Δυσκοιλιότητα: Το Νο1 μπαχαρικό για άμεση αντιμετώπιση, σύμφωνα με διαιτολόγους

Δυσκοιλιότητα

Εάν έχετε δυσκοιλιότητα, αυτό το μπαχαρικό μπορεί να δώσει τη λύση. Και μπορεί επίσης να καταπολεμήσει τη ναυτία και το φούσκωμα.

Υποφέρετε από δυσκοιλιότητα; Είναι πιθανό να έχετε αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα κάποια στιγμή στη ζωή σας. Και η αλήθεια είναι, οτι τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος, όπως η δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα είναι αρκετά άβολα και μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη μέρα σας.

Ευτυχώς, τα βότανα και τα μπαχαρικά, έχουν αποδειχθεί ότι υποστηρίζουν την υγεία του πεπτικού συστήματος και υπάρχει ένα μπαχαρικό που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Διαβάστε ποιο μπαχαρικό συνιστούν οι διαιτολόγοι, για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, καθώς και πώς να το ενσωματώσετε στη διατροφή σας.

Τι είναι η δυσκοιλιότητα;

Ως δυσκοιλιότητα, ορίζεται το να έχει κάποιος λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα, ενώ τα κόπρανα είναι σκληρά και ξηρά. Η δυσκοιλιότητα είναι ένα από τα πιο κοινά πεπτικά συμπτώματα στις ΗΠΑ.

Πολλά πράγματα μπορούν προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, όπως:

  • Αλλαγές στη διατροφή, όπως χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών και υγρών.
  • Ορισμένα φάρμακα που επιβραδύνουν την κίνηση του πεπτικού συστήματος.
  • Αλλαγές στη ρουτίνα όπως ένα ταξίδι.
  • Κάποιο συγκεκριμένο στάδιο στη ζωή σας, όπως μία εγκυμοσύνη ή η γήρανση.
  • Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.
  • Αυξημένο στρες.
  • Προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης ή το σύνδρομο ευρέθιστου εντέρου.

Τις περισσότερες φορές, η δυσκοιλιότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω αλλαγών στη διατροφή και στον τρόπο ζωής. Αυτό περιλαμβάνει την προσθήκη μπαχαρικών στη διατροφή, για την υποστήριξη της πέψης και της υγιούς λειτουργίας του εντέρου.

Η Alyssa Simpson, RDN, διαιτολόγος πεπτικής υγείας και ιδιοκτήτρια της Nutrition Resolution υποστηρίζει:

«Τα μπαχαρικά μπορούν να βελτιώσουν την πέψη και να ανακουφίσουν τη δυσκοιλιότητα διεγείροντας τους πεπτικούς χυμούς, χαλαρώνοντας τους μυς στο πεπτικό σύστημα και ενθαρρύνοντας τη φυσική κίνηση των εντέρων. Ορισμένα μπαχαρικά έχουν επίσης προβιοτικές ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στην ανάπτυξη βακτηρίων ωφέλιμων για το έντερο, υποστηρίζοντας περαιτέρω την πέψη και τις τακτικές κενώσεις». 

Το Νο. 1 μπαχαρικό για τη δυσκοιλιότητα

Το τζίντζερ, είναι ένα από τα καλύτερα μπαχαρικά για τη δυσκοιλιότητα και την κινητικότητα των κοπράνων, σύμφωνα με την Katrina Cox, ιδιοκτήτρια της Katrina Cox Nutrition.

Το τζίντζερ, προάγει την κίνηση του πεπτικού συστήματος, συμβάλλοντας στη συστολή των εντέρων, για να προωθήσουν την τροφή μέσω του πεπτικού συστήματος. Όπως δηλώνει: «Έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά στην πέψη αυξάνοντας το γαστρικό οξύ, καθιστώντας τα πεπτικά ένζυμα πιο αποτελεσματικά».

Το τζίντζερ, περιέχει την ενεργή ένωση τζιντζερόλη, η οποία είναι γνωστή για τα πεπτικά της οφέλη, καθώς και για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Εκτός από την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, το τζίντζερ βοηθά στην αντιμετώπιση της ναυτίας, του φουσκώματος και της δυσπεψίας.

