Mία συγκεκριμένη δίαιτα μειώνει σημαντικά τα επίπεδα της πρωτεΐνης tau στο αίμα, η οποία εντοπίζεται σε εγκεφάλους ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτό έδειξε μία νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Davis και η οποία αναμένεται να ανοίξει νέους δρόμους για την πρόληψη της νόσου.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Aging, διαπίστωσε επίσης ότι τα ζώα με νόσο Αλτσχάιμερ που ακολουθούσαν τη διατροφή αυτή παρουσίασαν μείωση στα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα τους. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης -ένας τύπος λιπιδίων του αίματος- με αυξημένο κίνδυνο γι’ αυτόν τον τύπο άνοιας.
Γνωστική συμπεριφορά, κινητική λειτουργία και λιπίδια αίματος
Με τον αριθμό των ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ και άλλους τύπους άνοιας σε όλο τον κόσμο να αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2050, οι ερευνητές συνεχίζουν να βρίσκουν νέους τρόπους πρόληψης και θεραπείας της πάθησης.
Σε αυτή τη μελέτη, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στην εύρεση τρόπων βελτίωσης της γνωστικής συμπεριφοράς, της κινητικής λειτουργίας και των λιπιδίων του αίματος, τα οποία μπορούν να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου.
«Τα γνωστικά ελλείμματα είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου Αλτσχάιμερ και οι μειώσεις της κινητικής λειτουργίας συμβαίνουν καθώς η νόσος εξελίσσεται», δήλωσε η Jennifer Rutkowsky, συνεργάτης στο Τμήμα Μοριακών Βιοεπιστημών στη Σχολή Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο Davis και συγγραφέας της μελέτης και πρόσθεσε:
«Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι τα αυξημένα επίπεδα λιπαρών οξέων στο αίμα και χοληστερόλης σχετίζονται με την ανάπτυξη της παθολογίας της νόσου Αλτσχάιμερ».
«Καθώς ο πληθυσμός των ηλικιωμένων αυξάνεται, τόσο θα αυξάνεται η συχνότητα εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Ως εκ τούτου, υπάρχει ανάγκη να εντοπιστούν βιώσιμες στρατηγικές που μπορούν να βελτιώσουν τη γνωστική συμπεριφορά, την κινητική λειτουργία και τα λιπίδια του αίματος ως τρόπο να αυξηθεί η διάρκεια της υγιούς ζωής στους ανθρώπους», συνέχισε η Δρ. Rutkowsky.
Συνεχής έναντι διαλειμματικής δίαιτας keto
Σύμφωνα με ερευνητές, προηγούμενες μελέτες έχουν προτείνει ότι η κετογονική δίαιτα ή δίαιτα keto μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης σε μοντέλα ποντικών με νόσο Αλτσχάιμερ. Γι’ αυτή τη μελέτη, η Δρ. Rutkowsky και η ομάδα της επικεντρώθηκαν στην εξέταση του είδους της δίαιτας keto- συνεχούς ή διαλειμματικής– που μπορεί να έχει αντίκτυπο.
«Γι’ αυτή τη μελέτη, μια συνεχής κετογονική δίαιτα υιοθετήθηκε τόσο στο πρωινό όσο και στο βραδινό γεύμα. Με τη διαλειμματική κετογονική δίαιτα, τα ζώα τρέφονταν με το γεύμα ελέγχου κάθε πρωί και το κετογονικό γεύμα κάθε βράδυ», εξήγησε η ειδικός και συνέχισε:
«Η συνεχής κετογονική δίαιτα σχεδιάστηκε για να παράγει συνεχή αύξηση των επιπέδων κετονών στο αίμα, ενώ η διαλειμματική σχεδιάστηκε για να παράγει αυξήσεις στα επίπεδα κετονών στο αίμα μόνο για ένα μέρος της κάθε ημέρας. Το βασικό ζήτημα είναι ότι η συμμόρφωση με τη συνεχή κετογονική δίαιτα μπορεί να είναι δύσκολη, σε αντίθεση με τη διαλειμματική κέτωση».
