Site icon Όλο Υγεία

Διάρροια: Τι πρέπει να τρώτε σύμφωνα με το Κλίβελαντ – Ποιες τροφές να αποφύγετε και πότε να δείτε γιατρό

διάρροια

Διάρροια: Η λέξη και μόνο αρκεί για να σε κάνει να νιώσεις άβολα. Τι πρέπει, όμως, να τρώμε για να νιώσουμε καλύτερα και να περάσει πιο γρήγορα; Οι ειδικοί έχουν την απάντηση.

Όλοι έχουμε πάθει κάποια στιγμή στη ζωή μας διάρροια. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι παθαίνουν μερικές φορές το χρόνο μετά από ένα βαρύ γεύμα, κάποια βακτηριακή λοίμωξη ή κάποιον άλλο μηχανισμό που κάνει το στομάχι να θέλει να απομακρύνει το περιεχόμενό του.

Οι κενώσεις συνήθως διαρκούν μόνο μια μέρα περίπου. Αλλά ακόμα κι αν η ίδια η ιδέα του να φας εκείνη την ώρα σας κάνει να αγχώνεστε, πρέπει κάποια στιγμή να φάτε και να πιείτε κάτι με προσοχή.

Τώρα τα καλά νέα: Οι επιλογές φαγητού και ποτών μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της διάρροιας και να σας κάνουν να νιώθετε καλύτερα. Ας δούμε τι προτείνει ο γαστρεντερολόγος και διατροφολόγος Donald Kirby, MD.

Η δίαιτα BRAT

Η λέξη “BRAT” είναι ένα αρκτικόλεξο που σχηματίζεται από τα αρχικά των λέξεων των τροφών που περιλαμβάνει στην Αγγλική γλώσσα. Δείτε ποιες είναι αυτές:

Τώρα, από διατροφική άποψη, η δίαιτα BRAT δεν είναι η καλύτερη. Παρουσιάζει έλλειψη σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και πολλές βιταμίνες. Αλλά ο στόχος της δίαιτας BRAT δεν είναι να διαμορφώσει ένα ισορροπημένο διατροφικό πλαίσιο. Αντίθετα, είναι ένας γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για να σφίξετε τα κόπρανα σας.

Επομένως, θεωρήστε ότι είναι μια προσωρινή λύση για μια ή δύο ημέρες, λέει ο Δρ Kirby.

Ήπια φαγητά

Αν θέλετε να προσθέσετε στη δίαιτα BRAT, οι παρακάτω τροφές μπορούν να φέρουν λίγη ποικιλία, ενώ ταυτόχρονα είναι απαλές με το στομάχι σας:

Τα συχνά ταξίδια στην τουαλέτα για διάρροια μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική απώλεια υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας – και αυτό μπορεί να σας αφυδατώσει γρήγορα.

Η αναπλήρωση της παροχής υγρών και θρεπτικών συστατικών του οργανισμού σας είναι απαραίτητη για την αποφυγή της αφυδάτωσης και των επιπλοκών της. Η λύση; Δοκιμάστε να πίνετε ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ηλεκτρολύτες.

Τα ποτά ηλεκτρολυτών είναι χρήσιμα λόγω της ποσότητας νατρίου και ζάχαρης στο μείγμα. Το νάτριο επιβραδύνει την απώλεια υγρών και βοηθά στην κατακράτηση υγρών. Η ζάχαρη, εν τω μεταξύ, βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει νάτριο.

Αλμυρά φαγητά

Το αλάτι έχει νάτριο, το οποίο – όπως αναφέραμε παραπάνω – βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων υγρών. Τα κράκερ μπορεί να σας δώσουν μια γρήγορη δόση νατρίου, ενώ ταυτόχρονα είναι ελαφριά για το στομάχι σας.

Και υπάρχει πάντα η σούπα με κοτόπουλο, η κλασική συνταγή που φτιάχνουμε όταν είμαστε άρρωστοι, η οποία συνήθως περιλαμβάνει μια αξιοπρεπή ποσότητα νατρίου. (Πρόσθετο μπόνους: Ο ζωμός της μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την αφυδάτωση.)

«Θέλουμε οι άνθρωποι να έχουν πολύ αλάτι ή νάτριο γενικά, αλλά όταν έχετε σημαντική διάρροια, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αρκετό για να αποφύγετε το νοσοκομείο», σημειώνει ο Δρ Kirby.

Προβιοτικά

Η κατανάλωση τροφής με προβιοτικά μπορεί να βοηθήσει το έντερο σας να ανακάμψει από μια διάρροια λόγω λοίμωξης. Τα ζωντανά βακτήρια στα προβιοτικά βοηθούν στην αποκατάσταση των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου που απαιτούνται για τη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου.

Το γιαούρτι ή το κεφίρ, ένα ρόφημα γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση, θα ήταν καλές επιλογές, παρά το γεγονός ότι είναι γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία είναι συνήθως μη-όχι με τη διάρροια, λέει ο Δρ Kirby. (Απλώς βεβαιωθείτε ότι το γιαούρτι ή το κεφίρ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη).

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε όταν έχετε διάρροια

Όσο σημαντικό είναι να τρώτε τις σωστές τροφές όταν έχετε διάρροια, είναι εξίσου σημαντικό να μείνετε μακριά από τρόφιμα που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Αποφύγετε αυτά τα τρόφιμα:

Πότε να επισκεφτείτε γιατρό για διάρροια

Μια περίοδος διάρροιας πρέπει να είναι σύντομη σε διάρκεια. Αλλά αν συνεχιστεί για περισσότερες από μερικές ημέρες παρά τις τροποποιήσεις της διατροφής, την αυξημένη πρόσληψη υγρών και τα αντιδιαρροϊκά φάρμακα, ήρθε η ώρα να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Επισκεφτείτε έναν γιατρό, επίσης, εάν αισθάνεστε έντονο πόνο ή τα κόπρανα σας περιέχουν αίμα ή πύον.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Exit mobile version