Αν νιώθετε φουσκωμένοι, είναι καλύτερο να αφήσετε τα «αέρια» να βγουν παρά να τα κρατήσετε, προειδοποιεί ένας κορυφαίος γιατρός. Είναι πιθανό να τα αποβάλει ο οργανισμός από το στόμα.
Αυτό συμβαίνει επειδή, αν δεν αφήσετε τα αέρια να διαφύγουν, ο όγκος του αερίου μπορεί να τεντώσει τους ευαίσθητους ιστούς του ορθού, οδηγώντας σε σοβαρές πεπτικές ασθένειες.
Έντερο: Πώς να μην μυρίζουν άσχημα τα αέρια, σύμφωνα με γαστρεντερολόγο του Χάρβαρντ
Επιπλέον, σύμφωνα με τον χειρουργό του NHS, Dr. Karan Rajan, μπορεί να υπάρξουν ιδιαίτερα αηδιαστικές συνέπειες.
Πώς μεταφέρονται τα αέρια στο στόμα
Μιλώντας σε ένα πρόσφατο podcast, ο Dr. Rajan εξήγησε ότι η μη αποβολή των αερίων από τον πρωκτό μπορεί να οδηγήσει στη μεταφορά τους στο στόμα σας.
Με άλλα λόγια, οι δύσοσμες τοξίνες μπορεί να καταλήξουν να διαρρέουν στην αναπνοή σας.
«Ένα αέριο είναι ένα σύνολο χημικών ουσιών», τόνισε ο Dr. Rajan στους ακροατές του podcast Modern Wisdom.
«Όταν κρατάτε μέσα μας ένα αέριο, ένα ποσοστό αυτού του αερίου διαχέεται μέσα από τα τοιχώματα του παχέος εντέρου και του λεπτού εντέρου και τελικά περνά στο κυκλοφορικό σας σύστημα».
«Όλο το αίμα κυκλοφορεί και τελικά φτάνει στους πνεύμονες, όπου τα απόβλητα προϊόντα αποβάλλονται μέσω της αναπνοής. Στην ουσία, αν κρατήσετε τα αέρια σας, θα αναπνέετε τα αέρια που προσπαθήσατε να καταστείλετε», πρόσθεσε.
Πότε τα αέρια και το φούσκωμα κρύβουν κάτι ανησυχητικό – 7 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Το βίντεο κοινοποιήθηκε επίσης από σελίδα στο Instagram για την υγεία του εντέρου και τη διατροφή, η οποία εξήγησε ότι τα κύρια αέρια στο έντερό μας είναι το άζωτο, το οξυγόνο, το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και το υδρογόνο.
Γιατί αλλάζει η μυρωδιά της αναπνοής;
Όλα αυτά τα αέρια απορροφώνται στο αίμα μέσω των τοιχωμάτων του εντέρου.
Αφού εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, αυτά τα αέρια κυκλοφορούν στους πνεύμονες, όπου τελικά εκπνέονται μέσω της αναπνοής.
Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως πνευμονική επαναρρόφηση (pulmonary reabsorption) και μπορεί να προκαλέσει μια ελαφριά οσμή στην αναπνοή.
Η υπερβολική κατακράτηση μπορεί επίσης να προκαλέσει φούσκωμα και ναυτία, ενώ τα αέρια μπορεί τελικά να διαφύγουν μέσω ενός ανεξέλεγκτου αερίου.
Μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στο έντερο.
Αν κρατάτε τα «αέρια» σας μπορεί να έχετε επιπτώσεις στο έντερο
Η καθηγήτρια Clare Collins από το Πανεπιστήμιο του Newcastle διαπίστωσε ότι η αύξηση της πίεσης στο ορθό μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης μιας οδυνηρής πάθησης που ονομάζεται εκκολπωματίτιδα.
Η καθηγήτρια διατροφής και διαιτολογίας έγραψε στο The Conversation ότι η πάθηση αυτή προκαλεί την ανάπτυξη μικρών θηλάκων στην επένδυση του εντέρου, που προκαλούν φλεγμονές.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο που επιδεινώνεται μετά την αφόδευση, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα και αίμα στα κόπρανα.
Πότε η μυρωδιά μπορεί να δείχνει ασθένεια
Ενώ η αποβολή αερίων είναι μια φυσιολογική βιολογική λειτουργία, η υπερβολική ή ιδιαίτερα δυσοσμία μπορεί να αποτελεί ένδειξη σοβαρότερων παθήσεων, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ή ακόμη και καρκίνος του παχέος εντέρου.
Η δυσοσμία μπορεί επίσης να αποτελεί παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων, όπως καθαρτικά, στατίνες, αντιμυκητιασικά φάρμακα και ακόμη και αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη.
Πώς να απαλλαγείτε από τα επώδυνα παγιδευμένα αέρια – 11 τρόποι
Το NHS προτείνει στους ανθρώπους να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή από τον γενικό τους γιατρό αν παρατηρήσουν επίμονη αλλαγή στη δημιουργία αερίων που τους ανησυχεί.
Για να αποφύγετε τα δύσοσμα αέρια, το NHS συνιστά να τρώτε μικρότερα γεύματα, να πίνετε και να μασάτε αργά, να ασκείστε τακτικά και να πίνετε τσάι μέντας.