ECDC: Ο ιός Oropouche έφτασε στην Ευρώπη-19 εισαγόμενα κρούσματα

ιός

Το ECDC εξέδωσε ανακοίνωση για τον ιό Oropouche, μετά την ανίχνευση κρουσμάτων στην Ευρώπη. Πώς μεταδίδεται και ποια είναι τα συμπτώματα. Συστάσεις προστασίας προς τους ταξιδιώτες.

Ο ιός Oropouche ανιχνεύθηκε επί ευρωπαϊκού εδάφους και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) εξέδωσε προειδοποίηση για τα ταξίδια σε εξωτικές χώρες, καθώς παρατηρείται αύξηση στα κρούσματα ταξιδιωτών που επιστρέφουν με λοίμωξη από τον ιό Oropouche.

Σύμφωνα με το ECDC, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο 2024, αναφέρθηκαν για πρώτη φορά 19 εισαγόμενα κρούσματα της νόσου του ιού Oropouche (OROV), σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης , όλα σχετιζόμενα με ταξίδια στην Κούβα ή Βραζιλία. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα 12 κρούσματα καταγράφηκαν στην Ισπανία, 5 στην Ιταλία και 2 στη Γερμανία

Πάνω από 8.000 κρούσματα έχουν αναφερθεί στη Νότια Αμερική, την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική από τον Ιανουάριο του 2024.

 Πώς μεταδίδεται ο ιός Oropouche

Ο ιός μεταδίδεται κυρίως από την σκνίπα Culicoides paraensis, που ενδημεί στην αμερικανική ήπειρο, αλλά απουσιάζει από την Ευρώπη. Αρκετά είδη κουνουπιών είναι επίσης πιθανοί φορείς του ιού.

Σύμφωνα με το ECDC ο κίνδυνος είναι αυξημένος για όσους επισκέπτονται περιοχές που καταγράφουν κρούσματα όπως η Βραζιλία ή περιοχές του Αμαζονίου, και για όσους δεν λαμβάνουν επαρκή μέτρα ατομικής προστασίας.

Ο κίνδυνος έκθεσης στον ιό Oropouche στην ΕΕ θεωρείται πολύ χαμηλός, παρά την πιθανή εισαγωγή περαιτέρω κρουσμάτων, καθώς οι ξενιστές απουσιάζουν από την Ευρώπη.

 Πώς εκδηλώνεται η νόσος που προκαλείται από τον ιό Oropouche

Σύμφωνα με το ECDC μπορεί να εκδηλωθεί ως οξεία εμπύρετη ασθένεια με πονοκέφαλο, ναυτία, έμετο, πόνους στους μύες και τις αρθρώσεις, αλλά και με πιο σοβαρά συμπτώματα.

Η πρόγνωση για ανάρρωση είναι καλή και οι θάνατοι ασθενών εξαιρετικά σπάνιοι. Δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη ή ειδική φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπισή της.

Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι η λοίμωξη που προκαλεί ο ιός σε έγκυες μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, αναπτυξιακά προβλήματα και παραμορφώσεις στο έμβρυο. Αυτό είναι ακόμα υπό διερεύνηση και δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ωστόσο συνιστάται στις έγκυες γυναίκες να ακολουθούν τις ταξιδιωτικές συμβουλές που σχετίζονται με τον ιό.

 Μέτρα ατομικής προστασίας

Αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας συστήνει το ECDC σε όσους προγραμματίζουν ταξίδια σε χώρες που καταγράφουν κρούσματα του ιού Oropouche.

Τα μέτρα που συνιστά είναι:

  •  Χρήση εντομοαπωθητικού
  •  Χρήση μακρυμάνικων ρούχων
  •  Χρήση δικτυωτής κουνουπιέρας, επεξεργασμένης με εντομοκτόνο κατά την ανάπαυση

Τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα τόσο κατά την παραμονή σε δωμάτια που δεν έχουν επαρκή προστασία (δηλαδή σήτες από λεπτό πλέγμα σε πόρτες και παράθυρα) ή δεν κλιματίζονται, όσο και κατά τη διάρκεια υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top