Διαβήτης: 2 ελάχιστα γνωστά σημάδια που μπορεί να εντοπίσετε στο στόμα σας

διαβήτη

Πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι στην Ελλάδα είχαν διαγνωστεί με διαβήτη το 2020, αλλά υπολογίζεται ότι υπάρχουν πολλές χιλιάδες ακόμη άτομα με τη νόσο που δεν γνωρίζουν ότι την έχουν.

Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν από την ΗΔΙΚΑ, η οποία λέει επίσης ότι εννέα στα 10 άτομα με διαβήτη έχουν νόσο τύπου 2, η οποία σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να προληφθεί. Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Εκτός αυτών, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει τη νόσο, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη σε μέρη του σώματος όπως τα μάτια, τα νεύρα, τα νεφρά και τα αιμοφόρα αγγεία, εάν το έχετε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δύο κοινά συμπτώματα υψηλού σακχάρου στο αίμα, γνωστά και ως υπεργλυκαιμία, εμφανίζονται μέσα στο στόμα. Αυτά είναι ξηροστομία και η ανάσα που μυρίζει «φρουτώδης». Το NHS αναφέρει επίσης τον πόνο στην κοιλιά και τις επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις όπως οι άφθες, οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης (κυστίτιδα) και οι λοιμώξεις του δέρματος, ως συμπτώματα.

Άλλα συμπτώματα που θα πρέπει να γνωρίζετε

Άλλα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν αυξημένη δίψα, συχνότερη ανάγκη για ούρηση και αίσθημα αδιαθεσίας ή αδιαθεσία, κούραση, θολή όραση και ακούσια απώλεια βάρους.

Καθώς τα συμπτώματα της υπεργλυκαιμίας μπορεί επίσης να προκληθούν από αδιάγνωστη νόσο, το NHS συμβουλεύει να επισκεφτείτε έναν γιατρό, για να διαπιστώσετε εάν αυτό ισχύει και στη δική σας περίπτωση. Πολλοί άνθρωποι έχουν διαβήτη τύπου 2 για χρόνια χωρίς να το συνειδητοποιούν επειδή τα πρώιμα συμπτώματα τείνουν να είναι γενικά.

Σύμφωνα με το NHS, ο διαβήτης είναι μια κατάσταση που προκαλεί το επίπεδο σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου να γίνει πολύ υψηλό. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι:

  • τύπου 1 – μια δια βίου κατάσταση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται και καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη
  • τύπου 2 – όπου το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή τα κύτταρα του σώματος δεν αντιδρούν σωστά στην ινσουλίνη

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι πολύ πιο συχνός από τον τύπο 1. Το υψηλό σάκχαρο αίματος που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι γνωστό ως διαβήτης κύησης και συνήθως υποχωρεί μετά τον τοκετό.

Όλο Υγεία

Scroll to Top