Site icon Όλο Υγεία

Αέρια που μυρίζουν: 7 λόγοι που συμβαίνει και πώς να το αντιμετωπίσετε φυσικά

δύσοσμα αέρια, Αέρια που μυρίζουν

Φωτογραφία: 123rf

Ο μέσος άνθρωπος αποβάλλει αέρια έως και 20 φορές την ημέρα. Η παραγωγή αερίων είναι ένα φυσιολογικό μέρος της πεπτικής διαδικασίας. Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες μπορούν να σας κάνουν να παράγετε αέρια που μυρίζουν άσχημα, όπως οι τροφές που καταναλώνετε, η δυσκοιλιότητα ή οι τροφικές δυσανεξίες.

Είτε η μυρωδιά θυμίζει χαλασμένα αυγά είτε κάποια άλλη έντονη δυσοσμία, το να έχετε πιο δύσοσμα αέρια από το συνηθισμένο μπορεί να είναι ντροπιαστικό, αλλά συνήθως δεν είναι επιβλαβές.

Δυσάρεστα νέα για όσους κρατούν τα «αέρια» τους – Πώς αποβάλλονται από το στόμα, σύμφωνα με ειδικό

7 λόγοι που έχετε αέρια που μυρίζουν

Ας δούμε αναλυτικά γιατί μυρίζουν άσχημα τα αέρια σας:

1. Τροφές πλούσιες σε ίνες
2. Δυσανεξία σε τροφές
3. Δυσκοιλιότητα
4. Φάρμακα
5. Βακτήρια και λοιμώξεις του πεπτικού συστήματος
6. Καρκίνος του παχέος εντέρου
7. Βαριατρική Χειρουργική

1. Τροφές πλούσιες σε ίνες

Ορισμένες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσουν δύσοσμα αέρια. Παραδείγματα τέτοιων τροφών περιλαμβάνουν:

Αυτές οι τροφές περιέχουν αδιάλυτες ίνες. Σε αντίθεση με τις διαλυτές ίνες, οι οποίες διαλύονται στο νερό και απορροφώνται από το σώμα, οι αδιάλυτες ίνες επεξεργάζονται από το μικροβίωμα του εντέρου μέσω ζύμωσης, με αποτέλεσμα την παραγωγή αερίων.

Ορισμένες τροφές, όπως τα όσπρια, τα φασόλια, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα σπαράγγια, περιέχουν ραφινόζη, ένα σύνθετο σάκχαρο που το σώμα σας δεν μπορεί να διασπάσει, γεγονός που οδηγεί σε επιπλέον παραγωγή αερίων.

Τα 4 φαγητά που προκαλούν «αέρια» και είναι καλό να αποφύγετε

2. Δυσανεξία σε τροφές

Η δυσανεξία είναι μια ανεπιθύμητη αντίδραση σε ένα συγκεκριμένο είδος τροφής, συνήθως λόγω της αδυναμίας ή της περιορισμένης ικανότητας πέψης ή απορρόφησης ορισμένων τροφών ή συστατικών. Κάποιες από τις πιο κοινές τροφικές δυσανεξίες που προκαλούν αέρια και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα περιλαμβάνουν:

3. Δυσκοιλιότητα

Τα δύσοσμα αέρια μπορεί να είναι σύμπτωμα δυσκοιλιότητας όταν έχετε λιγότερες από δύο ή τρεις κενώσεις την εβδομάδα.

Η δυσκοιλιότητα προκαλεί τα κόπρανα να παραμένουν στο πεπτικό σας σύστημα περισσότερο από το φυσιολογικό. Όσο περισσότερο παραμένουν τα κόπρανα, τόσο περισσότερο τα βακτήρια στο παχύ σας έντερο προσπαθούν να διασπάσουν τα σάκχαρα στα απόβλητα μέσω ζύμωσης, που δημιουργεί αέρια. Όσο περισσότερο παραμένουν τα κόπρανα στο παχύ έντερο, τόσο περισσότερα αέρια παράγετε.

«Είμαι γαστρεντερολόγος – Προτείνω τον “περίπατο αερίων” μετά από ένα μεγάλο γεύμα» – Βοηθά στον διαβήτη και την απώλεια βάρους

4. Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν την πέψη, να διαταράξουν το μικροβίωμα του εντέρου ή να ενισχύσουν τη δυσκοιλιότητα ή τη διάρροια, με αποτέλεσμα δύσοσμα αέρια.

