Site icon Όλο Υγεία

Δερματίτιδα εξ επαφής: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

ατοπική δερματίτιδα

Ερεθισμένο δέρμα, αίσθημα καύσου, φαγούρα. Η δερματίτιδα εξ επαφής μπορεί να ξεκινήσει από τον ιδρώτα, τα αντισηπτικά, τον κισσό και άλλους παράγοντες. Δείτε τι να προσέχετε.

Η δερματίτιδα εξ επαφής αποτελεί μια φλεγμονή που προκαλείται από την επαφή με ερεθιστικούς παράγοντες του περιβάλλοντος. Το δέρμα σε κατάσταση φλεγμονής γίνεται ξηρό, κόκκινο ενώ παρουσιάζει κνησμό και σκασίματα.

Τι είναι η δερματίτιδα εξ επαφής

Ο όρος δερματίτιδα ή έκζεμα εξ’ επαφής, χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια φλεγμονή του δέρματος που προκαλείται από επαφή με εξωγενείς ουσίες. Tο δέρμα γίνεται κόκκινο, λεπιδώδες και κνησμώδες και σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να εμφανίσει φυσαλίδες, η ρήξη των οποίων, εγκαταλείπει μια υγρή επιφάνεια που μπορεί εύκολα να επιμολυνθεί.
Όταν το δέρμα συνεχίσει να ερεθίζεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, γίνεται παχύ, λεπιδώδες και τραχύ. Tο περισσότερο προσβαλλόμενο σημείο του σώματος από την εξ’ επαφής δερματίτιδα είναι τα χέρια. H κατάσταση αυτή δεν είναι μεταδοτική.

Τα είδη της δερματίτιδας εξ επαφής

Υπάρχουν δύο είδη δερματίτιδας εξ’επαφής: η πρωτοπαθής τοξική και η αλλεργική εξ’ επαφής δερματίτιδα.

Για την τοξική δερματίτιδα ευθύνονται:

Παράγοντες που προκαλούν την αλλεργική εξ’ επαφής δερματίτιδα είναι:

Ποιες περιοχές επηρεάζονται

Τι να κάνετε

Η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση της! Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τη συχνότητα και την ένταση των εξάρσεων και των ενοχλητικών συμπτωμάτων.

Φροντίστε το δέρμα σας: Έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ αποτελεσματική η καθημερινή ενυδάτωση του δέρματος. Για τα μικρά παιδιά, συνιστάται να μην χρησιμοποιείτε πολύ ζεστό νερό και να μην το τρίβετε με πετσέτα.

Αποφύγετε την υγρασία: Φυσικά, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Αλλά έχει παρατηρηθεί ότι η υγρασία εντείνει τα συμπτώματα.

Μην υπερβάλλετε με τα αντισηπτικά: Καθαριότητα ναι, αλλά χωρίς υπερβολές. Μην χρησιμοποιείτε συνεχώς αντισηπτικά και μη ζείτε σε αποστειρωμένο περιβάλλον, διότι εκτός από το ανοσοποιητικό, κάνετε και το δέρμα σας πιο ευάλωτο σε βλάβες.

Αποφύγετε τους ερεθιστικούς παράγοντες: Αν έχετε διαπιστώσει ότι κάτι σας πειράζει περιοριστε την έκθεση σας σε αυτό στο ελάχιστο.

Φοράτε άνετα βαμβακερά ρούχα: Το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες φροντίστε να φοράτε ρούχα που αναπνεύσουν. Κάνετε συχνά δροσερά ντους.

Προσέχετε τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε: Τα κοινά φυτικά προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν δερματίτιδα εξ’ επαφής που περιλαμβάνουν φυτά από την οικογένεια Compositae: Αγκινάρα, Χαμομήλι, Πικραλίδα, Μαργαρίτα, Πύρεθρο, Feverfew (βάλσαμο), Αμβροσία, Γαϊδουράγκαθο.

Σοφία Λαλιωτίτη
Σοφία Λαλιωτίτη

Η Σοφία Λαλιωτίτη έχει καλύψει το ιατρικό ρεπορτάζ σε έντυπα μέσα και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες. Πιστεύει ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου, στη σύγχρονη εποχή με τα social media, δεν είναι να "προσανατολίζει" και να “προτείνει συμπεράσματα”, αλλά να παρακινεί τους αναγνώστες να μάθουν περισσότερα από τις ίδιες του τις πηγές, ειδήσεων και γνώσεων. Κατά κάποιον τρόπο ο σημερινός δημοσιογράφος ελάχιστα διαφέρει από μία μηχανή αναζήτησης.

Exit mobile version