Site icon Όλο Υγεία

Δυσκοιλιότητα: Τα καλύτερα συνταγογραφούμενα και μη φάρμακα για να την αντιμετωπίσετε

Δυσκοιλιότητα: Τα καλύτερα συνταγογραφούμενα και μη φάρμακα για να την αντιμετωπίσετε

Υπάρχουν πολλά φάρμακα για την ανακούφιση από τη χρόνια δυσκοιλιότητα. Ορισμένες θεραπείες δεν απαιτούν ιατρική συνταγή, ενώ άλλες χρειάζονται συνταγή γιατρού. Μάθετε ποιοι τύποι φαρμάκων είναι διαθέσιμοι και ποιες άλλες θεραπείες υπάρχουν εάν αυτά δεν έχουν αποτέλεσμα.

Φυσικά, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής (όπως η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών στη διατροφή σας, το να πίνετε περισσότερο νερό και να είστε σωματικά δραστήριοι) είναι συνήθως τα πρώτα πράγματα που πρέπει να δοκιμάσετε. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ελέγξει εάν κάποια φάρμακα που παίρνετε για τη θεραπεία άλλων καταστάσεων μπορεί να είναι μέρος του προβλήματος.

Λάβετε υπόψη ότι με οποιοδήποτε είδος καθαρτικού, εάν τα παίρνετε τακτικά ή σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να έχετε παρενέργειες, όπως ανισορροπία ηλεκτρολυτών. Οι ηλεκτρολύτες περιλαμβάνουν ασβέστιο, χλωριούχο, κάλιο, μαγνήσιο και νάτριο. Το σώμα τα χρειάζεται για πολλές λειτουργίες, επομένως ενημερώστε το γιατρό σας εάν θεωρείτε ότι πρέπει να τα χρησιμοποιείτε συχνά.

Θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή για τη δυσκοιλιότητα

Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν με προϊόντα που μπορούν να αγοράσουν χωρίς ιατρική συνταγή. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε το κατάλληλο προϊόν για εσάς. Μερικοί τύποι μη συνταγογραφούμενων προϊόντων που μπορείτε να πάρετε είναι:

  1. Συμπληρώματα φυτικών ινών
  2. Οσμωτικά
  3. Διεγερτικά
  4. Μαλακτικά κοπράνων
  5. Υπόθετα
  6. Κλύσματα
  7. Λιπαντικά καθαρτικά

1. Συμπληρώματα φυτικών ινών

Απορροφούν νερό για να βοηθήσουν στο σχηματισμό ογκωδών κοπράνων για να λειτουργήσει το έντερό σας. Φροντίστε να πίνετε πολύ νερό σε συνδυασμό με τις με φυτικές ίνες, ώστε να μην έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και πόνο στην κοιλιά. Οι κοινές επιλογές περιλαμβάνουν:

2. Οσμωτικά

Αυτά βοηθούν στην άντληση νερού στο παχύ έντερο, έτσι τα κόπρανα γίνονται πιο μαλακά. Μπορούν να προκαλέσουν κράμπες, διάρροια και ναυτία. Εάν είστε μεγαλύτερος σε ηλικία ή έχετε καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια, συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας. Στο φαρμακείο, αναζητήστε:

3. Διεγερτικά

Είναι καλύτερο να τα δοκιμάσετε εάν η δυσκοιλιότητα σας είναι σοβαρή και άλλα φάρμακα δεν έχουν αποτέλεσμα. Αναγκάζουν τα έντερα σας να συμπιέζονται, ώστε να κινούνται τα κόπρανα. Δύο από τα πιο κοινά είναι η βισακοδύλη και οι σεννοσίες. Μερικοί άνθρωποι κάνουν υπερβολική χρήση διεγερτικών.

4. Μαλακτικά κοπράνων

Μπορεί να τα πάρετε εάν χρειάζεται να αποφύγετε την καταπόνηση όταν κενώνετε το έντερό σας, όπως μετά από χειρουργική επέμβαση. Είναι καλύτερα για βραχυπρόθεσμη χρήση. Λειτουργούν τραβώντας νερό από τα έντερα για να μαλακώσουν τα κόπρανα. Η δοκουσάτη είναι ένα που μπορείτε να βρείτε εύκολα.

Εκτός από τις θεραπείες δυσκοιλιότητας που έρχονται σε μορφή χαπιού, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να προτείνει υπόθετα ή κλύσματα:

5. Υπόθετα

Αυτά μπαίνουν απευθείας στο ορθό. Συνήθως λειτουργούν κάνοντας τα έντερα να συμπιέζονται ώστε να πάτε στην τουαλέτα. Μερικά μαλακώνουν και τα κόπρανα. Η γλυκερίνη και το βισακοδύλιο είναι τυπικές επιλογές.

