Μια μοριακή βιολόγος δήλωσε πρόσφατα ότι η εφαρμογή ενός δημοφιλέστατου διατροφικού σχεδίου παρενέβη στον ενεργειακό μεταβολισμό στα νευρικά της κύτταρα, προκαλώντας μια νευροεκφυλιστική ασθένεια γνωστή ως αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) -την πιο κοινή μορφή της νόσου του κινητικού νευρώνα.
Οι ειδικοί κατέρριψαν τους ισχυρισμούς ότι αυτό το δημοφιλές σχέδιο δίαιτας που υποστηρίζεται από διασημότητες θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο της θανατηφόρας νόσου του κινητικού νευρώνα (MND), ωστόσο τα επιστημονικά στοιχεία είναι μεικτά.
Πρόκειται για τη μέθοδο 5:2, τη μορφή διαλειμματικής νηστείας που έγινε διάσημη από τον αγαπημένο τηλεοπτικό γκουρού της διατροφής και αρθρογράφο της Daily Mail, Δρ. Michael Mosley, ο οποίος έχασε τη ζωή του το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Το διατροφικό πλάνο έχει επαινεθεί εδώ και καιρό για τη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα και την τόνωση της λειτουργίας του εγκεφάλου.
Γιατί η επιστήμονας αποδίδει στη διαλειμματική νηστεία τη νευροεκφυλιστική ασθένεια που ανέπτυξε
«Έζησα μια ξέγνοιαστη ζωή μέχρι τα 60 μου και απολάμβανα καλό φαγητό, ποτό και γλυκές λιχουδιές. Ήμουν σε αρκετά καλή φόρμα και ζούσα στην ύπαιθρο, με την κηπουρική και τις βόλτες στην εξοχή να είναι το κύριο χόμπι μου», ανέφερε η Δρ. Vivienne Cox μιλώντας στην Telegraph και συνέχισε:
«Τότε η ιδέα της διαλειμματικής νηστείας του Michael Mosley έγινε η διατροφική τάση της εποχής. Είχα πάρει λίγο βάρος, οπότε ξεκίνησα τη δίαιτα 5:2 με μεγάλο ενθουσιασμό. Έχασα αμέσως 6 κιλά και ένιωσα πολύ καλά. Έκοψα τη ραφιναρισμένη ζάχαρη και τους περιορισμένους υδατάνθρακες».
Οι οπαδοί της δίαιτας 5:2 περιορίζουν τις θερμίδες τους σε 500 με 600 την ημέρα για δύο ημέρες την εβδομάδα και στη συνέχεια τρώνε κανονικά για τις υπόλοιπες πέντε ημέρες. Όμως, η 65χρονη επιστήμονας ισχυρίστηκε ότι μέσα σε δύο χρόνια από την έναρξη της δίαιτας δεν μπορούσε να περπατήσει ευθεία και ότι έσπασε μερικά κόκαλα, σκοντάφτοντας πάντα στο δεξί της πόδι.
Η Δρ. Cox, η οποία εργαζόταν σε δύο κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες, είπε ότι η νόσος του κινητικού νευρώνα μπορεί να είχε ενεργοποιηθεί πιο γρήγορα, καθώς ο περιορισμός της πρόσληψης τροφής θα μπορούσε να επηρεάσει τον ενεργειακό μεταβολισμό στα κύτταρα.
Οι επιστήμονες, ωστόσο, έχουν προειδοποιήσει ότι υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία πίσω από αυτούς τους ισχυρισμούς και η έρευνα αυτή τη στιγμή υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει τέτοια σχέση.
«Φτάνοντας στο σήμερα, είμαι σε αναπηρικό καροτσάκι με διάγνωση νόσου κινητικού νευρώνα. Ως επιστήμονας, έχω εμβαθύνει για να δω τι θα μπορούσε να ήταν το έναυσμα για την εμφάνιση της νόσου, αφού φέρω αυτή τη μετάλλαξη από τη γέννησή μου. Υποψιάζομαι έντονα ότι η διαλειμματική νηστεία είναι ο ένοχος», σημείωσε.
Σελίν Ντιόν: Τι είναι η μυστηριώδης ασθένεια από την οποία πάσχει – Ποιοι κινδυνεύουν
Τι δείχνουν τα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τους ισχυρισμούς της Cox
Ωστόσο, ο Sir John Hardy, καθηγητής νευροεπιστημών στο University College του Λονδίνου, διέψευσε τον ισχυρισμό της Δρ. Cox, δηλώνοντας στη MailOnline: «Ανέκδοτες αναφορές όπως αυτή δεν αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία». Στο ίδιο πλαίσιο, η Εταιρεία Νόσου Κινητικού Νευρώνα (MNDA) δεν αναγνωρίζει καμία σχέση μεταξύ της διατροφής και της εμφάνισης της πάθησης.
Ωστόσο, ο οργανισμός δηλώνει ότι μελέτες έχουν βρει πιθανούς δεσμούς μεταξύ της νόσου και των υψηλών επιπέδων άσκησης, της έκθεσης σε γεωργικές χημικές ουσίες και μιας ποικιλίας βαρέων μετάλλων. Αλλά αυτά τα στοιχεία ήταν συχνά αντικρουόμενα και δεν μπορούν να δώσουν σαφή συμπεράσματα.
Πολύ περιορισμένη έρευνα σε ζώα, ωστόσο, έχει προτείνει ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της διαλειμματικής νηστείας και της εμφάνισης της νόσου του κινητικού νευρώνα. Μια μελέτη του 2004 σε 14 ποντίκια διαπίστωσε ότι όσα έκαναν δίαιτα περιορισμένων θερμίδων έφθασαν στην κλινική έναρξη της νόσου νωρίτερα από εκείνα που δεν ακολουθούσαν πρόγραμμα διατροφής.
Γράφοντας στο περιοδικό Muscle and Nerve, οι ερευνητές τόνισαν: «Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων δεν αποτελεί προστατευτική στρατηγική για ασθενείς με ALS (την πιο κοινή μορφή νόσου του κινητικού νευρώνα) και ως εκ τούτου αντενδείκνυται».
Ωστόσο, δεν υπάρχουν επί του παρόντος μελέτες σε ανθρώπους σχετικά με τις επιπτώσεις της διαλειμματικής νηστείας στη νόσο του νευρώνα.
Τι είναι η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση
Το ALS είναι μια σπάνια πάθηση που προοδευτικά βλάπτει μέρη του νευρικού συστήματος. Εμφανίζεται όταν τα εξειδικευμένα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό που ονομάζονται κινητικοί νευρώνες σταματούν να λειτουργούν σωστά -γνωστό ως νευροεκφυλισμός. Η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση ή σύνδρομο «locked-in» μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση και τελικά θάνατο.
Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων: 300 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με μία σπάνια πάθηση
Το προσδόκιμο ζωής για περίπου τους μισούς ασθενείς είναι μεταξύ δύο και πέντε ετών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να ζήσουν έως και 10 χρόνια και, σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, ακόμη περισσότερο. Το σύνδρομο «locked-in» (LIS) είναι μια σπάνια νευρολογική διαταραχή που μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε ορισμένες προοδευτικές περιπτώσεις ALS.