Site icon Όλο Υγεία

Διάσειση: Οδηγεί σε Αλτσχάιμερ 24 ώρες μετά το χτύπημα στο κεφάλι-Νέα μελέτη

διάσειση Αλτσχάιμερ

Το Αλτσχάιμερ έχει πολλά συμπτώματα που αφορούν τη μνήμη, τη σκέψη, την επικοινωνία και τη συμπεριφορά και επηρεάζουν την καθημερινότητα μας. Υπάρχουν πολλές παθήσεις που το προκαλούν, μεταξύ αυτών και η διάσειση.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη ότι μια τραυματική εγκεφαλική βλάβη, όπως η διάσειση, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά δεν είναι σαφές το γιατί. Μια νέα μελέτη ρίχνει λίγο φως σε αυτό και στο πώς οι παράγοντες πίσω από τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ εμφανίζονται σχεδόν αμέσως μετά από μια διάσειση, η οποία επιταχύνει την ατροφία του εγκεφάλου και τη γνωστική εξασθένιση που σχετίζονται με τη νόσο.

Μια ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Purdue ανέπτυξε αυτό που αποκαλούν «μίνι-εγκέφαλο», ο οποίος φιλοξενεί συστάδες καλλιεργημένων νευρώνων ποντικιού μαζί με θρεπτικά συστατικά σε έναν μικροσκοπικό θάλαμο. Αυτή η συσκευή μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για την εξέταση των επιπτώσεων των έντονων επιπτώσεων στα εγκεφαλικά κύτταρα.

«Βασικά δημιουργούμε έναν μικροσκοπικό εγκέφαλο τον οποίο μπορούμε να χτυπήσουμε και μετά να τον μελετήσουμε», λέει ο νευροεπιστήμονας Riyi Shi, από το Πανεπιστήμιο Purdue. «Με την τραυματική εγκεφαλική βλάβη σε τσιπ, είμαστε σε θέση να δοκιμάσουμε πολλές θεωρίες που θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνουν σε ζωντανά ζώα».

Διάσειση σε μίνι εγκέφαλο

Ο μίνι εγκέφαλος χτυπιέται με ένα εκκρεμές και αναλύονται τα αποτελέσματα στα κύτταρα. (Rogers et al., Lab on a Chip, 2023)

Αφού υπέβαλαν τον μίνι εγκέφαλο σε τρία χτυπήματα δύναμης 200 g – το καθένα παρόμοιο με ένα χτύπημα στο κεφάλι που θα μπορούσε να προκαλέσει διάσειση στο ποδόσφαιρο – οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα κύτταρα παρήγαγαν ακρολεΐνη, η οποία στο παρελθόν είχε συνδεθεί με κυτταρική βλάβη και νευροεκφυλιστική νόσο.

Αύξηση στις λανθασμένα πρωτεΐνες β-αμυλοειδές 42 παρατηρήθηκε επίσης μετά τα χτυπήματα, που προκλήθηκε από την αύξηση της ακρολεΐνης. Συστάδες αυτών των πρωτεϊνών βρίσκονται στον εγκέφαλο ατόμων με νόσο του Αλτσχάιμερ. Αυτά είναι δύο βασικά σήματα κινδύνου, και τα δύο συμβαίνουν μέσα στις πρώτες 24 ώρες μετά τα προσομοιωμένα χτυπήματα στο κεφάλι.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η νέα γνώση θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία της νόσου. Περαιτέρω δοκιμές από τους ερευνητές έδειξαν ότι το φάρμακο υδραλαζίνη, που χρησιμοποιείται ήδη για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και είναι γνωστό ότι στοχεύει την ακρολεΐνη, θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα της ακρολεΐνης μετά από διάσειση.

«Η ακρολεΐνη εξαρτάται από το χρόνο – όσο περισσότερο είναι εκεί, τόσο περισσότερη συσσώρευση β-αμυλοειδές 42 θα προκαλέσει», λέει ο Shi. «Στη μελέτη δείχνουμε ότι αν μειώσουμε την ακρολεΐνη με αυτό το φάρμακο, μπορούμε να μειώσουμε τη φλεγμονή και τη συσσώρευση β-αμυλοειδές 42».

Οι ερευνητές συνεχίζουν να αναζητούν τη θεραπεία για το Αλτσχάιμερ

Ενώ συνεχώς μαθαίνουμε περισσότερα για το Αλτσχάιμερ, δεν είναι ακόμα πλήρως σαφές πώς ξεκινά και εξαπλώνεται η ασθένεια, γεγονός που με τη σειρά του καθιστά πολύ δύσκολη την ανάπτυξη θεραπείας. Οι ανακαλύψεις σχετικά με βασικές νευρικές οδούς που αυξάνουν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ, όπως αυτή μπορεί να βοηθήσουν.

Και με αυτόν τον μίνι εγκέφαλο, οι επιστήμονες έχουν κάτι που μπορούν να χτυπήσουν επανειλημμένα χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό εκκρεμούς και στη συνέχεια να παρατηρήσουν προσεκτικά, μελετώντας τα κύτταρα σε μικροσκόπιο και αναλύοντας τα.

«Χάρη σε αυτή τη συσκευή, οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν παθαίνεις διάσειση, δεν έχεις 10 χρόνια πριν να δεις ζημιά», λέει ο Shi. «Η βλάβη ξεκινά αμέσως και αν θέλουμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό, πρέπει να δράσουμε γρήγορα».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Lab on a Chip.

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Exit mobile version