Οι περισσότεροι έχουμε κάποια αγαπημένη σοκολάτα, που μάς αρέσει περισσότερο ως προς τη γεύση και την υφή της σε σχέση με άλλες. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο BMJ, όσοι επιλέγουν ένα συγκεκριμένο είδος σοκολάτας μπορεί να αποκομίζουν ένα τεράστιο όφελος, δηλαδή τον μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.
Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Harvard στη Μασαχουσέτη ηγήθηκαν μιας μελέτης για την υγεία και τις διατροφικές συνήθειες 111.654 νοσοκόμων, οι οποίες σε μια σειρά ερευνών που διεξήχθησαν τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 κατέγραψαν ποια είδη σοκολάτας έτρωγαν.
Το «έντονο» σύμπτωμα του διαβήτη που δεν πρέπει να αγνοήσετε – Εμφανίζεται πριν από τα Χριστούγεννα
Το κυριότερο συμπέρασμα που εξήχθη από τη μελέτη, με βάση μια μέση παρακολούθηση 25 ετών, ήταν ότι η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων μερίδων μαύρης σοκολάτας την εβδομάδα συνδέθηκε με 21% μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με την κατανάλωση σοκολάτας σπάνια ή ποτέ.
Με απλά λόγια, η μελέτη διαπίστωσε πως η μαύρη σοκολάτα μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Αλλά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, δεν ισχύει το ίδιο και για τη γάλακτος.
Η μαύρη σοκολάτα μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη και συμβάλλει στη διατήρηση του βάρους
Τα ευρήματα αυτά προέκυψαν αφού εξαιρέθηκαν άτομα με υπερβολικά υψηλή ή χαμηλή πρόσληψη θερμίδων και συνυπολογίστηκαν αρκετοί βασικοί παράγοντες του τρόπου ζωής και της διατροφής στα αρχεία όσων παρέμειναν. Επιπλέον, η μαύρη σοκολάτα φάνηκε να τους βοηθά να κρατούν μακριά τα κιλά.
Περιέργως, δεν βρέθηκε τέτοια σχέση μεταξύ της σοκολάτας γάλακτος και του διαβήτη τύπου 2, καθώς αυτό το είδος σοκολάτας συνδέθηκε με αύξηση της μάζας σώματος.
«Η αυξημένη κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, αλλά όχι γάλακτος, σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Η αυξημένη κατανάλωση σοκολάτας γάλακτος, αλλά όχι μαύρης, συνδέθηκε με μακροπρόθεσμη αύξηση βάρους», σημείωσαν οι ερευνητές στην εργασία τους.
Ωστόσο, προτού αντικαταστήσετε το ένα είδος σοκολάτας με το άλλο στα ντουλάπια σας, αξίζει να τονιστεί ότι τα δεδομένα της μελέτης δεν δείχνουν άμεση αιτία και αποτέλεσμα. Επιπλέον, ελέγχθηκαν κάποιοι παράγοντες κινδύνου, αλλά μπορεί να είναι πολλοί περισσότεροι αυτοί που έχουν αντίκτυπο.
«Στα 60 μου κατάφερα να χάσω 32 κιλά και να αναστρέψω τον προδιαβήτη – Νιώθω πιο δυνατή από ποτέ»
Παρά τους περιορισμούς της μελέτης, πάντως, η συσχέτιση μεταξύ της μαύρης σοκολάτας και του μειωμένου κινδύνου διαβήτη τύπου 2 είναι αρκετά ισχυρή ώστε να δικαιολογεί περαιτέρω έρευνα, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών μηχανισμών που οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα.
Η μαύρη σοκολάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλες –ενώσεις που βρίσκονται επίσης στα φρούτα και τα λαχανικά– οι οποίες πιστεύεται ότι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Οι φλαβανόλες στο παρελθόν είχαν συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, επομένως θα μπορούσαν να είναι σημαντικές σε αυτή την περίπτωση.
«Η πρόσληψη σοκολάτας γάλακτος και λευκής μπορεί να μην οδηγήσει στα ίδια οφέλη για την υγεία του μεταβολισμού, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς τους σε πρόσθετα σάκχαρα -έναν καθιερωμένο διατροφικό παράγοντα κινδύνου για καρδιομεταβολικές ασθένειες», τονίζουν οι ερευνητές.
Τρόποι πρόληψης του διαβήτη
Τα αρχεία από το 2019 δείχνουν ότι περίπου 463 εκατομμύρια άτομα έπασχαν από διαβήτη συνολικά, αριθμός που αναμένεται να φτάσει τα 700 εκατομμύρια τις επόμενες δύο δεκαετίες. Η κατάσταση σημαίνει ότι απαιτείται συνεχής παρακολούθηση της διατροφής και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές ιατρικές επιπλοκές.
Παρά αυτούς τους τρομακτικούς αριθμούς, γίνονται τακτικά νέες ανακαλύψεις σχετικά με το πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2, από τον περισσότερο ύπνο μέχρι τη βελτίωση της διατροφής. Η μαύρη σοκολάτα, λοιπόν, θα μπορούσε να είναι μια πιο υγιεινή επιλογή που θα βοηθήσει τα άτομα να προσαρμόσουν τη διατροφή τους για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
«Χρειάζονται περαιτέρω τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για να αναπαραχθούν αυτά τα ευρήματα και να διερευνηθούν περαιτέρω οι μηχανισμοί», καταλήγουν οι επιστήμονες.