Η αυξημένη χοληστερόλη θεωρείται ένας από τους κυριότερους προδιαθεσικούς παράγοντες για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, όμως, αποκαλύπτει ότι συγκεκριμένα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση για υψηλή χοληστερόλη, μειώνοντας τα επίπεδα της LDL, της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, καθώς και του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Η υψηλή χοληστερόλη ειδικά όταν συνυπάρχει με υψηλά τριγλυκερίδια θεωρείται σημαντικός προδιαθεσιακός παράγοντας για καρδιαγγειακά νοσήματα.Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η συχνή κατανάλωση ενός συμπληρώματος μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση να προστατέψουν την υγεία της καρδιάς τους.
Ειδικότερα η έρευνα έδειξε ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μπορούν να μειώσουν τη γενετική πιθανότητα αυξημένης χοληστερόλης, LDL και τριγλυκεριδίων. Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου αποτελούν μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο, με περίπου δύο στα 25 άτομα να καταναλώνουν αυτές τις δημοφιλείς κάψουλες ωμέγα-3.
Και μια νέα μελέτη τώρα από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια ενθαρρύνει τα άτομα με γενετική προδιάθεση για υψηλή χοληστερόλη να δοκιμάσουν κι αυτά τα συμπληρώματα ιχθυελαίου.
Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου προστατεύουν από τη χοληστερόλη
Χρησιμοποιώντας γενετικά δεδομένα από περισσότερους από 441.000 συμμετέχοντες, οι ερευνητές υπολόγισαν ένα σκορ για να προβλέψουν τη γενετική πιθανότητα υψηλών επιπέδων ολικής χοληστερόλης, υψηλής LDL χοληστερόλης (η οποία συχνά αναφέρεται ως “κακή” χοληστερόλη), τριγλυκεριδίων και HDL χοληστερόλης (ή “καλής” χοληστερόλης).
«Οι πρόσφατες πρόοδοι στις γενετικές μελέτες μας επέτρεψαν να προβλέψουμε τον γενετικό κίνδυνο κάποιου για υψηλή χοληστερόλη» δήλωσε στο SciTechDaily ο Yitang Sun, διδακτορικός απόφοιτος του Τμήματος Γενετικής του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια (UGA). Και πρόσθεσε: «Αλλά η τρέχουσα πρόβλεψη έχει περιθώρια βελτίωσης, επειδή δεν λαμβάνει υπόψη τις ατομικές διαφορές στον τρόπο ζωής, όπως η λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίου».
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι έπαιρναν συμπληρώματα ιχθυελαίου είχαν χαμηλότερα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα από τα προβλεπόμενα, ειδικά για τη συνολική χοληστερόλη, την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι η συνεκτίμηση του τρόπου ζωής θα βελτιώσει τη γενετική πρόβλεψη» δήλωσε ο Kaixiong Ye, συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής γενετικής του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια. Και πρόσθεσε: «Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν επίσης ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορούν να εξουδετερώσουν τη γενετική προδιάθεση για υψηλή χοληστερόλη».
Το ιχθυέλαιο αντισταθμίζει την επίδραση του οικογενειακού ιστορικού υψηλής χοληστερόλης.
Παράλληλα οι ερευνητές ανέλυσαν τις επιδράσεις του ιχθυελαίου στην HDL χοληστερόλη και διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα είναι ευεργετικά στην αύξηση της λεγόμενης “καλής” χοληστερόλης.
Η υψηλή χοληστερόλη είναι επικίνδυνη για την υγεία
Δεν είναι μυστικό ότι η υψηλή χοληστερόλη είναι κακή για τον οργανισμό. Οι αρτηρίες αρχίζουν να σκληραίνουν και ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνεται.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να αναπτύξουν υψηλή χοληστερόλη λόγω ποικίλων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου ενός που δεν μπορούν να ελέγξουν: της γενετικής.
Για τα άτομα των οποίων οι οικογένειες έχουν ιστορικό υψηλής χοληστερόλης, τα ευρήματα της μελέτης προσφέρουν μια λύση για την προστασία της υγείας τους. Δοκιμάστε τα συμπληρώματα ιχθυελαίου.