Η προσθήκη του τζίντζερ στη διατροφή, μπορεί να είναι ένας εύκολος και οικονομικός τρόπος για να βελτιώσετε την υγεία του πεπτικού συστήματος και να ανακουφιστείτε από τη δυσκοιλιότητα.

Πώς να βάλετε το τζίντζερ στη διατροφή σας

Το τζίντζερ, έχει ένα δυνατό και πικάντικο άρωμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο ​​ή σε σκόνη. Μπορείτε επίσης να το φάτε σαν τουρσί ή να φτιάξετε τσίχλες από τζίντζερ. Το φρέσκο τζίντζερ, μπορεί να κοπεί σε φέτες ή να τριφτεί και να προστεθεί σε τσάι, μαρινάδες ή smoothies. Δοκιμάστε τις παρακάτω υγιεινές συνταγές με τζίντζερ:

  • Μπολ ρυζιού με καρπούζι-αβοκάντο και σουσάμι. Παρέχει μια πλούσια πηγή φυτικών ινών, ευεργετικών για την πέψη.
  • Χυμός Τζίντζερ-Παντζάρι.
  • Τσάι από τζίντζερ. Μπορείτε να δοκιμάσετε παραλλαγές, όπως λεμόνι-τζίντζερ και μέλι-τζίντζερ. Αυτές οι παραλλαγές παρέχουν ενυδάτωση και ταυτόχρονα ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα ταυτόχρονα.
  • Ράμεν κοτόπουλου με μίσο και φρέσκο τζίντζερ.

Τζίντζερ: Παρενέργειες

Το τζίντζερ, είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους, όταν καταναλώνεται με μέτρο. Ωστόσο, μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν κοιλιακό άλγος, καούρα, διάρροια ή ερεθισμό του λαιμού.

Εάν σκέφτεστε να λάβετε συμπληρώματα τζίντζερ, η αποτελεσματική δόση για τη βελτίωση της πεπτικής υγείας, ποικίλλει.

Σύμφωνα με τη Simpson: «Συνήθως κυμαίνεται από 0,5 έως 2 γραμμάρια την ημέρα, ωστόσο η δόση πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα με το άτομο και τις ανάγκες του». Σαν σημείο αναφοράς, ένα κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ, είναι περίπου 2 γραμμάρια.

Είναι καλό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, εάν πρόκειται να λάβετε συμπλήρωμα τζίντζερ.

Άλλοι τρόποι που θα σας ανακουφίσουν από τη δυσκοιλιότητα

  • Ενυδάτωση: Η επαρκής πρόσληψη νερού βοηθά να διατηρούνται ενυδατωμένα τα κόπρανα. Οι γυναίκες πρέπει να στοχεύουν σε 2,7 λίτρα νερού, ενώ οι άνδρες πρέπει να λαμβάνουν 3,7 λίτρα νερού ημερησίως.
  • Άσκηση: Στοχεύστε σε 150 λεπτά δραστηριότητας την εβδομάδα ή 30 λεπτά την ημέρα. Η κίνηση και η άσκηση ενεργοποιούν το πεπτικό σύστημα.
  • Καταναλώστε φυτικές ίνες: Οι γυναίκες πρέπει να στοχεύουν σε 25 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, οι άνδρες πρέπει να φτάνουν τα 31 γραμμάρια. Οι φυτικές ίνες, βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τους ολικής αλέσεως κόκκους, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.
  • Ορίστε ένα πρόγραμμα τουαλέτας: Πολλοί άνθρωποι, λειτουργούν καλύτερα το πρωί, λίγο μετά το ξύπνημα. Αν μπορείτε, βρείτε χρόνο για να πάτε στην τουαλέτα το πρωί.
  • Χρησιμοποιήστε ένα σκαμπό για να στηρίξετε τα πόδια σας, δημιουργώντας τη σωστή γωνία όταν βρίσκεστε στην τουαλέτα.
Στράτος Σαρήσχολης
Στράτος Σαρήσχολης

Scroll to Top