Εγκυμοσύνη: Τι να προσέχει η έγκυος στις διακοπές

εγκυμοσύνη διακοπές

Ο καθηγητής μαιευτικής, γυναικολογίας και εμβρυομητρικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Stony Brook της Νέας Υόρκης Γιώργος Φαρμακίδης εξηγεί τι πρέπει να προσέχουν στην εγκυμοσύνη οι μέλλουσες μητέρες κατά τη διάρκεια των διακοπών.

«Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερη περίοδος. Πριν ξεκινήσει για διακοπές μία έγκυος πρέπει να μιλήσει με τον γυναικολόγο της, ο οποίος θα της δώσει την άδεια να ταξιδέψει, εάν το επιτρέπουν οι εβδομάδες κύησης στις οποίες βρίσκεται. Επιπλέον, ο γιατρός της είναι αυτός που θα της δώσει άδεια να κάνει μπάνιο, καθώς υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου η έγκυος δεν επιτρέπεται να κολυμπήσει.”

Τι πρέπει να κάνετε 

Μία υγιής εγκυμοσύνη δεν θα σταθεί εμπόδιο στη διασκέδασή σας στις διακοπές αρκεί να τηρείτε λίγους βασικούς κανόνες.
1. Σταματάτε να ξεμουδιάσετε όταν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο: Στα ταξίδια με το αυτοκίνητο, πρέπει να σταματάτε κάθε ώρα και να περπατάτε λίγο, ώστε να αποφύγετε τη θρόμβωση των κάτω άκρων ενώ, η χρήση της ζώνης ασφαλείας είναι αναγκαία.

2. Κάνετε ασκήσεις ποδιών: Τα αεροπορικά ταξίδια επιτρέπονται μέχρι τις 36 εβδομάδες, αλλά καλό είναι να συμβουλεύεστειτον γυναικολόγο σας εάν το ταξίδι είναι πάνω από δύο ώρες ή υπερατλαντικό. Στο αεροπλάνο πρέπει να κάνετε ασκήσεις ποδιών.

3. Αλλάζετε μαγιό: Όταν βγαίνετε από το νερό πρέπει να αλλάζετε το βρεγμένο μαγιό με ένα στεγνό για να αποφύγετε τυχόν μυκητιάσεις, λόγω της υγρασίας η οποία δημιουργεί υπόστρωμα μυκήτων.

4. Καθίστε στη σκιά: ‘Όταν βγαίνετε από τη θάλασσα να κάθεστε κάτω από ομπρέλα και να χρησιμοποιείτε φυτικά αντηλιακά.

5. Προσέξτε την υγιεινή σας: Μην κάθεστε στην άμμο και χρησιμοποιήστε μία καθαρή πετσέτα κάθε φορά που κάθεστε σε ξαπλώστρα ή σε καρέκλα, ώστε να αποφύγετε μολύνσεις.

6. Πίνετε άφθονο νερό: Η έκθεση στον ήλιο προκαλεί αφυδάτωση η οποία δημιουργεί πρόβλημα καθώς αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Η αφυδάτωση είναι επίσης υπεύθυνη για ουρολοιμώξεις, για αυτό συνιστάται η λήψη 2-3 λίτρων υγρών (χυμούς, νερό, τσάι) καθημερινά.

7. Κολυμπάτε σε καθαρά νερά: Να επισκέπτεστε θάλασσες και πισίνες με καθαρά νερά. Απαγορεύονται τα μακροβούτια, διότι προκαλούν ταχυκαρδία.

Προσοχή: Εάν νιώθετε ότι τα πόδια σας ζεσταίνονται, τότε το αίμα από τη μήτρα πηγαίνει στα άκρα και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ή πρόωρο τοκετό.

8. Ακολουθείτε μια σωστή διατροφή: Σημαντικό θέμα είναι αυτό της διατροφής τους, όπως αναφέρει ο καθηγητής, καθώς λόγω των διακοπών συχνά παρεκκλίνουμε από το σωστό διαιτολόγιο. Τα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα πρέπει να πλένονται σχολαστικά πριν καταναλωθούν.

9. Προσέχετε στο σεξ: Η σεξουαλική επαφή μπορεί να προκαλέσει μυκητιάσεις, ειδικά αυτή την εποχή. Εάν είστε επιρρεπείς στις μυκητιάσεις (όπως για παράδειγμα, όσες έχουν διαβήτη) καλό θα είναι να καταναλώνετε αρκετό γιαούρτι και να χρησιμοποιείτε διάφορα κολπικά υπόθετα με λακτοβάκιλους, που βοηθούν στην αποφυγή των μυκητιάσεων.

Αν νιώσετε κάποια πονάκια σαν της περιόδου, πρέπει να αναπαύεστε, να πίνετε πολλά υγρά και να ενημερώσετε τον γιατρό σας. 

10. Μην αμελήσετε κάποιο τσίμπημα: Σε περίπτωση τσιμπήματος από μέλισσα ή άλλο έντομο επειδή στην περίοδο της εγκυμοσύνης είναι μεγαλύτερη η αντίδραση που προκαλείται, πρέπει να είναι κοντά σε Κέντρα Υγείας ή να συμβουλευθούν τον γιατρό τους. Οι  έγκυες καλό είναι επίσης, να προτιμούν μέρη για διακοπές όπου υπάρχει νοσοκομείο, ώστε να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, εαν αυτό χρειαστεί.

Επικοινωνήστε άμεσα με τον γυναικολόγο σας εάν έχετε:

  • Κολπική αιμορραγία
  • Συσπάσεις ή κράμπες
  • Πρήξιμο στο πρόσωπο ή στα χέρια
  • Έντονο πονοκέφαλο
  • Διαταραχές στην όραση (θολή όραση)
  • Αυξημένα κολπικά υγρά
  • Έλλειψη κινητικότητας του εμβρύου
  • Πόνους κατά τη διάρκεια της ούρησης, πόνους στην κοιλιά, τη λεκάνη ή χαμηλά στη μέση
  • Ξαφνικούς εμετούς
  • Ελάττωση στον αριθμό των κινήσεων του εμβρύου
Scroll to Top