Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα υπερ-εργαλείο, το οποίο οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να αποκωδικοποιήσουν πλήρως ακόμη και μετά από χιλιάδες χρόνια μελέτης. Το πώς δημιουργούνται, αναπτύσσονται και εξασθενούν τα εγκεφαλικά κύτταρα, όμως, είναι πλέον αρκετά σαφές, γι’αυτό και μία νευροεπιστήμονας παρέθεσε μερικές συμβουλές που, σύμφωνα με την επιστήμη, συμβάλουν στη διατήρηση και αναγέννηση των εγκεφαλικών κυττάρων.
Η πλειοψηφία των περίπου 100 δισεκατομμυρίων εγκεφαλικών κυττάρων του ανθρώπου δημιουργούνται πριν από τη γέννηση, αλλά ο εγκέφαλος μπορεί να παράγει νέα κύτταρα, που ονομάζονται νευρώνες, ακόμη και καθώς γερνάμε. Έτσι, η Emily McDonald, νευροεπιστήμονας από την Αριζόνα, μοιράζεται τέσσερις τρόπους για να ενισχύσετε την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων, διαδικασία γνωστή ως νευρογένεση.
Πόσο υγιής είναι ο εγκέφαλός σας; – Το τεστ του Χάρβαρντ που προβλέπει τον κίνδυνο ασθενειών
Οι 4 κινήσεις που ωφελούν τον εγκέφαλο
Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε πρόσφατα στο TikTok, η Δρ. McDonald προτείνει την υποστήριξη του σχηματισμού νευρώνων με:
- άσκηση,
- διαλογισμό,
- τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες και
- έκθεση στο ηλιακό φως.
@emonthebrain 3 ways to boost your thinking abilities 🧠✨ Pls don’t underestimate the power of the light 🥹 Love & Gratitude to you !! Em 💖 #neuroscience #mentalhealth #wellness #selfcare ♬ original sound – emily | neuroscientist 🧠
1. Ασκηθείτε τακτικά
«Η άσκηση στη ζώνη 2 έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τα επίπεδα του νευροτροφικού παράγοντα BDNF στον εγκέφαλο, που είναι μια πρωτεΐνη που μπορεί να βοηθήσει τους νευρώνες να αναπτυχθούν», ανέφερε αρχικά η Δρ. McDonald.
Το BDNF ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1980 και ονομάστηκε “Miracle-Gro” επειδή ενισχύει τη μάθηση και τη μνήμη ενθαρρύνοντας την επιβίωση και την ανάπτυξη των υπαρχόντων νευρώνων αλλά και την ανάπτυξη νέων.
Σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ, η άσκηση στη ζώνη 2 είναι μια προπόνηση χαμηλής έντασης που εκτελείται στο 60% έως 70% του μέγιστου καρδιακού παλμού.
Θα πρέπει να μπορείτε να κάνετε άνετα μια συζήτηση, σκεφτείτε ένα γρήγορο περπάτημα, μια περιστασιακή βόλτα με ποδήλατο ή αερόμπικ χωρίς να πιέζετε τον εαυτό σας, αλλά ίσως χρειαστεί να σταματήσετε να μιλάτε για λίγο προκειμένου να πάρετε μια ανάσα.
Άνοια: Το Νο1 πράγμα που πρέπει να κάνετε στα 40 για να την προλάβετε, σύμφωνα με τους ειδικούς
2. Δοκιμάστε τον διαλογισμό
«Ο διαλογισμός μπορεί επίσης να ενισχύσει τα επίπεδα του BDNF και τη νευροπλαστικότητα, η οποία είναι η ικανότητα του εγκεφάλου να επανασυνδέεται ως απάντηση στις εμπειρίες της ζωής», εξήγησε η νευροεπιστήμονας. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η εφαρμογή του διαλογισμού μπορεί να διεγείρει δομικές αλλαγές στον ιππόκαμπο, μια περιοχή όπου εμφανίζεται νευρογένεση στους ενήλικες.
Μια μελέτη τόνισε τα οφέλη τριών μηνών εντατικού διαλογισμού Vipassana για τον εγκέφαλο. Πρόκειται για μια αρχαία τεχνική ενσυνειδητότητας που ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να βλέπουν τα πράγματα όπως είναι, χωρίς κρίση.
3. Τρώτε τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες
Οι πολυφαινόλες, που βρίσκονται στη μαύρη σοκολάτα, τα μούρα, τα αχλάδια, τα σταφύλια και το κόκκινο κρασί, διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που πιστεύεται ότι προστατεύουν από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών και βοηθούν στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, μειώνοντας τη φλεγμονή στον εγκέφαλο.
«Τα βατόμουρα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού του είδους τροφής», συμβουλεύει η Δρ. McDonald.
4. Να είστε στον ήλιο
Τα επίπεδα BDNF φαίνεται να συνδέονται με τις εποχές. Μια μελέτη έδειξε ότι είναι χαμηλότερα από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο και υψηλότερα από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο. «Το φως του ήλιου μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα BDNF. Πρέπει, λοιπόν, να βγαίνετε έξω στον ήλιο», συνέστησε καταληκτικά η νευροεπιστήμονας. Απλώς, μην ξεχνάτε το αντηλιακό σας.