Ένα απλό αυτοκόλλητο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ευκολότερες διαγνώσεις διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και νεφρικής ανεπάρκειας, σύμφωνα με τα ευρήματα μίας νέας σημαντικής μελέτης.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον (WSU) ανέπτυξαν ένα μικρό αυτοκόλλητο παρακολούθησης υγείας που οι άνθρωποι μπορούν να φορούν διακριτικά στα χέρια τους, το οποίο είναι γεμάτο με μικροσκοπικά μονοπάτια που συλλέγουν και μετρούν τον ιδρώτα και τα επίπεδα τριών βασικών δεικτών υγείας.
Οι δοκιμές των συσκευών που μοιάζουν με αυτοκόλλητα σε ανθρώπους έδειξαν ότι είναι εξαιρετικά ακριβείς στην παροχή μετρήσεων γλυκόζης, γαλακτικού και ουρικού οξέος, και θα μπορούσαν να υποδηλώσουν πιθανά προβλήματα με τα νεφρά και την καρδιά, καθώς και τον διαβήτη.
Ο ιδρώτας μπορεί να αποκαλύψει δεκάδες παθήσεις υγείας, αλλά σε αντίθεση με τη δειγματοληψία αίματος, η συλλογή του είναι μη επεμβατική. Και οι ευέλικτες συσκευές παρακολούθησης υγείας κατασκευάστηκαν σε τρισδιάστατο εκτυπωτή ως μια γρήγορη, φθηνή διαδικασία κατασκευής.
Οι ερευνητές είπαν ότι οι συσκευές έχουν τη δυνατότητα να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς παρέχουν μια νέα μέθοδο για την έγκαιρη διάγνωση ασθενειών.
Διαβήτης: Τα 7 συμπτώματα της πάθησης που μπορεί να μείνει αδιάγνωστη για χρόνια
Ο Chuchu Chen, διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και πρώτος συγγραφέας της εργασίας, είπε: «Ο διαβήτης είναι ένα σημαντικό πρόβλημα παγκοσμίως. Πιστεύω ότι η 3D εκτύπωση μπορεί να κάνει τη διαφορά στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και ήθελα να δω αν μπορούμε να συνδυάσουμε την τρισδιάστατη εκτύπωση με μεθόδους ανίχνευσης ασθενειών για να δημιουργήσουμε μια συσκευή όπως αυτή».
Πώς έγιναν οι δοκιμές των αυτοκόλλητων για τη διάγνωση του διαβήτη και άλλων προβλημάτων υγείας
Στις δοκιμές, οι άνθρωποι φορούσαν το αυτοκόλλητο κατά τη διάρκεια της άσκησης και άλλαξε χρώμα για να δείξει τα συγκεκριμένα βιοχημικά επίπεδα των τριών δεικτών.
Μετρούσε τα επίπεδα ουρικού οξέος των χρηστών, που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση προβλημάτων στα νεφρά, τα επίπεδα γλυκόζης, που χρησιμοποιούνται σε διαγνώσεις διαβήτη και τα επίπεδα γαλακτικού οξέος, τα οποία αντανακλούν την ένταση της άσκησης και υποδεικνύουν πότε ένα άτομο φτάνει στο μέγιστο όριο, βασικό δείκτη της προσωπικής του φυσικής κατάστασης.
Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα από τα αυτοκόλλητα στα χέρια των εθελοντών με τα παραδοσιακά εργαστηριακά αποτελέσματα, βρήκαν ότι οι συσκευές μέτρησαν με ακρίβεια και αξιοπιστία τη συγκέντρωση των χημικών ουσιών και τον ρυθμό εφίδρωσης.
Σύμφωνα με την έκθεση των ερευνητών, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ACS Sensors, η μελέτη απέδειξε με επιτυχία «τη λειτουργικότητα και την αξιοπιστία του μόνιτορ υγείας, δημιουργώντας αξιόπιστα αποτελέσματα για τον ρυθμό εφίδρωσης και τις συγκεντρώσεις γλυκόζης, γαλακτικού και ουρικού οξέος κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης».
Τα κανάλια της συσκευής, συλλέγουν τον ιδρώτα στο αυτοκόλλητο, στο οποίο έχουν εγχυθεί με βιοπροσδιορισμούς που μετρούν την παρουσία και την ποσότητα ενός συγκεκριμένου δείκτη υγείας, όπως το ουρικό οξύ. Το αυτοκόλλητο παρέχει ανάλυση σε πραγματικό χρόνο και παράγει μια αλλαγή χρώματος που υποδεικνύει τα επίπεδα κάθε βιοδείκτη.
Πότε θα κυκλοφορήσουν τα αυτοκόλλητα για τη διάγνωση του διαβήτη
Τα αυτοκόλλητα βρίσκονται ακόμη σε δοκιμές για να εγκριθούν και δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει στο εμπόριο. Ωστόσο, δεδομένου του ρυθμού με τον οποίο φθάνει η νέα τεχνολογία στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης, μέσω κυρίως από την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να μην αργήσει πολύ, σύμφωνα με μια δήλωση από το WSU.
Τα άτομα με διαβήτη μπορούν ήδη να χρησιμοποιούν συσκευές που μοιάζουν με αυτοκόλλητα για να παρακολουθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους με την πάροδο του χρόνου, αλλά αυτές οι συσκευές χρειάζονται να περάσει ένας μικρός αισθητήρας κάτω από το δέρμα, καθιστώντας τις κάπως επεμβατικές. Ο αισθητήρας ιδρώτα, ωστόσο, δεν απαιτεί κανενός είδους τομή.
Η έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών, ιδιαίτερα χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος, είναι το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους και τη μεγιστοποίηση του προσδόκιμου ζωής. Αρκετές τέτοιες τεχνολογίες είναι ήδη διαθέσιμες.