Δυσκολία στην κατάποση: Ποια σοβαρή νόσο υποδεικνύει

δυσκολία στην κατάποση

Η αίσθηση ότι δεν μπορείτε να καταπιείτε σωστά, είναι σίγουρα ενοχλητική, αν όμως συμβαίνει συχνά, αυτή η δυσκολία στην κατάποση μπορεί να αποτελεί πρώιμο σημάδι ενός σοβαρού νοσήματος.

Νέα μελέτη δείχνει ότι η δυσκολία στην κατάποση μπορεί να προβλέψουν την ανάπτυξη μίας πολύ σοβαρής νόσου. Ποια είναι αυτή;

Η δυσκολία στην κατάποση κρύβει αυτή τη νόσο

Έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Gut δείχνει ότι η δυσκολία στην κατάποση αλλά και κάποια γαστρεντερικά προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ενδέχεται να είναι πρώιμοι δείκτες της νόσου Πάρκινσον.

Τα γαστρεντερικά συμπτώματα πιστεύεται ότι προηγούνται της ανάπτυξης εγκεφαλοαγγειακής νόσου, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο ή ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου ή η νόσος Αλτσχάιμερ, και έχει προταθεί ότι οι παθήσεις του εντέρου μπορεί να προηγούνται και της ανάπτυξης της νόσου του Πάρκινσον.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από ένα εθνικό δίκτυο ιατρικών αρχείων των ΗΠΑ (TriNetX) για να συγκρίνουν 24.624 άτομα που είχαν διαγνωστεί με νόσο Πάρκινσον άγνωστης αιτίας με εκείνα που είχαν διαγνωστεί με άλλες νευρολογικές παθήσεις όπως Αλτσχάιμερ (19.046 ) ή εγκεφαλοαγγειακή νόσο (23.942), ή με κανένα από αυτά (24.624, ομάδα σύγκρισης).

Τα άτομα με νόσο Πάρκινσον αντιστοιχίστηκαν με τα άτομα των άλλων ομάδων ως προς την ηλικία, το φύλο, τη φυλή και την εθνικότητα και τη διάρκεια της διάγνωσης για να συγκριθεί η συχνότητα των εντερικών παθήσεων που περιλαμβάνονται στο ηλεκτρονικό αρχείο υγείας για 6 χρόνια κατά μέσο όρο πριν από τη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν την ίδια υπόθεση, αλλά με διαφορετικό τρόπο, διαιρώντας όλους τους ενήλικες στο δίκτυο που είχαν διαγνωστεί με οποιαδήποτε από τις 18 παθήσεις του εντέρου σε ξεχωριστές ομάδες – μία για κάθε κατάσταση ενδιαφέροντος.

Τα άτομα σε αυτές τις ομάδες αντιστοιχίστηκαν με άτομα χωρίς τη συγκεκριμένη πάθηση του εντέρου και παρακολουθήθηκαν μέσω των ιατρικών τους αρχείων για 5 χρόνια για να διαπιστωθεί πόσοι από αυτούς ανέπτυξαν νόσο Πάρκινσον ή άλλες νευρολογικές διαταραχές.

Τι έδειξαν οι αναλύσεις

Και οι δύο αναλύσεις έδειξαν ότι τέσσερις παθήσεις του εντέρου συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο διάγνωσης της νόσου Πάρκινσον, αυτές που συσχετίστηκαν με υπερδιπλάσιο κίνδυνο για Πάρκινσον 5 χρόνια πριν από τη διάγνωση είναι:

  • η δυσφαγία (δυσκολία στην κατάποση)
  • η γαστροπάρεση (καθυστερημένη κένωση του στομάχου),
  • η δυσκοιλιότητα
  • το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου χωρίς διάρροια συνδέθηκε με κατά 17% υψηλότερο κίνδυνο.

Ούτε η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ούτε η βαγοτομή (αφαίρεση ολόκληρου ή μέρους του πνευμονογαστρικού νεύρου για τη θεραπεία του πεπτικού έλκους) συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο.

Κάποια άλλα προβλήματα του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της δυσπεψίας (αίσθημα καύσου ή φούσκωμα χωρίς προφανή αιτία), σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με διάρροια και η ακράτεια κοπράνων, ήταν επίσης πιο διαδεδομένα μεταξύ των ατόμων που ανέπτυξαν νόσο του Πάρκινσον.

Ωστόσο, αυτές οι καταστάσεις ήταν επίσης πιο διαδεδομένες πριν από την εμφάνιση της νόσου Ατσχάιμερ ή της εγκεφαλοαγγειακής νόσου.

Τι να κρατήσετε από αυτήν τη μελέτη

Αν και αυτή είναι μια μελέτη παρατήρησης που δεν προσδιορίζει την αιτία της νόσου Πάρκινσον, είναι η πρώτη μελέτη που καθιερώνει ουσιαστικά στοιχεία παρατήρησης ότι η κλινική διάγνωση της δυσφαγίας, αλλά και της γαστροπάρεσης και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου μπορεί να προβλέψει συγκεκριμένα την ανάπτυξη της νόσου του Πάρκινσον.

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Scroll to Top