικά όπως το ζαμπόν, το σαλάμι και η γαλοπούλα σε φέτες είναι μια άλλη επεξεργασμένη επιλογή για να αποφύγετε εάν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου μετά τα 50.

Αυτά τα αλλαντικά είναι γεμάτα με συντηρητικά που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Όταν επιλέγετε αλλαντικά, η Tatum συμβουλεύει να αναζητάτε προϊόντα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο και να επιλέγετε προϊόντα χωρίς νιτρώδη, εάν είναι δυνατόν.

5. Χοτ ντογκ

Εάν θέλετε να παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο υγιείς, είναι σημαντικό να μην καταναλώνετε υπερβολικά αυτό το επεξεργασμένο κρέας. Τα λουκανικάκια τύπου χοτ ντογκ είναι ένα άλλο επεξεργασμένο κρέας με υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά και νιτρώδη άλατα, τα οποία συμβάλλουν στον κίνδυνο καρκίνου.

Όπως και με άλλα επεξεργασμένα κρέατα, η Tatum προτείνει να επιλέξετε εκδόσεις χωρίς νιτρώδη ή να εξερευνήσετε πιο υγιεινές εναλλακτικές, ειδικά αν τρώτε τακτικά χοτ ντογκ.

6. Λιπαρά κρέατα

Τα λιπαρά κομμάτια κρέατος, όπως τα χοιρινά παϊδάκια, μπορεί να είναι ένας άλλος σημαντικός ένοχος λόγω του γεγονότος ότι συχνά περιλαμβάνουν μεθόδους μαγειρέματος σε υψηλή θερμοκρασία, όπως το ψήσιμο στη σχάρα ή το κάπνισμα, που μπορούν να παράγουν καρκινογόνες ουσίες.

«Το έκζεμα και ο πόνος στις αρθρώσεις μου εξαφανίστηκαν με αυτή τη διατροφή» – Η ανατρεπτική δίαιτα της 39χρονης

Η Tatum συνιστά να επιλέγετε πιο άπαχα κομμάτια κρέατος, να κόβετε το ορατό λίπος και να εξετάζετε τις μαρινάδες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τον σχηματισμό χημικών ουσιών που προκαλούν καρκίνο κατά το μαγείρεμα. Σε περίπτωση αμφιβολίας, αναζητήστε επίσης φυτικές επιλογές!

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top