Γιατί οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μοντέλο αρουραίου νόσου Αλτσχάιμερ;
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο αρουραίου TgF344-AD της νόσου Αλτσχάιμερ για αυτή τη μελέτη. Αυτοί οι αρουραίοι εκτρέφονται με συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται με τη νόσο, με αποτέλεσμα τις παθολογικές αλλαγές που συνήθως παρατηρούνται στους ανθρώπους.
«Τα μοντέλα ποντικιών έχουν χρησιμοποιηθεί κυρίως σε προηγούμενες μελέτες που διερευνούν την επίδραση της μακροχρόνιας κατανάλωσης κετογονικής διατροφής στη γήρανση και τα πιθανά οφέλη αυτών των διατροφών στη νόσο Αλτσχάιμερ» εξήγησε η Δρ. Rutkowsky.
«Ο αρουραίος TgF344-AD προκαλεί αλλαγές σε ένα ευρύ φάσμα παθολογιών που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και ο στόχος της μελέτης μας ήταν να προσδιορίσουμε τα πιθανά οφέλη μιας κετογονικής δίαιτας σε ένα μοντέλο αρουραίων και να προσδιορίσουμε τυχόν αλλαγές που μπορεί να εμφανιστούν με αυτή τη δίαιτα», συμπλήρωσε.
«Αυτή είναι μια κοινή προσέγγιση στην επιστήμη για την επιβεβαίωση ευρημάτων σε πολλά είδη, καθώς αυτό αυξάνει την εμπιστοσύνη ότι τα ευρήματα μπορούν να μεταφραστούν από ένα μοντέλο τρωκτικών στον άνθρωπο», κατέληξε.
Μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης και πρωτεΐνης tau
Τα ζώα τέθηκαν σε συνεχή ή διαλειμματική δίαιτα keto ή σε δίαιτα ελέγχου σε ηλικία έξι μηνών. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μέχρι την ηλικία των 12 μηνών, οι αρουραίοι και στους δύο τύπους δίαιτας keto δεν εμφάνισαν καμία βελτιωμένη χωρική μαθησιακή μνήμη ή κινητικό συντονισμό σε σύγκριση με αυτούς της ομάδας ελέγχου.
Ωστόσο, οι αρουραίοι τόσο σε διαλειμματική όσο και σε συνεχή κετογονική δίαιτα παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης. Επιπλέον, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η δίαιτα κετο μείωσε σημαντικά τα επίπεδα της πρωτεΐνης tau στο αίμα σε θηλυκούς αρουραίους.
«Η μελέτη μας έδειξε ότι μια κετογονική δίαιτα μείωσε δραματικά τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και μείωσε σημαντικά τα επίπεδα tau σε θηλυκά ποντίκια, υποδηλώνοντας ότι σε άτομα με γενετική ευαισθησία για όψιμη έναρξη της νόσου Αλτσχάιμερ, οι αλλαγές στη διατροφή μπορεί να είναι ευεργετικές για την επιβράδυνση ή τον μετριασμό ορισμένων πτυχών έναρξης ή προόδου της νόσου», σημείωσε η Δρ. Rutkowsky.
Το επόμενο βήμα είναι να προσδιοριστεί εάν η κετογονική δίαιτα μεταβάλλει σημαντικά τους δείκτες της παθολογίας και τις κυτταρικές διεργασίες που συμβάλλουν στην εξέλιξη της νόσου.
«Η μετάφραση της παρούσας μελέτης σε ανθρώπους θα συνεπαγόταν την κατανάλωση μιας κετογονικής δίαιτας, ή πιθανώς ενός συμπληρώματος κετόνης, πριν από την εμφάνιση σημαντικών συμπτωμάτων της νόσου. Αυτό θα απαιτούσε άτομα με κίνητρα που θα δεσμεύονταν να αλλάξουν δίαιτα για ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να καθοριστεί εάν η δίαιτα παράγει επαρκείς αλλαγές που να δικαιολογούν μακροχρόνιες μελέτες διατροφής σε ανθρώπους», προειδοποίησε η ειδικός.