Site icon Όλο Υγεία

ΔΕΠΥ: Η ακαταστασία στα ρούχα σας είναι σημάδι – Τι να προσέξετε

ΔΕΠΥ

Καθυστερείτε να βάλετε στην ντουλάπα τα καθαρά ρούχα ή να αδειάσετε τη βαλίτσα από τις διακοπές; Κρατάτε ρούχα σε ένα σωρό στο πάτωμα ή πάνω σε μια καρέκλα για πολλές μέρες; Αυτή η ακαταστασία στα ρούχα είναι αρκετά συχνή μεταξύ των ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). 

Το να στοιβάζετε τα ρούχα στο πάτωμα και να δημιουργείτε ένα μικρό βουνό από ρούχα ή το να αφήνετε τα ρούχα πάνω στον καναπέ γιατί τα έχετε φορέσει μόνο μία φορά και δεν θέλετε να τα πλύνετε αλλά ούτε και να τα βάλετε στη ντουλάπα σας επειδή πιστεύετε ότι θα τα ξαναφορέσετε σύντομα, είναι πολύ πιθανό να είναι σημάδι της διαταραχής.

Κάποιοι που πάσχουν από αυτή τη διαταραχή, αφήνουν στο πάτωμα όχι μόνο βρώμικα ρούχα αλλά και σχετικά καθαρά ρούχα, ενώ κάποιοι άλλοι αφήνουν στο καλάθι με τα άπλυτα ρούχα για μέρες ή και για εβδομάδες.

Τι είναι η ΔΕΠΥ

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει τόσο παιδιά όσο και ενήλικες. Χαρακτηρίζεται από επίμονα μοτίβα απροσεξίας, υπερκινητικότητας και παρορμητικότητας που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινή λειτουργία και την ποιότητα ζωής.

Ο εγκέφαλος της ΔΕΠΥ εμφανίζει ανισορροπίες στη δραστηριότητα των νευροδιαβιβαστών, ιδιαίτερα σε σχέση με τη ντοπαμίνη και τη νορεπινεφρίνη. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές παίζουν κρίσιμους ρόλους στη ρύθμιση της προσοχής, των κινήτρων και του ελέγχου των παρορμήσεων. Σε άτομα με ΔΕΠΥ, υπάρχουν ενδείξεις μειωμένης διαθεσιμότητας ντοπαμίνης και μειωμένης λειτουργίας των υποδοχέων ντοπαμίνης, που οδηγεί σε δυσκολίες στη διατήρηση της προσοχής και στην αναστολή παρορμητικών συμπεριφορών.

«Η ΔΕΠΥ επηρεάζει τις εκτελεστικές λειτουργίες του εγκεφάλου, οι οποίες ελέγχουν τα κίνητρα, τον προγραμματισμό, τη μνήμη εργασίας, την οργάνωση και τον αυτοέλεγχο» δήλωσε στο Huffpost ο Billy Roberts, θεραπευτής στο Focused Mind ADHD Counseling στο Columbus του Οχάιο.

«Όταν έρχεται αντιμέτωπος με μια εργασία που είναι βαρετή, ο εγκέφαλος της ΔΕΠΥ συγκλονίζεται και αρχίζει να αποζητά πιο ενδιαφέρουσες εργασίες. Οι κουραστικές δουλειές, όπως το πλύσιμο των ρούχων, τείνουν να είναι ιδιαίτερα απογοητευτικές, επειδή μπορεί να συσσωρεύονται, με αποτέλεσμα πολλοί με ΔΕΠΥ να αισθάνονται απίστευτα καταβεβλημένοι και να αποφεύγουν περαιτέρω τη συγκεκριμένη εργασία» τόνισε ο ίδιος.

«Όταν έχετε έναν εγκέφαλο που αποσπάται εύκολα, είναι δύσκολο για μια εργασία που είναι και βαρετή και συχνά μη επείγουσα να πάρει προτεραιότητα, ενώ οι επείγουσες εργασίες έχουν έναν τρόπο να ξεπερνούν τους άλλους περισπασμούς, ουσιαστικά “επιμένοντας” να γίνουν» δήλωσε η θεραπεύτρια Rachael Bloom.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ατόμων με ΔΕΠΥ

Μάλιστα έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα με ΔΕΠΥ έχουν λιγότερα εγκεφαλικά κύματα Βήτα. «Αυτά είναι τα είδη των εγκεφαλικών κυμάτων που μας κρατούν σε πνευματική εγρήγορση και συγκέντρωση» δήλωσε η Bloom. Και πρόσθεσε πως «Το άγχος – το να βιώνεις μία κρίση ή ακόμη και να έχεις συγκεκριμένη προθεσμία για να κάνεις κάτι- παράγει επιπλέον κύματα Βήτα, τα οποία μπορεί πραγματικά να βοηθήσουν να “ενεργοποιηθεί” η εστίαση στα άτομα με ΔΕΠΥ».

Εκτός από την πτυχή της εκτελεστικής λειτουργίας, το να πλύνετε και να τακτοποιήσετε τα ρούχα περιλαμβάνει επίσης τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, η οποία μπορεί να είναι ένας άλλος δύσκολος τομέας για τα άτομα με ΔΕΠΥ.

«Γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι πραγματικά δυσκολεύονται να θυμηθούν να βγάλουν τα ρούχα από το πλυντήριο ή να τα βάλουν στο στεγνωτήριο, πράγμα που αυξάνει τον όγκο της δουλειάς γιατί για να αποφύγουν την απαίσια μυρωδιά που έχουν τα ξεχασμένα ρούχα στο πλυντήριο, πρέπει να τα πλύνουν ξανά» δήλωσε η ψυχοθεραπεύτρια για άτομα με ΔΕΠΥ, Terry Matlen από το Μίσιγκαν και συμβουλεύει τα άτομα που εμφανίζουν τα παραπάνω συμπτώματα, να απευθύνονται σε ειδικό και να ζητούν ιατρική βοήθεια.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version