Παραδείγματα φαρμάκων που μπορεί να συμβάλλουν σε αυτό περιλαμβάνουν:

5. Βακτήρια και λοιμώξεις του πεπτικού συστήματος

Τα παρακάτω είδη βακτηρίων και λοιμώξεων του πεπτικού συστήματος μπορεί να προκαλέσουν δύσοσμα αέρια:

Γαστρεντερίτιδα: Η γαστρεντερίτιδα, γνωστή και ως «γρίπη του στομάχου», προκαλεί φλεγμονή στο στομάχι και τα έντερα, οδηγώντας σε αυξημένα αέρια και άλλα συμπτώματα.
Υπερανάπτυξη βακτηρίων στο λεπτό έντερο: Τα βακτήρια και οι λοιμώξεις στο πεπτικό σύστημα μπορούν να αυξήσουν τα βακτήρια στο λεπτό έντερο, προκαλώντας προβλήματα όπως διάρροια, ακούσια απώλεια βάρους και υπερβολικά αέρια.
Δυσβίωση του εντέρου: Η δυσβίωση του εντέρου είναι ανισορροπία των μικροοργανισμών στο γαστρεντερικό σας σύστημα. Μπορεί να προκληθεί από υπερβολική ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων ή από ανεπάρκεια ευεργετικών βακτηρίων στο πεπτικό σας σύστημα.

Έντερο: Πώς να μην μυρίζουν άσχημα τα αέρια, σύμφωνα με γαστρεντερολόγο του Χάρβαρντ

6. Καρκίνος του παχέος εντέρου

Αν και τα δύσοσμα αέρια συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία, η υπερβολική παραγωγή αερίων μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου.

Έρευνες δείχνουν ότι τα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου παράγουν μεγάλες ποσότητες υδρόθειου, ενός αερίου με έντονη μυρωδιά που θυμίζει «χαλασμένο αυγό».

Επιπλέον, δύσοσμα αέρια μπορεί να εμφανιστούν όταν ένας όγκος από καρκίνο του παχέος εντέρου προκαλεί σημαντική απόφραξη του εντέρου. Ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση, η απόφραξη μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να αποβάλλετε αέρια ή κόπρανα, προκαλώντας τη συσσώρευση αερίων που γίνονται δύσοσμα όσο περισσότερο παραμένουν στο παχύ σας έντερο.

7. Βαριατρική Χειρουργική

Μετά από βαριατρική χειρουργική (χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους), ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν αύξηση στα δύσοσμα αέρια λόγω μιας κατάστασης που ονομάζεται σύνδρομο dumping.

Οι κοιλιακές κράμπες, η διάρροια και τα αέρια είναι σημάδια πρώιμου συνδρόμου dumping, το οποίο εμφανίζεται όταν μια πυκνή μάζα τροφής «πέφτει» στο λεπτό έντερο νωρίτερα από το φυσιολογικό στάδιο της πέψης.

Πότε τα αέρια και το φούσκωμα κρύβουν κάτι ανησυχητικό – 7 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Πότε να επικοινωνήσετε με γιατρό;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα δύσοσμα αέρια είναι μέρος της φυσιολογικής λειτουργίας του σώματος και δεν προκαλούν ανησυχία. Ωστόσο, αν υπάρχει επιμονή, μπορεί να υποδηλώνουν υποκείμενο πρόβλημα υγείας ή την ανάγκη για αλλαγές στη διατροφή σας.

Επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία υγείας ή έναν γαστρεντερολόγο αν τα αέρια συνοδεύονται από οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα:

Το δημοφιλές συστατικό στα ελληνικά φαγητά που είναι κακό για το έντερο – Προκαλεί αέρια και φούσκωμα

Πώς να αντιμετωπίσετε τα αέρια στο σπίτι

Οι φυσικές θεραπείες για την ανακούφιση από τα αέρια περιλαμβάνουν:

Δυσκοιλιότητα: Η Νο1 συμβουλή για καλύτερες κενώσεις του εντέρου, σύμφωνα με γαστρεντερολόγους

Συμβουλές για την πρόληψη των δύσοσμων αερίων

Ανάλογα με την αιτία των δύσοσμων αερίων, μπορείτε να τα προλάβετε ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές:

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version