6. Κλύσματα

Με αυτά, σπρώχνετε υγρό απευθείας στο ορθό. Μερικές φορές χρησιμοποιείτε απλό νερό βρύσης, αλλά υπάρχουν επίσης κλύσματα βισακοδυλίου και κλύσματα ορυκτελαίων. Το υγρό μαλακώνει τα κόπρανα και διευκολύνει την κίνηση του εντέρου.

7. Λιπαντικά καθαρτικά

Οι ολισθηρές ουσίες όπως το ορυκτέλαιο διευκολύνουν τη μετακίνηση των κοπράνων στο παχύ έντερο.

Συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη δυσκοιλιότητα

Εάν τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα δεν βοηθούν αρκετά, υπάρχει μια ποικιλία φαρμάκων με ιατρική συνταγή που δρουν με διαφορετικούς τρόπους. Συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να καταλάβετε ποιος τύπος είναι ο καλύτερος για να δοκιμάσετε για την περίπτωσή σας.

  1. Λακτουλόζη
  2. Λινακλοτίδη
  3. Λουβιπροστόνη
  4. Πλεκανατίδη
  5. Πολυαιθυλενογλυκόλη
  6. Προυκαλοπρίδη

1. Λακτουλόζη

Αυτό το φάρμακο είναι ένα οσμωτικό που αντλεί νερό στο έντερο για να μαλακώσει και να χαλαρώσει τα κόπρανα. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν αέρια, διάρροια, στομαχικές διαταραχές και κράμπες στο στομάχι.

2. Λινακλοτίδη

Αυτή είναι μια κάψουλα που παίρνετε μία φορά την ημέρα. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας ιδιοπαθούς δυσκοιλιότητας και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου με δυσκοιλιότητα. Η λινακλοτίδη μπορεί να ανακουφίσει τη δυσκοιλιότητα τραβώντας νερό στα έντερα, έτσι ώστε τα κόπρανα να περνούν πιο εύκολα και βοηθά στις συχνότερες κενώσεις του εντέρου. Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η διάρροια. Οι γιατροί μπορεί να το προτείνουν εάν άλλες θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα.

3. Λουβιπροστόνη

Ο γιατρός μπορεί να προτείνει αυτό το φάρμακο εάν έχετε χρόνια δυσκοιλιότητα ή δυσκοιλιότητα που προκαλείται από οπιοειδή. Χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου με δυσκοιλιότητα στις γυναίκες. Το φάρμακο μαλακώνει τα κόπρανα βάζοντας περισσότερο νερό σε αυτά, έτσι ώστε να μπορούν να περάσουν εύκολα. Παίρνετε αυτό το φάρμακο δύο φορές την ημέρα με το φαγητό. Μερικές πιθανές παρενέργειες είναι πονοκέφαλος, ναυτία, διάρροια, κοιλιακό άλγος και έμετος.

4. Πλεκανατίδη

Είναι ένα δισκίο που παίρνετε μία φορά την ημέρα. Βοηθά το σώμα σας να παράγει υγρά στα έντερα, κάτι που βοηθά τα κόπρανα να κινούνται μέσω του εντέρου. Ο γιατρός μπορεί να το προτείνει εάν οι άλλες θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα. Το φάρμακο είναι κατασκευασμένο ειδικά για άτομα που έχουν χρόνια ιδιοπαθή δυσκοιλιότητα και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με δυσκοιλιότητα. Η διάρροια είναι μία από τις πιθανές παρενέργειες.

5. Πολυαιθυλενογλυκόλη

Αυτή η σκόνη αναμιγνύεται με νερό. Όταν το πίνετε, ρίχνει πολύ νερό στο παχύ έντερο για να σας βοηθήσει στην κένωση. Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, φούσκωμα, κράμπες και έμετο. Ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας εάν ο εμετός περιέχει αίμα ή μοιάζει με κατακάθι καφέ, ή εάν η καρδιά σας αρχίζει να χτυπά γρήγορα, εάν έχετε δύσπνοια ή εάν οι πόνοι στο στομάχι σας γίνονται έντονοι.

6. Προυκαλοπρίδη

Παίρνετε αυτό το δισκίο μία φορά την ημέρα. Βοηθά το έντερο να κινηθεί για να περάσουν τα κόπρανα. Αυτό το φάρμακο είναι επίσης ειδικό για τη χρόνια ιδιοπαθή δυσκοιλιότητα, δηλαδή τη μακροχρόνια δυσκοιλιότητα χωρίς γνωστή αιτία. Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πονοκέφαλος, κοιλιακό άλγος, ναυτία, διάρροια, έμετος, ζάλη και κόπωση. Θα μπορούσε επίσης να αλλάξει τη διάθεση ή τη συμπεριφορά σας, μερικές φορές κατά πολύ. Εάν συμβεί αυτό, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version