Site icon Όλο Υγεία

Διαβήτης: Ποια φαρμακευτική αγωγή είναι πιο αποτελεσματική; Τι δείχνει νέα έρευνα

Διαβήτης

Photo: rf123

Μετά τη δημοσίευση έρευνας το 2022 που συνέκρινε την αποτελεσματικότητα τεσσάρων κοινών φαρμάκων για τον διαβήτη τύπου 2, οι επιστήμονες αποφάσισαν να εμβαθύνουν στα δεδομένα τους για να προσδιορίσουν ποια φαρμακευτική αγωγή  έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα αυτών των δευτερογενών αναλύσεων δημοσιεύτηκαν πρόσφατα ως 10 άρθρα στο Diabetes Care. Αυτές οι εργασίες προσφέρουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις διαφορές μεταξύ των τεσσάρων φαρμάκωνινσουλίνη glargine, λιραγλουτίδη, γλιμεπιρίδη και σιταγλιπτίνη– για να βοηθήσουν τους γιατρούς να αποφασίσουν ποιο φάρμακο μπορεί να βοηθήσει καλύτερα τον ασθενή.

Αυτή η έρευνα έγινε ως μέρος της Μελέτης GRADE, μιας πανεθνικής κλινικής δοκιμής που έλαβε χώρα στις ΗΠΑ από το 2013 έως το 2021. Η μελέτη GRADE είχε περισσότερους από 5.000 συμμετέχοντες και πραγματοποιήθηκε σε 36 κλινικά κέντρα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Ιατρικής Πανεπιστημιούπολης CU Anschutz.

«Λόγω του αυξημένου επιπολασμού της παχυσαρκίας και του διαβήτη, είναι πολύ σημαντικό να απαντήσουμε στο ερώτημα ποιο είναι το καλύτερο φάρμακο για τη θεραπεία ατόμων με διαβήτη τύπου 2. Μία από τις διαφορές μεταξύ αυτών των τεσσάρων φαρμάκων είναι το κόστος τους, επομένως πρέπει να διερευνήσουμε εάν κάποιο είναι ανώτερο από τα άλλα και εάν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να υποστηρίξουν αλλαγές στις κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας», σημειώνει το μέλος της σχολής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, Neda Rasouli.

Η μελέτη GRADE συνέκρινε τέσσερα φάρμακα για τον διαβήτη

Περισσότεροι από 38 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν διαβήτη και περίπου το 90-95% από αυτούς έχουν διαβήτη τύπου 2- μια κατάσταση όπου το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Τα άτομα με διαβήτη που διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους σχεδόν στο φυσιολογικό εύρος -που αναφέρεται επίσης ως διατήρηση του γλυκαιμικού ελέγχου– έχουν γενικά πολύ χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν επιπλοκές όπως καρδιακή ή νεφρική νόσος. Ωστόσο, η διατήρηση του ελέγχου μπορεί να είναι δύσκολη.

«Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια προοδευτική ασθένεια, που σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου, ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα θα επιδεινωθεί λόγω της δυσλειτουργίας των β κυττάρων, τα οποία είναι τα κύρια κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη», εξηγεί η Δρ. Rasouli.

Προκειμένου αυτοί οι ασθενείς να διατηρήσουν τον γλυκαιμικό έλεγχο, συνήθως τους συνταγογραφείται μετφορμίνη, ένα αντιδιαβητικό φάρμακο που βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς φτάνουν τελικά σε ένα σημείο όπου η μετφορμίνη δεν μπορεί πλέον να ελέγξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

«Λόγω της προοδευτικής φύσης του διαβήτη, η πλειοψηφία των ασθενών μετά από πέντε έως 10 χρόνια λήψης μετφορμίνης, χρειάζονται θεραπεία δεύτερου επιπέδου. Πριν από τη μελέτη GRADE, υπήρχε έλλειψη διεξοδικών μελετών που να συγκρίνουν τα διαθέσιμα φάρμακα για να δούμε ποιο είχε καλύτερη αποτελεσματικότητα και ποιο βελτίωσε καλύτερα τον γλυκαιμικό έλεγχο. Αυτός ήταν ο κύριος σκοπός της μελέτης», ανέφερε η Δρ. Rasouli.

Η μελέτη GRADE συνέκρινε τέσσερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία του διαβήτη σε συνδυασμό με μετφορμίνη: ινσουλίνη glargine, λιραγλουτίδη, γλιμεπιρίδη και σιταγλιπτίνη. Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν το 2022 στο New England Journal of Medicine, έδειξαν ότι η λιραγλουτίδη και η ινσουλίνη glargine, όταν λαμβάνονται με μετφορμίνη, επέτρεψαν στους ασθενείς να επιτύχουν και να διατηρήσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τη γλιμεπιρίδη και τη σιταγλιπτίνη.

Εξετάζοντας τη λειτουργία των β κυττάρων

Μετά την αρχική δημοσίευση αυτών των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές της μελέτης GRADE συνέχισαν να αναλύουν τα δεδομένα τους και να εξετάζουν άλλες πλευρές της φροντίδας του διαβήτη. Αυτή η περαιτέρω ανάλυση οδήγησε στη δημοσίευση των 10 επιπλέον άρθρων.

