Site icon Όλο Υγεία

Διαβήτης: Πώς θα χρησιμοποιήσετε το φως τη νύχτα για να μειώσετε τον κίνδυνο

Διαβήτης: Ο απλός και φθηνός τρόπος να μειώσετε τον κίνδυνο, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Source: 123rf.com

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια σοβαρή ασθένεια που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους -ιδιαίτερα στον δυτικό κόσμο. Τώρα, λοιπόν, οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι άνθρωποι να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου, με έναν εξαιρετικά απλό τρόπο που έχει να κάνει με τον περιορισμό μιας κοινής συνήθειας τη νύχτα. 

Ο διαβήτης είναι μια πάθηση με μεγάλη συχνότητα. Πολλοί ασθενείς έχουν προδιάθεση για τη νόσο καθώς έχουν οικογενειακό ιστορικό, ενώ σε άλλους σχετίζεται με τον τρόπο ζωής. Οι επιστήμονες βρήκαν ένα απλό τρόπο να μειώσουν τον κίνδυνο να πάθετε διαβήτη χρησιμοποιώντας το φως τη νύχτα.

Διαβήτης : Πώς εκδηλώνεται στις γυναίκες ; 9 συμπτώματα που δεν εμφανίζονται στους άνδρες

Ειδικότερα, μελέτη του Πανεπιστημίου Flinders υποστηρίζει ότι η έκθεση σε έντονο φως τη νύχτα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, διαταράσσοντας τους κιρκάδιους ρυθμούς και επηρεάζοντας την έκκριση ινσουλίνης και τον μεταβολισμό της γλυκόζης.

Έτσι, η μελέτη δείχνει ότι η αποφυγή του έντονου φωτός τη νύχτα μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Regional Health – Europe αποκαλύπτει τη συναρπαστική σχέση μεταξύ της έκθεσης στο φως και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ο διαβήτης τύπου 2 (επίκτητος) είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί την ινσουλίνη. Αναπτύσσεται για πολλά χρόνια, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και συνήθως σχετίζεται με παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η αδράνεια και η παχυσαρκία.

Διαβήτης: Πώς επηρεάζεται από το φως τη νύχτα

«Διαπιστώσαμε ότι η έκθεση σε πιο έντονο φως τη νύχτα συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2», λέει ο ανώτερος συγγραφέας, αναπληρωτής καθηγητής Andrew Phillips από το Κολλέγιο Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας.

«Πώς ανακάλυψα τυχαία ότι έχω διαβήτη ενώ ήμουν υγιής» – Τα συμπτώματα που μπορεί να σας διαφύγουν

Στη μεγάλη μελέτη μοντελοποίησης, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από περίπου 85.000 άτομα και περίπου 13 εκατομμύρια ώρες δεδομένων αισθητήρων φωτός για να διερευνήσει εάν τα προσωπικά μοτίβα έκθεσης στο φως προέβλεπαν τον κίνδυνο διαβήτη.

Οι συμμετέχοντες –που δεν είχαν διαβήτη τύπου 2– φορούσαν συσκευές στους καρπούς τους για μία εβδομάδα για να παρακολουθούν τα επίπεδα φωτός στα οποία εκτίθεντο κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν τα επόμενα εννέα χρόνια για να παρατηρηθεί εάν θα αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Η έκθεση στο φως επιδρά στους κιρκάδιους ρυθμούς

«Η έκθεση στο φως τη νύχτα μπορεί να διαταράξει τους κιρκάδιους ρυθμούς μας, οδηγώντας σε αλλαγές στην έκκριση ινσουλίνης και στο μεταβολισμό της γλυκόζης», εξηγεί ο Δρ. Phillips και συμπληρώνει:

«Οι αλλαγές στην έκκριση ινσουλίνης και στο μεταβολισμό της γλυκόζης που προκαλούνται από διαταραγμένους κιρκάδιους ρυθμούς επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί τελικά να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2».

Η μεγαλύτερη έκθεση στο φως τη νύχτα (μεταξύ 12:30 και 6:00 π.μ.) συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, και αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από την ποσότητα του φωτός στο οποίο εκτέθηκαν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η σημασία της μείωσης της νυχτερινής έκθεσης στο φως

Η έρευνα έλαβε υπόψη και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 2, όπως οι συνήθειες του τρόπου ζωής, τα πρότυπα ύπνου, η εργασία σε βάρδιες, η διατροφή και η ψυχική υγεία.

Η «υγρή» δίαιτα με σούπες και σέικ που μπορεί να αναστρέψει τον διαβήτη – Προσφέρεται ως επίσημη θεραπεία στην Αγγλία

Ακόμη και αφού εξετάστηκαν και αυτοί οι παράγοντες, τα ευρήματα έδειξαν ότι η μεγαλύτερη έκθεση σε φως τη νύχτα εξακολουθεί να αποτελεί ισχυρό προγνωστικό παράγοντα για την ανάπτυξη διαβήτη.

«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η έκθεση σε πιο έντονο φως τη νύχτα σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, με μια δοσοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ έκθεσης στο φως και κινδύνου», σημειώνει ο αναπληρωτής καθηγητής Phillips.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η μείωση της έκθεσης στο φως τη νύχτα και η διατήρηση ενός σκοτεινού περιβάλλοντος μπορεί να είναι ένας εύκολος και φθηνός τρόπος για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της ανάπτυξης διαβήτη», καταλήγει.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version