Δυσλειτουργία ουροδόχου κύστης: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

ούρηση

Ένα θέμα ταμπού που αφορά γυναίκες αλλά και άνδρες είναι η δυσλειτουργία ουροδόχου κύστης. Δείτε τις λύσεις που προτείνουν η Φωτεινή Λάγαρη και η Μιμή Μαρσέλλου, φυσικοθεραπεύτριες με ανώτατες σπουδές φυσικοθεραπείας και πολυετές κλινικό έργο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τι είναι φυσιολογικό στην ούρηση και τι όχι; Μήπως το μυαλό σας «κολάει» στην ουροδόχο κύστη πολλές περισσότερες φορές μέσα στην ημέρα και όχι μόνο όταν νιώθετε την ανάγκη να ουρήσετε; Γνωρίζετε ότι οι μύες του πυελικού σας εδάφους διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία ούρησης; Γνωρίζετε ποιοι είναι αυτοί οι μύες; Είναι αυτοί που σε «κανονικές» συνθήκες σας παρέχουν τη δυνατότητα «ελέγχου» της κύστης σας, σας επιτρέπουν να ουρείτε όποτε το έχετε ανάγκη και όταν αυτοί δυσλειτουργούν, τότε η ούρηση και ό,τι έχει να κάνει με αυτήν, σας είναι πρόβλημα.

Πώς λειτουργεί η ουροδόχος κύστη

Τα ούρα παράγονται στα νεφρά και καταλήγουν στην ουροδόχο κύστη μέσω των ουρητήρων. Η ουροδόχος κύστη αποθηκεύει τα ούρα μέχρι τη διαδικασία της ούρησης, όπου απομακρύνονται μέσω της ουρήθρας. Η ροή των ούρων, από την ουροδόχο κύστη στην ουρήθρα, ελέγχεται από τους ουρηθρικούς σφιγκτήρες, οι οποίοι «ανοίγουν» και «κλείνουν» την έξοδο της ουρήθρας. Οι σφιγκτήρες ελέγχονται από τους μύες του πυελικού εδάφους. Μια υγιής ουροδόχος κύστη αποβάλλει τα ούρα ελεγχόμενα. Ο μέσος άνθρωπος κενώνει την κύστη του 4-8 φορές ημερησίως.

Η λειτουργία της ουροδόχου κύστης ελέγχεται από το κεντρικό και περιφερικό νευρικό σύστημα. Η ανάγκη για ούρηση εμφανίζεται όταν οι υποδοχείς διάτασης της ουροδόχου κύστης «ενημερώνουν» τον εγκέφαλο ότι η κύστη είναι πλήρης. Σε περιπτώσεις δυσλειτουργίας της ουροδόχου κύστης, ενδέχεται να μην υπάρχει δυνατότητα ελέγχου της ροής των ούρων και ως αποτέλεσμα να εμφανίζεται ακράτεια ή επίσχεση ούρων.

Πως αντιμετωπίζεται η δυσλειτουργία ουροδόχου κύστης;

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία της δυσλειτουργίας. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή ή βοτουλινική τοξίνη. Σε άλλες περιπτώσεις, η ψυχοθεραπεία, η συμπεριφορική προσέγγιση που βασίζεται σε κατάλληλες ασκήσεις, η προγραμματισμένη θεραπεία εκκένωσης της ουροδόχου κύστης ή η βιοανάδραση μπορεί να είναι χρήσιμες. Τέλος, η δυσλειτουργία ουδορόχου κύστης αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με το πρόγραμμα Pelvic Floor Act, δηλαδή φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους.

Όλο Υγεία

Scroll to Top