H μουσική μπορεί να κάνει το σώμα μας να πολεμήσει ασθένειες! Επιστημονική μελέτη έδειξε ότι το τραγούδι «We Will Rock You» των «Queen» έκανε τα κύτταρα να απελευθερώσουν ινσουλίνη. Μπορεί η μουσική να αντικαταστήσει τις ενέσεις ινσουλίνης;
Μια ομάδα ερευνητών στην Ελβετία από το Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Βιοσυστημάτων στη Ζυρίχη, κατασκεύασαν κύτταρα που απελευθερώνουν την ορμόνη ινσουλίνη όταν ακούγεται το τραγούδι «We Will Rock You». Η ελπίδα είναι ότι η μέθοδος θα μπορούσε να απαλλάξει τους διαβητικούς ασθενείς από τις ενέσεις ινσουλίνης.
Ακούστε το πιο χαλαρωτικό τραγούδι του κόσμου – Μειώνει το άγχος πάνω από 60%
H έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «The Lancet», έδειξε ότι σε δοκιμές που έγιναν σε ποντίκια, ως απάντηση στο τραγούδι «We Will Rock You» των «Queen», τα κύτταρα απελευθέρωσαν σχεδόν το 70% της ινσουλίνης τους μέσα σε 5 λεπτά, και όλη την ποσότητα μέσα σε 15 λεπτά – κάτι που μοιάζει με τη φυσική απελευθέρωση της ορμόνης, από τα παγκρεατικά μας κύτταρα.
Ειδικότερα, στα ποντίκια εμφυτεύτηκαν κάψουλες που περιείχαν τροποποιημένα ανθρώπινα παγκρεατικά κύτταρα που ήταν ευαίσθητα στα ηχητικά σήματα.
Οι ερευνητές έπαιξαν διάφορους ήχους σε διαφορετικές εντάσεις, από κλασική ροκ έως θορύβους από αεροσκάφη και ομιλία. Η μουσική παιζόταν μέσω ενός ηχείου κοντά στην κοιλιά των ποντικών.
Ενώ οι περιβαλλοντικοί θόρυβοι μετά βίας προκάλεσαν αντίδραση, το εμβληματικό τραγούδι των Queen, που παίχτηκε στα 85 ντεσιμπέλ, αποδείχθηκε ότι είχε τα πιο σημαντικά αποτελέσματα.
Το «We Will Rock You» απελευθέρωσε 70% ινσουλίνη μέσα σε πέντε λεπτά και όλη την ποσότητα μέσα σε 15 λεπτά, κάτι που αντιστοιχεί σε μια συνηθισμένη παγκρεατική απελευθέρωση. Το σάκχαρο στο αίμα παρέμεινε υψηλό σε ποντίκια χωρίς το εμφύτευμα ή όταν η μουσική έπαιζε σε μακρινή απόσταση.
Μάλιστα, Ελβετοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κλασική μουσική και η μουσική της κλασικής κιθάρας έφεραν αδύναμα αποτελέσματα.
Η μέθοδος
Τα τροποποιημένα κύτταρα ενσωματώθηκαν με ευαίσθητες στον ήχο βακτηριακές πρωτεΐνες που επιτρέπουν περισσότερο ασβέστιο μέσα τους μέσω καναλιών ή κυτταρικών πυλών. Η αύξηση του ασβεστίου στα κύτταρα προώθησε την παραγωγή ινσουλίνης, σύμφωνα με τη μελέτη.
Η προκαλούμενη από τη μουσική απελευθέρωση ινσουλίνης αναπληρώθηκε μετά από τέσσερις ώρες, κάτι που θα ήταν αρκετό για ασθενείς τύπου 2 που «κατανάλωναν τρία γεύματα την ημέρα», επισημαίνουν οι ερευνητές .
Τα άτομα με διαβήτη συνήθως είτε είναι ανθεκτικά είτε δεν μπορούν να παράγουν την ορμόνη ινσουλίνη. Όσοι πάσχουν από την πιο κοινή μορφή διαβήτη, τον τύπο 2, μπορεί να είναι ανθεκτικοί στην ινσουλίνη, που σημαίνει ότι η γλυκόζη δεν μπορεί να διεισδύσει στα κύτταρα, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα επίπεδα έντασης περίπου 60 ντεσιμπέλ (dB) και οι συχνότητες μπάσων των 50 hertz ήταν τα πιο αποτελεσματικά στην ενεργοποίηση της κάψουλας. Για να ενεργοποιηθεί η μέγιστη απελευθέρωση ινσουλίνης, ο ήχος ή η μουσική έπρεπε να συνεχιστεί για τουλάχιστον τρία δευτερόλεπτα και να σταματήσει για το πολύ στα πέντε δευτερόλεπτα.
Οι επιστήμονες προτίθεται να ξεκινήσουν μελέτες σε ανθρώπους για να δουν αν μπορούν να πετύχουν ανάλογα αποτελέσματα.