Site icon Όλο Υγεία

Διαβήτης τύπου 2: Μπορεί να προληφθεί με το φυσικό φως του ήλιου, λένε επιστήμονες

διαβήτης τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί, οι επιστήμονες βρήκαν τι πρέπει να κάνετε για να τον προλάβετε.

Δοκιμάστε να φάτε μια σαλάτα σε μια ηλιόλουστη βεράντα. Ή πηγαίνετε για απογευματινό τρέξιμο. Ή πάρτε έναν υπνάκο στην αυλή σας. Οι επιστήμονες λένε ότι όλοι αυτοί είναι καλοί τρόποι για να βοηθήσετε στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, γιατί η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση και ο επαρκής ύπνος μαζί με έναν τέταρτο, αλλά πολύ σημαντικό παράγοντα, είναι αποτελεσματικοί τρόποι για την πρόληψη της ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές, που παρουσίασαν τα ευρήματα της μελέτης τους στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), υποστηρίζουν ότι η έκθεση στο φυσικό φως μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία και την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Πώς το φως του ήλιου ενισχύει την υγεία

Οι ερευνητές λένε ότι ο μεταβολισμός και η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέονται άμεσα με το φυσικό ρολόι του σώματος και ότι η αυξανόμενη έκθεση στο φυσικό φως μπορεί να βοηθήσει και τα δύο.

«Η κακή ευθυγράμμιση του εσωτερικού μας κιρκαδιανού ρολογιού με τις ατελείωτες απαιτήσεις της κοινωνίας συνδέεται με αυξημένη συχνότητα μεταβολικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2», δήλωσε ο Ivo Habets, συνεπικεφαλής της μελέτης και διδάκτωρ ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στο Ολλανδία.

«Το φυσικό φως της ημέρας είναι η ισχυρότερη περιβαλλοντική ένδειξη του κιρκαδιανού ρολογιού, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας και άρα υπό συνεχή τεχνητό φωτισμό».

Για να ελέγξουν αυτή τη θεωρία, οι ερευνητές διεξήγαγαν μεταβολικά τεστ σε μια ομάδα 13 ατόμων με διαβήτη τύπου 2 καθώς εκτίθεντο σε φυσικό ή τεχνητό φως. Τα υποκείμενα της μελέτης περιορίστηκαν σε μια ερευνητική εγκατάσταση προκειμένου να ελεγχθεί η έκθεσή τους στο φως και να παρακολουθηθούν και τυποποιηθούν τα πρότυπα διατροφής και δραστηριότητας.

Η ελεγχόμενη έκθεση στο φως έλαβε χώρα για περισσότερες από 4 ημέρες από τις 8 π.μ. έως τις 5 μ.μ. ενώ καθιερώθηκε ένα κενό ενός μηνός μεταξύ κάθε περιόδου δοκιμής φωτός.

Η ένταση του φυσικού φωτισμού διέφερε κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ ο τεχνητός φωτισμός παρέμεινε σε σταθερή ένταση 300 lux, στο εύρος της ποσότητας φωτός που συνήθως συνιστάται για τραπεζαρίες ή χώρους εργασίας. Τη νύχτα, ο φωτισμός ήταν μειωμένος στα 5 lux και ο ύπνος (11 μ.μ. έως 7 π.μ.) ήταν στο σκοτάδι.

Φυσικό φως και επίπεδα γλυκόζης στο αίμα

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα παρέμειναν περισσότερο σε φυσιολογικά επίπεδα κατά τις περιόδους όπου τα άτομα της μελέτης εκτέθηκαν σε φυσικό φως (59% των 4,5 ημερών) από ό,τι στο τεχνητό φως (51%).

Τα σώματα των συμμετεχόντων μπόρεσαν επίσης να μεταβούν ευκολότερα από τους υδατάνθρακες στο λίπος ως πηγή ενέργειας όταν εκτίθεντο στο φυσικό φως.

«Αυτό συνήθως ακολουθεί έναν ρυθμό 24 ωρών, με το σώμα να αλλάζει από τη χρήση υδατανθράκων ως πηγή ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας στο λίπος τη νύχτα», εξήγησε ο Δρ. Habets και πρόσθεσε:

«Είχαμε δείξει στο παρελθόν ότι τα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 είναι λιγότερο ικανά να κάνουν αυτήν την αλλαγή και θέλαμε να μάθουμε εάν η έκθεση στο φυσικό φως θα τη διευκόλυνε σε άτομα που έχουν ήδη διαβήτη».

Επίσης, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα γονίδια Per1 και Cry1, δηλαδή αυτά που βοηθούν στον έλεγχο του κιρκαδιανού ρυθμού, ήταν πιο ενεργά στο φυσικό φως παρά στο τεχνητό φως.

Οι ερευνητές είπαν ότι τα ευρήματα, ιδιαίτερα σχετικά με την ανοχή στη γλυκόζη, υποδηλώνουν ότι η έκθεση στο φυσικό φως της ημέρας είναι ευεργετική για το μεταβολισμό και θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία και την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και άλλων μεταβολικών καταστάσεων.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι το είδος του φωτός στο οποίο εκτίθεστε έχει σημασία για τον μεταβολισμό σας», είπε ο Habets. «Εάν εργάζεστε σε γραφείο χωρίς σχεδόν καμία έκθεση στο φυσικό φως, θα έχει αντίκτυπο στον μεταβολισμό σας και στον κίνδυνο ή στον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2, οπότε προσπαθήστε να έχετε όσο το δυνατόν περισσότερο φως της ημέρας και ιδανικά, να βγείτε έξω όταν μπορείτε».

Οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν τον βαθμό στον οποίο το τεχνητό φως επηρεάζει το μεταβολισμό και πόσο χρόνο χρειάζεται να περάσουν οι άνθρωποι σε φυσικό φωτισμό για να αντισταθμίσουν την έκθεση σε τεχνητό φως, είπε.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version