Εάν ακούτε αυτό, ίσως είναι σύμπτωμα διαβήτη, σύμφωνα με νέα μελέτη

Εάν ακούτε αυτό, ίσως είναι σύμπτωμα διαβήτη, σύμφωνα με νέα μελέτη

Μια νέα μελέτη, εισάγει μια επαναστατική προσέγγιση για τον έλεγχο του διαβήτη, που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σημαντική τομή, στον τρόπο ανίχνευσης του.

Ο διαβήτης, είναι μια πραγματικότητα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και η αναζήτηση πιο προσιτών μεθόδων ανίχνευσης, παραμένει επιτακτική. Περίπου 537 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως ζουν με αυτή την πάθηση, η οποία σύμφωνα με τις προβλέψεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη, αναμένεται να αυξηθεί σε 643 εκατομμύρια έως το 2030.

Μέχρι τώρα, οι συνηθισμένες διαγνωστικές εξετάσεις για την ανίχνευση του διαβήτη, περιλάμβαναν τη μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης A1c και τη μέτρηση της γλυκόζης νηστείας, η οποία απαιτεί νηστεία του ασθενούς την προηγούμενη νύχτα.

Υπάρχει επίσης η δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη, κατά την οποία ο ασθενής καταναλώνει γλυκόζη και στη συνέχεια γίνονται τακτικές μετρήσεις γλυκόζης στο αίμα, ώστε να διαπιστωθεί ο ρυθμός με τον οποίο η γλυκόζη μεταβολίζεται από τον οργανισμό.

Αν και αξιόπιστες, αυτές οι μέθοδοι μπορεί να είναι δύσκολες και όχι εύκολα προσβάσιμες σε όλους.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε περιοδικό Mayo Clinic Proceedings: Digital Health, προσφέρει μια μοναδική προσέγγιση για τον έλεγχο του διαβήτη. Στην έρευνα αυτή, εισάγεται μία μέθοδος τεχνητής νοημοσύνης (AI), που ανιχνεύει λεπτές ενδείξεις διαβήτη τύπου 2 με έναν απροσδόκητο τρόπο:

Οι ενδείξεις αυτές, ανιχνεύονται μέσω του ήχου της φωνής. Αυτή η πρωτοποριακή ανακάλυψη θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για απλούστερες και ταχύτερες διαδικασίες ανίχνευσης, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί παρακολουθούν και διαχειρίζονται το διαβήτη.

Τι να φάω το βράδυ πριν την καμπύλη σακχάρου – Τα 7 απαγορευμένα τρόφιμα

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Σε αυτή τη μελέτη, συμμετείχαν 267 άτομα, μέσα στα οποία υπήρχαν τόσο ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 όσο και υγιείς. Από τους συμμετέχοντες, ζητήθηκε να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα (smartphones).

Οι επιστήμονες, κατέγραψαν μια συγκεκριμένη φράση έξι φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες, συσσωρεύοντας πάνω από 18.000 φωνητικές ηχογραφήσεις.  Στη συνέχεια, αυτές οι ηχογραφήσεις αναλύθηκαν ακουστικές ιδιότητες, όπως οι αλλαγές στην τονικότητα και την ένταση – οι οποίες συνήθως περνούν απαρατήρητες από το ανθρώπινο αυτί.

Η Jaycee Kaufman, κύρια συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε, «Η έρευνα μας, επισημαίνει σημαντικές φωνητικές διαφορές μεταξύ ατόμων με και χωρίς διαβήτη τύπου 2 και θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η ιατρική κοινότητα ανιχνεύει τον διαβήτη». Όπως τόνισε, οι συμβατικές μέθοδοι ανίχνευσης του διαβήτη μπορούν συχνά να είναι χρονοβόρες και δαπανηρές, εμπόδια που αυτή η τεχνολογία στοχεύει να ξεπεράσει.

Χρησιμοποιώντας ένα υπολογιστικό μοντέλο για να εξετάσει αυτές τις φωνητικές διαφορές και λαμβάνοντας υπόψη άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία και ο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), η μελέτη είχε εντυπωσιακά ποσοστά επιτυχίας στην ταυτοποίηση του διαβήτη – 89% ακρίβεια στις γυναίκες και 86% στους άνδρες.

Αυτή η πρωτοποριακή έρευνα, κάνει ένα σημαντικό βήμα για τη χρήση της φωνής, στην ανίχνευση του διαβήτη.

Γιατί συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές στη φωνή

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα μακροχρόνια αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μία τυπική κατάσταση στον διαβήτη τύπου 2, μπορούν να προκαλέσουν καταστάσεις γνωστές ως περιφερική νευροπάθεια και μυοπάθεια, οι οποίες ουσιαστικά, είναι βλάβες στις νευρικές και μυϊκές ίνες του σώματος.

Τέτοια βλάβες, ιδιαίτερα στον λάρυγγα, ο οποίος είναι η συσκευή παραγωγής ήχου του σώματος,  μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της φωνής, ακόμη και σε δυσκολία κατάποσης. Ορισμένα άτομα με διαβητική νευροπάθεια μπορεί να εμφανίσουν βραχνάδα ή καταπονημένη φωνή.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης, ότι η επίδραση που έχει ο διαβήτης τύπου 2 στα φωνητικά χαρακτηριστικά, διαφέρει μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι άνδρες μπορεί να παρουσιάσουν μυϊκή αδυναμία που μπορεί να αλλάξει την ποιότητα της φωνής, ενώ οι γυναίκες μπορεί να αναπτύξουν οίδημα στις φωνητικές χορδές, με αποτέλεσμα χαμηλότερο τόνο φωνής. 

Ελπίδα για το μέλλον

Η μελέτη, αν και αποτελεί ορόσημο για την ανίχνευση του διαβήτη, έχει περιορισμούς, ιδίως όσον αφορά την αύξηση των συμμετεχόντων. Οι ερευνητές θέλουν να διερευνήσουν πώς αυτή η τεχνολογία ανάλυσης φωνής, μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλους τομείς της υγείας, όπως ο προδιαβήτης και η υπέρταση.

Στράτος Σαρήσχολης
Στράτος Σαρήσχολης

Scroll to Top