Σε μια τεράστια μελέτη 85.000 ανθρώπων, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Regional Health – Europe, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Flinders ανακάλυψαν ότι μια κοινή συνήθεια που έχουν πολλοί άνθρωποι στον δυτικό κόσμο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ανεξάρτητα από τις ημερήσιες δραστηριότητες.
«Η έκθεση στο φως τη νύχτα μπορεί να διαταράξει τους κιρκάδιους ρυθμούς, οδηγώντας σε αλλαγές στην έκκριση ινσουλίνης και στον μεταβολισμό της γλυκόζης», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Andrew Phillips, αναπληρωτής καθηγητής από το Κολλέγιο Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας και πρόσθεσε:
Τι ρίχνει άμεσα το σάκχαρο χωρίς φάρμακα
«Οι αλλαγές στην έκκριση ινσουλίνης και στο μεταβολισμό της γλυκόζης που προκαλούνται από διαταραγμένους κιρκάδιους ρυθμούς επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί τελικά να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2».
Πώς διεξήχθη η μελέτη για τον διαβήτη και τη νυχτερινή έκθεση στο φως
Χρησιμοποιώντας δεδομένα της UK Biobank, 84.790 συμμετέχοντες που φορούσαν αισθητήρες φωτός στον καρπό τους για μια εβδομάδα μεταξύ 2013 και 2016 αξιολογήθηκαν εννέα χρόνια αργότερα.
Οι συσκευές συγκέντρωσαν13 εκατομμύρια ώρες δεδομένων, με τους ερευνητές να διαπιστώνουν ότι υπήρχε έως και 67% μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη αργότερα στη ζωή. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι ο κίνδυνος αυξανόταν με την ποσότητα του χρόνου που δαπανά κανείς εκτεθειμένος στο φως, ανεξάρτητα από τις συμπεριφορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Διαβήτης: Τι να φάτε το βράδυ για να έχετε χαμηλό σάκχαρο το πρωί
Τα δεδομένα υποστηρίζουν την υπόθεση ότι το φως, το οποίο καταστέλλει ή μετατοπίζει τους κεντρικούς κιρκάδιους ρυθμούς, βάζοντάς τους σε μια «ανώμαλη φάση», μπορεί επίσης να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εκκρίνεται η ινσουλίνη και μεταβολίζεται η γλυκόζη.
«Για παράδειγμα, οι διαταραγμένοι κιρκάδιοι ρυθμοί μελατονίνης ή γλυκοκορτικοειδών μπορεί να παρουσιάζουν αυξημένες συγκεντρώσεις κατά τις ώρες εγρήγορσης, μειώνοντας έτσι την παγκρεατική έκκριση ινσουλίνης και προάγοντας την παραγωγή ηπατικής γλυκόζης σε περιόδους που συμπίπτουν με την πρόσληψη τροφής», σημείωσαν οι επιστήμονες.
«Η επίμονη κιρκαδική κακή ευθυγράμμιση μπορεί να οδηγήσει σε επίμονα αυξημένα επίπεδα μεταγευματικής γλυκόζης, ξεκινώντας την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 μέσω της αύξησης του μεγέθους και της φλεγμονής των λιποκυττάρων, προάγοντας έτσι την αντίσταση στην ινσουλίνη και την έκκριση φλεγμονωδών δεικτών (π.χ. ιντερλευκίνη-1β) που αναστέλλουν τη λειτουργία των β κυττάρων στο πάγκρεας», τόνισαν.
Εύκολος τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2
Ενώ ο τρόπος ζωής και οι συμπεριφορές όπως η εργασία σε βάρδιες και οι ακανόνιστες συνήθειες ύπνου επηρεάζουν τον κίνδυνο διαβήτη, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη αυτούς τους παράγοντες και διαπίστωσαν ότι η έκθεση στο φως μεταξύ 12.30 και 6 π.μ. διακινδύνευε σημαντικό πρόβλημα υγείας.
Οι ερευνητές, φυσικά, προτείνουν τον περιορισμό της προσωπικής έκθεσης στο φως μεταξύ αυτών των ωρών, σε μια προσπάθεια οι άνθρωποι να διατηρήσουν τους κιρκάδιους ρυθμούς σε καλό δρόμο. Είναι για πολλούς ένας εύκολος τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η έκθεση σε πιο έντονο φως τη νύχτα σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, με μια δοσοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ έκθεσης στο φως και κινδύνου», δήλωσε ο Δρ. Phillips και κατέληξε:
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η μείωση της έκθεσης στο φως τη νύχτα και η διατήρηση ενός σκοτεινού περιβάλλοντος μπορεί να είναι ένας εύκολος και φθηνός τρόπος για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της ανάπτυξης διαβήτη».