Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα νέας έρευνας για τους ασθενείς με διαβήτη που λαμβάνουν ινσουλίνη. Νέα θεραπεία έχει λιγότερες παρενέργειες και είναι πιο εύκολη για τον ασθενή.
Μια νέα θεραπεία θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη για καθημερινές εγχύσεις ινσουλίνης, στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά καθώς αποδείχθηκε ότι το 86% των συμμετεχόντων στη μελέτη δεν χρειάζονται πλέον ινσουλινοθεραπεία.
Διαβήτης: Οι 9 καλύτεροι ξηροί καρποί που ρυθμίζουν το σάκχαρο
Η θεραπεία που χορηγήθηκε είναι ασφαλής, αναφέρουν οι ερευνητές, ενώ προγραμματίζονται περαιτέρω δοκιμές για να επιβεβαιώσουν αυτά τα αποτελέσματα.
Η πρωτοποριακή έρευνα εισάγει μια πολλά υποσχόμενη νέα θεραπευτική προσέγγιση για τον διαβήτη τύπου 2 που έχει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά ή ακόμα και να εξαλείψει την ανάγκη για θεραπεία με ινσουλίνη.
Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση, η οποία συνδυάζει μια νέα διαδικασία γνωστή ως ReCET (θεραπεία με ηλεκτρόνια) με σεμαγλουτίδη (ουσία που αυξάνει την ποσότητα της ινσουλίνης που απελευθερώνεται από το πάγκρεας μετά τη λήψη τροφής), είχε ως αποτέλεσμα την εξάλειψη της θεραπείας με ινσουλίνη για το 86% των ασθενών.
422 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη
Παγκοσμίως, ο διαβήτης τύπου 2 επηρεάζει 422 εκατομμύρια ανθρώπους, με την παχυσαρκία να αναγνωρίζεται ως σημαντικός παράγοντας κινδύνου.
Ενώ η θεραπεία με ινσουλίνη χρησιμοποιείται συνήθως για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες όπως αύξηση βάρους και να περιπλέξει περαιτέρω τη διαχείριση του διαβήτη. Υπάρχει επομένως ανάγκη για εναλλακτικές θεραπευτικές στρατηγικές.
Διαβήτης: Το ρόφημα που βοηθά να μειώσετε το σάκχαρο μετά τα γεύματα
Πώς μειώθηκε η ανάγκη για ινσουλίνη στους ασθενείς
Η μελέτη περιελάμβανε 14 συμμετέχοντες ηλικίας 28 έως 75 ετών, με δείκτη μάζας σώματος που κυμαίνονταν από 24 έως 40 kg/m². Κάθε συμμετέχων υποβλήθηκε στη διαδικασία ReCET υπό βαθιά καταστολή, μια θεραπεία που αποσκοπούσε στη βελτίωση της ευαισθησίας του σώματος στη δική του ινσουλίνη.
Μετά τη διαδικασία, οι συμμετέχοντες τήρησαν μια δίαιτα δύο εβδομάδων, κατά την οποία η σεμαγλουτίδη έφτασε σταδιακά έως και 1 mg/εβδομάδα.
Είναι αξιοσημείωτο ότι το 86% των συμμετεχόντων (12 στους 14) δεν χρειάζονταν πλέον θεραπεία με ινσουλίνη.
Η Δρ. Σελίν Μπους, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, σχολίασε: «Αυτά τα ευρήματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, υποδηλώνοντας ότι το ReCET είναι μια ασφαλής και εφικτή διαδικασία που, όταν συνδυάζεται με σεμαγλουτίδη, μπορεί να εξαλείψει αποτελεσματικά την ανάγκη για θεραπεία με ινσουλίνη».
Σε αντίθεση με τη φαρμακευτική θεραπεία, η οποία απαιτεί καθημερινή τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής, το ReCET δεν χρειάζεται ένα τακτικό πρόγραμμα, αντιμετωπίζοντας το κρίσιμο ζήτημα της συνεχιζόμενης συμμόρφωσης των ασθενών στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.
Διαβήτης τύπου 1: Επαναστατική θεραπεία καταργεί την ανάγκη ινσουλίνης
Επιπλέον, η θεραπεία είναι τροποποιητική της νόσου: βελτιώνει την ευαισθησία του ασθενούς στη δική του (ενδογενή) ινσουλίνη, αντιμετωπίζοντας τη βασική αιτία της νόσου, σε αντίθεση με τις επί του παρόντος διαθέσιμες φαρμακευτικές θεραπείες, οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση είναι έλεγχος της νόσου».