Site icon Όλο Υγεία

Dentist pass: Πως γίνεται η σωστή διαδικασία συμμετοχής;

dentist pass δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα

Πρόγραμμα δωρεάν προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας παιδιών, το dentist pass, από 6 έως 12 ετών, προσφέρεται για πρώτη φορά στη χώρα μας από το υπουργείο Υγείας. Δείτε πώς θα ακολουθήσετε τη διαδικασία.

 

Η πδοντιατρική περίθαλψη δεν παρέχεται από το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα εδώ και 40 χρόνια. Την τελευταία, ιδιαιτέρως, δεκαετία, το ΕΣΥ και η Κοινωνική Ασφάλιση έχουν ουσιαστικά αποσυρθεί από τη χρηματοδότηση της στοματικής υγείας και την παροχή οδοντιατρικής φροντίδας, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.  Το επίπεδο στοματικής υγείας του πληθυσμού της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί και οι ανισότητες και αποκλεισμοί έχουν οξυνθεί. Σύμφωνα με Έκθεση του ΟΟΣΑ στην Ελλάδα η δημόσια δαπάνη για οδοντιατρική περίθαλψη είναι 0% της συνολικής, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 31%! Ταυτόχρονα, στο συνολικό όγκο των ιδιωτικών πληρωμών για την υγεία, στην Ελλάδα η οδοντιατρική περίθαλψη αφορά το 4,5%, ενώ στην ΕΕ το 1,4%. Η χώρα μας καταγράφει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό μη καλυπτόμενων αναγκών οδοντιατρικής φροντίδας στην Ευρώπη (1 στα 12 άτομα), με ακόμα υψηλότερο ποσοστό (1 στα 6 άτομα) μεταξύ των χαμηλότερων εισοδηματικών ομάδων.

Έρευνα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, κατέγραψε ότι το 60% των παιδιών πάσχουν από τερηδόνα.

Τα παραπάνω στοιχεία ήταν αρκετά για να κινητοποιήσουν το υπουργείο Υγείας στο σχεδιασμό και την υλοποίηση προγράμματος βελτίωσης της ποιότητας της προληπτικής οδοντιατρικής για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών. Ετσι τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα dentist pass, ύψους 40 ευρώ ανά ωφελούμενο παιδί, μέσω του vouchers.gov.gr. Αφορά σε πάνω από 660.000 παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών, χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια που υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. Ορισμένα από αυτά τα παιδιά ίσως και για πρώτη φορά στο πλαίσιο του παρεχόμενου πακέτου, θα επισκεφθούν Οδοντίατρο.

Εξαιτίας της πανδημίας, η στοματική υγεία των νέων παιδιών είναι παραμελλημένη, αναφέρει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Θανάσης Δεβλιώτης. Υπενθυμίζει ότι τo dentist pass αποτελούσε πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας και γίνεται πράξη με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και την υποστήριξη χιλιάδων Οδοντιάτρων σε όλη τη χώρα. «Στόχος μας είναι η μονιμοποίησή του, με κονδύλια πέραν του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει όλες τις ελληνικές οικογένειες σε αυτή δύσκολη οικονομική συγκυρία» Ο κ. Δεβλιώτης εκφράζει την ελπίδα η ψηφιακή κάρτα dentist pass να είναι το πρώτο βήμα για την κάλυψη των αναγκών όλου του πληθυσμού, τουλάχιστον στον ευαίσθητο τομέα της πρόληψης «καθώς η στοματική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γενική υγεία και την ποιότητα ζωής και η φροντίδα της αποτελεί δικαίωμα των ασθενών και υποχρέωση της πολιτείας».

Τι προβλέπει το πρόγραμμα dentist pass και ποια η διαδικασία συμμετοχής;

Σε συνεργασία με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία παρέχεται η δυνατότητα για μια σειρά από συγκεκριμένες πράξεις, που επιδιώκουν αφ’ ενός να εδραιώσουν τη φιλοσοφία της πρόληψης στα παιδιά και στις οικογένειές τους, αφ’ ετέρου θα εντοπίσουν πιθανά προβλήματα και θα δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον.

Οι προληπτικές πράξεις που αφορούν ενδεικτικά σε:
1. Έλεγχο στοματικής υγιεινής
2. Καθαρισμό – απομάκρυνση πλακών
3. Φθορίωση
4. Οδηγίες Στοματικής Υγιεινής

Οι γονείς ή κηδεμόνες των δυνητικών δικαιούχων της ενίσχυσης υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος vouchers.gov.gr ή μέσω ΚΕΠ και η λήξη υποβολής αιτήσεων ορίζεται η Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023. Κάθε οικογένεια μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση, στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα παιδιά – μέλη της οικογένειας.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εισέρχεται ένας εκ των ασκούντων την επιμέλεια ή τη γονική μέριμνα μέσω των κωδικών Taxisnet και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, συμπληρώνοντας τον ΑΜΚΑ ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑ.Α.Υ.Π.Α) του ανήλικου καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του εισερχόμενου στην εφαρμογή και ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του.

Κάθε δικαιούχος του προγράμματος λαμβάνει μία ψηφιακή χρεωστική κάρτα (pass) ύψους 40 ευρώ ανά ωφελούμενο παιδί. Κάθε χρεωστική κάρτα μπορεί να καλύψει το σύνολο του κόστους των προβλεπόμενων υπηρεσιών οδοντιατρικής φροντίδας μέχρι του άνω ποσού, που παρέχονται από οποιονδήποτε ιδιώτη οδοντίατρο, ενώ το ποσό είναι διαθέσιμο για ένα ημερολογιακό έτος. Το χρηματικό ποσό δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τα πρόσωπα για την πραγματοποίηση πράξεων προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας στον ανήλικο δικαιούχο και δεν είναι επιτρεπτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Exit mobile version