Η νέα αυτή εργασία συγκρίνει τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις των τεσσάρων διαφορετικών φαρμάκων, όταν προστίθενται στη μετφορμίνη, στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και στη λειτουργία των β κυττάρων. Η έρευνα δείχνει ότι η λειτουργία των β κυττάρων μειώνεται σταδιακά κατά περίπου 5-10% ετησίως, με αποτέλεσμα την επιδείνωση του ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα. Επομένως, οποιαδήποτε φάρμακα μπορούν να διατηρήσουν τη λειτουργία των β κυττάρων θα έχουν μεγάλη αξία.

«Αυτό που βρήκαμε ήταν ότι η λιραγλουτίδη έδειξε σημαντική βελτίωση της λειτουργίας των β κυττάρων τον πρώτο χρόνο, αλλά μετά από αυτό, η λειτουργία τους μειώθηκε ακόμη πιο γρήγορα σε σύγκριση με άλλες ομάδες. Αν και είδαμε κάποια βελτίωση με τη λιραγλουτίδη βραχυπρόθεσμα, δυστυχώς, δεν διατηρήθηκε ως μακροπρόθεσμη επίδραση», τονίζει η ειδικός.

Στο τέλος της μελέτης, η λιραγλουτίδη πέτυχε καλύτερη λειτουργία των β κυττάρων σε σύγκριση με τα υπόλοιπα φάρμακα, με τη σειρά να είναι η λιραγλουτίδη, η σιταγλιπτίνη, η ινσουλίνη glargine και η γλιμεπιρίδη.

«Όμως κανένα από αυτά τα φάρμακα δεν θα μπορούσε να σταματήσει την απώλεια της λειτουργίας των β κυττάρων. Μας δείχνει ότι υπάρχει ένα κενό στη γνώση και χρειαζόμαστε καλύτερες παρεμβάσεις για να διατηρήσουμε τη λειτουργία των β κυττάρων και να διατηρήσουμε τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα μακροπρόθεσμα», υπογραμμίζει η Δρ. Rasouli.

Ποια φαρμακευτική αγωγή είναι η καλύτερη επιλογή;

Σύμφωνα με την επιστήμονα, δεν υπάρχει μια λύση που ταιριάζει σε όλους, αλλά τα ευρήματα της μελέτης GRADE προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες στους γιατρούς σχετικά με τις διαφορετικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάθε φάρμακο.

«Η καλύτερη φαρμακευτική αγωγή εξαρτάται από τον ασθενή και γι’ αυτό πρέπει να βρούμε καλύτερα εργαλεία για να εξατομικεύσουμε τη θεραπεία περίπλοκων ασθενειών όπως ο διαβήτης», δηλώνει.

Για παράδειγμα, η μελέτη GRADE εξέπληξε τους επιστήμονες αποδεικνύοντας ότι η ινσουλίνη glargine μπορεί να είναι ασφαλής και αποτελεσματική ως θεραπεία δεύτερης γραμμής στον διαβήτη τύπου 2, και γίνεται δεκτή από τους ασθενείς.

«Τυπικά, η ινσουλίνη ήταν η έσχατη λύση -κάτι για όταν οι ασθενείς αποτυγχάνουν σε όλες τις άλλες θεραπείες. Στο GRADE, δείχνουμε ότι, ως θεραπεία δεύτερης γραμμής, η ινσουλίνη ήταν κάπως καλύτερη επιλογή για τη διατήρηση του γλυκαιμικού ελέγχου και δεν επέφερε υψηλότερο κίνδυνο υπογλυκαιμίας, που είναι το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα. Ωστόσο, η ινσουλίνη σχετίζεται με κάποια αύξηση βάρους», εξηγεί η Δρ. Rasouli.

Το όφελος της λιραγλουτίδης, η οποία είναι ένας αγωνιστής του υποδοχέα πεπτιδίου-1 (GLP-1) που μοιάζει με γλυκαγόνο, είναι ότι όχι μόνο έχει ευεργετική επίδραση στον γλυκαιμικό έλεγχο, αλλά σχετίζεται επίσης με την απώλεια βάρους και δεν παρουσιάζει κίνδυνο υπογλυκαιμία, εκτός εάν χορηγηθεί με άλλο φάρμακο που μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία.

«Αν κοιτάξουμε τον συνδυασμό της επίδρασης στον γλυκαιμικό έλεγχο, το βάρος και την υπογλυκαιμία, τότε η λιραγλουτίδη είχε καλύτερη απόδοση από την ινσουλίνη. Το πρόβλημα είναι το κόστος αυτού του φαρμάκου, δεδομένου ότι η ασφαλιστική κάλυψη για αυτά τα φάρμακα δεν είναι ευρέως διαδεδομένη. Αυτοί οι αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1 -που περιλαμβάνουν επίσης το Ozempic, το Trulicity και το Mounjaro- είναι η πιο ακριβή κατηγορία φαρμάκων που διαθέτουμε», αναφέρει η επιστήμονες και προσθέτει:

«Αν το κόστος δεν ήταν πρόβλημα και ζούσαμε σε μια ουτοπία όπου ο καθένας μπορούσε να πάρει ό,τι φάρμακο θέλει, τότε νομίζω ότι η κατηγορία του GLP-1 είναι πιθανώς το προτιμώμενο φάρμακο για πολλούς».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version