Site icon Όλο Υγεία

Εγκέφαλος: 10 επιστημονικά αποδεδειγμένοι (και φυσικοί) τρόποι να τον δυναμώσετε

Εγκέφαλος

Ειδικά όσο μεγαλώνετε, είναι πολύ σημαντικό το να νοιάζεστε και να φροντίζετε τον εγκέφαλο σας. Δείτε πως θα τον ενισχύσετε με φυσικό τρόπο.

Σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι μισοί από τους ηλικίας 50-64 ετών συμμετέχοντες, δήλωσαν ότι μεριμνούν για την εγκεφαλική τους υγεία και ανησυχούν για το ενδεχόμενο  απώλειας μνήμης και άνοιας.

Βέβαια, παρόλο που ανησυχούν, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες, δεν είναι σίγουροι για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να κρατήσουν τον εγκέφαλό τους υγιή. Πέρα από το να μιλήσετε στον γιατρό σας, παρακάτω θα βρείτε μερικούς ακόμα τρόπους που θα δυναμώσουν το μυαλό σας:

Οι 10 τρόποι

  1. Καταναλώστε αβοκάντο και σολομό
  2. Διατηρήστε μια υγιή σχέση με τον/την σύντροφό σας
  3. Ασχοληθείτε με την κηπουρική
  4. Διαλογιστείτε
  5. Να είστε ανοικτοί σε νέες γνώσεις
  6. Ενώστε παζλ
  7. Μειώστε το άγχος
  8. Μειώστε τη ζάχαρη
  9. Κοιμηθείτε
  10. Κάντε γυμναστική

1. Καταναλώστε αβοκάντο και σολομό

Μην φοβάστε το λίπος. Αν θέλετε να έχετε έναν υγιή εγκέφαλο, να τρώτε συχνά ξηρούς καρπούς, σολομό και αβοκάντο. Μια διατροφή πλούσια σε υγιεινά λιπαρά, προστατεύει τον εγκέφαλό σας καθώς μεγαλώνετε, και κρατάει το μυαλό σας σε εγρήγορση, καθυστερώντας την εμφάνιση παθήσεων όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου, γι’ αυτό καλό είναι να την προσέχετε.

2. Διατηρήστε μια υγιή σχέση με τον/την σύντροφό σας

Ξεχάστε το στερεότυπο που λέει ότι ο/η σύντροφός σας θα σας τρελάνει με τα χρόνια. Ένας ευτυχισμένος γάμος βελτιώνει την εγκεφαλική υγεία, σύμφωνα με έρευνες. Άντρες και γυναίκες που είναι παντρεμένοι, παρουσιάζουν 43% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια. Βέβαια, δεν είναι ο γάμος από μόνος του που βοηθάει, αλλά η συνύπαρξη με έναν άλλο άνθρωπο που θα κρατήσει τον εγκέφαλό σας ενεργό.

3. Ασχοληθείτε με την κηπουρική

Ο κήπος σας και η ενασχόληση μαζί του είναι μία από τις πιο υγιείς δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε. Η κηπουρική, εκτός από καλή άσκηση για το σώμα, είναι και για το μυαλό. Η δουλειά σε εξωτερικό χώρο βελτιώνει τη γνωστική σας υγεία και μειώνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ. Ακόμα κι αν δεν έχετε κήπο, μπορείτε να βρείτε ένα εξωτερικό χόμπι που θα σας βοηθήσει εξίσου.

4. Διαλογιστείτε

Ο διαλογισμός αποτελεί έναν απλό και αποτελεσματικό τρόπο να μειώσετε το στρες και να βελτιώσετε τη λειτουργία του εγκεφάλου σας. Ο καθημερινός διαλογισμός θα ενισχύσει τη μνήμη και τη συγκέντρωσή σας και θα σας βοηθήσει επίσης να ελέγχετε το μυαλό σας.

5. Να είστε ανοικτοί σε νέες γνώσεις

Οι ηλικιωμένοι που έχουν την τάση να λύνουν σταυρόλεξα ή να μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν έναν υπολογιστή, και γενικότερα είναι ανοιχτοί και δεκτικοί στο να μάθουν καινούρια πράγματα, παρουσιάζουν ισχυρότερη μνήμη και γνωστική λειτουργία.

6. Λύστε παζλ

Σταυρόλεξα, sudoku, scrabble, παζλ και άλλα παιχνίδια μυαλού, πρέπει να γίνουν μία σταθερή συνήθεια για να έχετε έναν υγιή εγκέφαλο. Οι άνθρωποι που ενώνουν παζλ ή παίζουν παιχνίδια με αριθμούς, παρουσιάζουν αυξημένη συγκέντρωση, δυνατή μνήμη και βελτιωμένη ικανότητα στην επίλυση προβλημάτων και στην επιχειρηματολογία.

7 Μειώστε το άγχος

Το στρες σκοτώνει, αν δεν το γνωρίζετε ήδη. Το συχνό άγχος εμποδίζει τη συγκέντρωσή σας και γενικά προκαλεί σοβαρά γνωστικά και μαθησιακά προβλήματα και θέματα μνήμης. Δείτε τη μεγάλη εικόνα και προσπαθήστε να μην αγχώνεστε με τα απλά και καθημερινά προβλήματα που μπορεί να προκύπτουν.

8.Μειώστε τη ζάχαρη

Έχετε μια κρίσιμη παρουσίαση σήμερα στη δουλειά; Καλύτερα να αποφύγετε τη ζάχαρη στο πρωινό. Τα ζαχαρώδη σνακ, σύμφωνα με έρευνες, συνδέονται με τον σακχαρώδη διαβήτη και την άνοια.

9. Κοιμηθείτε

Η φυσική διαδικασία της αποθήκευσης των αναμνήσεων στον εγκέφαλό σας εξαρτάται άμεσα από τον ύπνο. Οι άνθρωποι που κοιμούνται ένα γεμάτο 7-8ωρο, παρουσιάζουν καλύτερα αποτελέσματα στις ασκήσεις βραχύχρονης και μακρόχρονης μνήμης.

10. Κάντε γυμναστική

Η άσκηση αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους να βελτιώσετε την υγεία σας γενικά, όχι μόνο του εγκεφάλου. Κάνει καλό στην καρδιά, το μυαλό σας και βοηθάει στην καλή ροή του αίματος και την οξυγόνωση του εγκεφάλου.

Δεν χρειάζεται να πλακωθείτε στα γυμναστήρια, λίγο περπάτημα, λίγα βάρη ή μερικές ασκήσεις γιόγκα την εβδομάδα αρκούν για να ενισχύσετε τη μνήμη σας, και την υγεία του μυαλού σας.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Exit mobile version