Συχνά, η κακοσμία του στόματος θεωρείται πηγή ανασφάλειας για πολλούς ή ένδειξη κακής προσωπικής υγιεινής. Ωστόσο, ο διαβήτης και η κακοσμία του στόματος συνδέονται. Έρευνες έχουν βρει στο παρελθόν ότι υπάρχουν δύο πτυχές της κακοσμίας του στόματος που θα μπορούσαν να συμβάλουν στον διαβήτη: η περιοδοντίτιδα και τα υψηλά επίπεδα κετονών στο αίμα.
Οι περιοδοντικές ασθένειες όπως η ουλίτιδα είναι φλεγμονώδεις καταστάσεις που μπορούν να επιτεθούν στα δόντια και τα οστά. Ταυτόχρονα, η φλεγμονή είναι γνωστό ότι επηρεάζει το μεταβολισμό επιδεινώνοντας έτσι τα συμπτώματα του υπάρχοντος διαβήτη.
Διαβάστε επίσης: Σάκχαρο: Πόσο βάρος πρέπει να χάσετε για να πέσει χωρίς φάρμακα
Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Dental and Medical Sciences διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο των ασθενών με διαβήτη είχαν επίσης κάποιου είδους περιοδοντική νόσο.
Η άλλη πιθανή ένδειξη είναι το υψηλό επίπεδο κετονών στο αίμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε διαβητική κετοξέωση. Η διαβητική κετοξέωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και αποτελείται από την παραγωγή υψηλών επιπέδων κετονών όπως η ακετόνη, η οποία είναι μια χημική ουσία που βρίσκεται στο βερνίκι νυχιών και μπορεί να κάνει την αναπνοή να μυρίζει παρόμοια.
Η διαβητική κετοξέωση εντοπίζεται συχνότερα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, των οποίων τα επίπεδα σακχάρου δεν διατηρούνται υπό έλεγχο. Άλλα σημάδια της διαβητικής κετοξέωσης περιλαμβάνουν μια γλυκιά και φρουτώδη μυρωδιά στην αναπνοή, κοιλιακό άλγος και συχνότερη ούρηση.
Πώς να αντιμετωπίσετε την κακοσμία του στόματος λόγω διαβήτη
Στατιστικά στοιχεία από το Diabetes UK έδειξαν ότι μπορεί να υπάρχουν 850.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο που ζουν με διαβήτη χωρίς να έχουν διαγνωστεί.
Τα βασικά συμπτώματα του διαβήτη περιλαμβάνουν τραύματα που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν, θολή όραση, απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια ή φαγούρα γύρω από τα γεννητικά όργανα. Τα συμπτώματα και για τους δύο τύπους διαβήτη είναι παρόμοια, αλλά περίπου το 90% των περιπτώσεων διαβήτη είναι τύπου 2.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ερευνητές υπενθυμίζουν στους ανθρώπους ότι η κακή αναπνοή μεταξύ των ασθενών με διαβήτη μπορεί να αντιμετωπιστεί με το βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
Το καθημερινό οδοντικό νήμα, το βούρτσισμα ή το ξύσιμο της γλώσσας, το νερό και η υγρασία του στόματος, θα βοηθούσαν επίσης στη μείωση των συμπτωμάτων. Επιπλέον, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο οδοντίατρός σας είναι ενήμερος για οποιαδήποτε διάγνωση διαβήτη.