Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας: Ποιες γυναίκες αφορά και πώς γίνεται η εξέταση

Γονιμότητα

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον δωρεάν έλεγχο γονιμότητας σε γυναίκες 30-35 ετών. Πρόκειται για την μέτρηση της Αντιμυλλέριου Ορμόνης που αποκαλύπτει την ωοθηκική εφεδρεία της γυναίκας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στην 88η ΔΕΘ μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και μεταξύ άλλων ήταν:

  • ο δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες από 30 έως και 35 ετών
  • η απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση του πρωθυπουργού εξέφρασε το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων τονίζοντας την αναγκαιότητα οι νεαρές γυναίκες να ενημερωθούν για τις δυνατότητες ελέγχου της γονιμότητάς τους.

Η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής τον Ιούνιο σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας είχε προτείνει τη δωρεάν μέτρηση της Αντιμυλλέριου Ορμόνης (AMH), βρίσκοντας πολλούς αποδέκτες.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής Κωνσταντίνος Πάντος, είχε αναφέρει μάλιστα το παράδειγμα της Πορτογαλίας όπου εφαρμόστηκε η συγκεκριμένη εξέταση στο πλαίσιο ενός εθνικού ελέγχου για το μειωμένο Ωοθηκικό Απόθεμα, σε έναν πληθυσμό γυναικών ηλικίας 25–30 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι «εάν οι γυναίκες γνώριζαν ότι είχαν ελαττωμένα επίπεδα AMH, το 83% θα άλλαζε τα αναπαραγωγικά τους σχέδια, με το 35,9% να σκέφτεται να επιταχύνει την πρώτη τους εγκυμοσύνη και ένα σημαντικό ποσοστό 27,5% θα εξέταζε την κρυοσυντήρηση ωαρίων».
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, η παύση της λειτουργίας των ωοθηκών πριν από την ηλικία των 40 ετών, αυξάνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια 

Γιατί είναι σημαντική η μέτρηση της Αντιμυλλέριου Ορμόνης

Η αξιολόγηση της ωοθηκικής εφεδρείας που γίνεται με την μέτρηση της ορμόνης που λέγεται αντιμυλλέριος είναι σημαντική, ειδικά σε μία εποχή που ολοένα και περισσότερες γυναίκες καθυστερούν την απόκτηση παιδιών ανέφερε στο oloygeia.gr o Κωνσταντίνος Πάντος. Μπορεί να προβλέψει μια τυχόν μελλοντική ωοθηκική εφεδρεία, πριν ακόμη αυτή εμφανιστεί. Με αυτόν τον τρόπο, οι γυναίκες γνωρίζουν τον δείκτη γονιμότητάς τους και μπορούν να πάρουν τις ανάλογες αποφάσεις που αφορούν την γονιμοποίησή τους, τόνισε.

Τι είναι η Αντιμυλλέριος Ορμόνη

Η αντιμυλλέριος ορμόνη (AMH) είναι μια ορμόνη γλυκοπρωτεΐνης που παράγεται στα μικρά ωοθηλάκια. Η ορμόνη αυτή είναι ένας σημαντικός δείκτης γονιμότητας, αφού μπορεί να δώσει πληροφορίες για την ποσότητα των ωαρίων που έχει μια γυναίκα την εκάστοτε χρονική στιγμή. Με άλλα λόγια, η ορμόνη αυτή αποκαλύπτει την ωοθηκική εφεδρεία της γυναίκας. Κατά την αναπαραγωγική ηλικία η αντιμυλλέριος ορμόνη είναι αυξημένη, ενώ η τιμή μειώνεται, όσο η γυναίκα προχωρά προς την εμμηνόπαυση.

Πώς γίνεται η μέτρηση της Αντιμυλλέριου Ορμόνης

Η μέτρηση της ΑΜΗ γίνεται με μια απλή αιματολογική εξέταση και αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τους γιατρούς στη μάχη κατά της υπογονιμότητας. Η μέτρηση των επιπέδων της αναδεικνύει το πρόβλημα της μειωμένης ωοθηκικής εφεδρείας πολύ νωρίτερα από την κλινική της εμφάνιση.
Όταν τα επίπεδα της ΑΜΗ είναι χαμηλά, υποδηλώνουν μειωμένη ωοθηκική εφεδρεία. Όταν είναι υψηλά, μπορεί να υποδηλώνουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή άλλη παθολογία. Ωστόσο σε καμία περίπτωση η ΑΜΗ δεν αποτελεί δείκτη της ποιότητας των ωαρίων. Δείχνει μόνο την ποσότητά τους. Επιπλέον, τα χαμηλά επίπεδά της δεν πρέπει να προβληματίζουν τις γυναίκες αν ο λοιπός ορμονικός έλεγχος είναι φυσιολογικός, διότι από μόνα τους δεν αποτελούν αιτία υπογονιμότητας.

Ποια μέρα του κύκλου πρέπει να γίνεται η μέτρηση της ΑΜΗ

Τα επίπεδα της Αντιμυλλέριου Ορμόνης είναι πολύ σταθερά και επηρεάζονται ελάχιστα από τις ορμονικές διακυμάνσεις που φυσιολογικά συμβαίνουν στις γυναίκες. Γι’ αυτό τον λόγο η λήψη αίματος για τη μέτρησή της μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ημέρα του έμμηνου κύκλου. Πρόκειται για μια απλή εργαστηριακή εξέταση που μπορεί να γίνει εύκολα και δεν επηρεάζεται από καμία λήψη φαρμάκου.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top