Site icon Όλο Υγεία

ΔΕΠΥ: Το Νο1 σημάδι στους ενήλικες όταν τακτοποιούν το σπίτι τους

ΔΕΠΥ: Το Νο1 σημάδι στους ενήλικες όταν τακτοποιούν το σπίτι τους

Photo: rf123

Η ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) είναι μια διαταραχή ψυχικής υγείας που περιλαμβάνει έναν συνδυασμό επίμονων προβλημάτων. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, στους ενήλικες μπορεί να οδηγήσει σε ασταθείς σχέσεις, κακή απόδοση στην εργασία, χαμηλή αυτοεκτίμηση και άλλα προβλήματα. Ωστόσο, λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τα συμπτώματα και οδηγούνται σε διάγνωση, εάν αυτό δεν έχει συμβεί σε μικρή ηλικία.

Μερικοί άνθρωποι με ΔΕΠΥ έχουν λιγότερα συμπτώματα καθώς μεγαλώνουν, αλλά κάποιοι ενήλικες συνεχίζουν να έχουν σημαντικά συμπτώματα που παρεμποδίζουν την καθημερινή λειτουργία.

Μήπως το παιδί σας έχει ΔΕΠΥ και δεν είναι απλά άτακτο; Πώς θα το καταλάβετε

Το χαρακτηριστικό σημάδι της ΔΕΠΥ όταν οι ενήλικες τακτοποιούν το σπίτι

Για παράδειγμα, για πολλούς ασθενείς είναι γνώριμο να επιλέγουν μια λιγότερο από ιδανική λύση από όλο το χάος που προκαλεί η οργάνωση και τακτοποίηση του σπιτιού: το μαζικό πέταμα. Ναι, απλά πετούν όλα αυτά που έχουν γίνει μία στοίβα από διάφορα χαρτιά, λογαριασμούς σημειώσεις και οτιδήποτε άλλο, ευχόμενοι να μην υπάρχει τίποτα πολύ σημαντικό εκεί μέσα.

Η Cate Osborn, συγγραφέας, εκπαιδευτικός της ΔΕΠΥ και πάσχουσα και η ίδια, δήλωσε ότι γνωρίζει πολλούς ανθρώπους στην κοινότητα της ΔΕΠΥ που έχουν κάνει το ίδιο πράγμα.

«Δεν είναι κάτι για το οποίο θα καυχηθώ ή είμαι ιδιαίτερα περήφανη, αλλά ξέρω πώς είναι να είσαι τόσο συγκλονισμένος που είναι πιο εύκολο να πεις ότι δεν χρειάζεσαι τίποτα από όλα αυτά και απλά πετάς τα πάντα», ανέφερε μιλώντας στη Huffington Post και συνέχισε:

«Είναι απολύτως λογικό ένα άτομο με ΔΕΠΥ να κατακλύζεται και να σκέφτεται ότι δεν έχει τον χρόνο, τον χώρο ή την ενέργεια να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία της τακτοποίησης και απλά πετά όλα τα πράγματα για να απαλλαγεί από την ακαταστασία».

Η Madison Perry, ψυχολόγος και ιδιοκτήτρια του Austin Holistic Psychology, έχει ακούσει ασθενείς να μιλούν για το «πέταμα». Παρομοιάζει, μάλιστα, αυτή την παρόρμηση με το κλείσιμο όλων των καρτελών του προγράμματος περιήγησης στο Διαδίκτυο ταυτόχρονα: «Είναι επικίνδυνο, αλλά εκπληκτικό».

«Ομοίως, τα άτομα με ΔΕΠΥ έχουν πάρα πολλές νοητικές καρτέλες ανοιχτές ταυτόχρονα. Μπορεί να νιώσουν ότι “πνίγονται” και να πρέπει να βρουν έναν τρόπο να βγουν από αυτό το συναίσθημα», εξηγεί.

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής: Τα άγνωστα σημάδια που δείχνουν ότι ίσως την έχετε

Πώς εξηγείται η παρόρμηση των ατόμων με ΔΕΠΥ να πετούν μαζικά πράγματα

Το μαζικό πέταμα αντικειμένων συνδέεται άμεσα με την εκτελεστική δυσλειτουργία, ένα σύμπτωμα συμπεριφοράς που παρεμβαίνει στην ικανότητα των ατόμων με ΔΕΠΥ να ξεκινούν εργασίες και να κατανοούν τι απαιτείται για να τις ολοκληρώσουν, σύμφωνα με τον Oliver Drakeford, ψυχοθεραπευτή στο Δυτικό Χόλιγουντ της Καλιφόρνια.

«Δεν είναι απλώς παρόρμηση. Για πολλά άτομα με ΔΕΠΥ, είναι μια αυτόματη, αντιδραστική συμπεριφορά που βοηθά τους ανθρώπους να αποφύγουν τα συναισθήματα αβεβαιότητας, άγχους και υπερέντασης που προκύπτει όταν ο εγκέφαλος υπερδιεγείρεται από ένα μεγάλο σωρό ακαταστασίας», εξήγησε ο Δρ. Drakeford στη HuffPost.

Το μαζικό πέταμα αντικειμένων μπορεί επίσης να συνδεθεί με βιωματική αποφυγή, η οποία, σε γενικές γραμμές, είναι απόπειρες αποφυγής σκέψεων, συναισθημάτων, αναμνήσεων, σωματικών αισθήσεων και άλλων εσωτερικών εμπειριών, ακόμη και όταν αυτό σας βλάπτει μακροπρόθεσμα.

«Για παράδειγμα, αντί να δημιουργείται αβεβαιότητα και άγχος όταν κοιτάζετε τον σωρό γραμμάτων και λογαριασμών που έχουν συγκεντρωθεί, τα ρίχνετε όλα στο συρτάρι μέχρι να είστε έτοιμος να τα δείτε ένα προς ένα», ανέφερε ο Δρ. Drakeford.

ΔΕΠΥ: 4 σοβαρές συνέπειες της διαταραχής που πρέπει να γνωρίζετε

Ο ψυχοθεραπευτής βλέπει το «μαζικό πέταμα» ως μια προσπάθεια του ατόμου να δημιουργήσει τα ίδια συναισθήματα ηρεμίας που μπορεί να προκαλεί ένα τακτοποιημένο δωμάτιο. Όσοι έχουν ΔΕΠΥ το αισθάνονται σαν νίκη, επειδή φέρνει άμεση ανακούφιση, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι είναι ένα βοήθημα για τα βαθύτερα συναισθήματα συναισθηματικής υπερφόρτωσης ή αβεβαιότητας.

«Μακροπρόθεσμα, το μαζικό πέταμα δεν βοηθά πραγματικά στην ανάπτυξη ανοχής στην αγωνία για αυτά τα άβολα συναισθήματα, ούτε βοηθά στην ανάπτυξη πιο υγιών δεξιοτήτων διαχείρισης της ΔΕΠΥ», κατέληξε ο ειδικός.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version