«Ήμουν υγιής και δραστήρια, αλλά δε μπορούσα να μείνω έγκυος» – Τι σημαντικό έκανε η 30χρονη και κατάφερε να συλλάβει

έγκυος

Η Kirstie Phillips και ο σύζυγός της προσπαθούσαν να τεκνοποιήσουν για μήνες χωρίς επιτυχία. Η γυναίκα από το Κονέκτικατ των ΗΠΑ πίστευε ότι θα έμενε έγκυος γρήγορα, καθώς τόσο εκείνος όσο και ο σύζυγός της ήταν και οι δύο υγιείς, δραστήριοι, γύρω στα 20 και δεν είχαν οικογενειακό ιστορικό υπογονιμότητας.

Αλλά όταν ο γιατρός της την ενημέρωσε ότι οι ωοθήκες της δεν λειτουργούσαν σωστά, άρχισε να κάνει μία έρευνα που την οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι περιβαλλοντικές τοξίνες που βρίσκονταν παντού στο σπίτι της μπορεί να ευθύνονται για το αποτέλεσμα. «Δεν έχω αποδείξεις, αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο», δήλωσε η ίδια στη Wall Street Journal.

Η διατροφή που αυξάνει τη γονιμότητα – Τι να τρώνε όσες θέλουν να μείνουν έγκυες

Τι έκανε η 30χρονη σήμερα γυναίκα για να τη βοηθήσει να μείνει έγκυος

Η Phillips, τώρα 30 ετών, πέταξε τα αρωματικά κεριά και τα άλλα οικιακά αρώματα λόγω της σύνδεσής τους με ορμονικές ανισορροπίες. Πέταξε, επίσης, αφρόλουτρα και ενυδατικές κρέμες που περιείχαν τοξικές χημικές ουσίες, οι οποίες έχουν σχετιστεί με τη στειρότητα. Σταμάτησε επίσης να χρησιμοποιεί πλαστικά μιας χρήσης και αντικολλητικά τηγάνια.

Δύο χρόνια αργότερα, η Kirstie Phillips έμεινε έγκυος μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης. Λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, ήταν και πάλι έγκυος φυσικά.

έγκυος
Φωτογραφία: Wall Street Journal

Η Phillips εξεπλάγη όταν έμαθε ότι ήταν έγκυος στην κόρη της Sage, όταν ο γιος της Levi ήταν μόλις 10 μηνών. Πιστεύει, λοιπόν, ότι η μειωμένη έκθεση σε χημικές ουσίες βοήθησε το σώμα της να αυτορυθμιστεί.

Το να εγκαταλείψει τα αφρόλουτρα σώματος και άλλα πλαστικά δοχεία μείωσε την έκθεσή της στις χημικές ουσίες PFAS. Τα PFAS είναι σφραγιστικά για μαγειρικά σκεύη, χαλιά και μοκέτες, αδιάβροχα ρούχα, συσκευασίες τροφίμων, σπρέι αφαίρεσης λεκέδων και μπογιές σπιτιού.

Η Kirstie προσπάθησε επίσης να εξαλείψει τη δισφαινόλη-Α (BPA), που χρησιμοποιείται συχνά ως προστατευτική επένδυση στο εσωτερικό των τενεκεδένιων συσκευασιών. Μπορεί επίσης να βρεθεί σε μπιμπερό, μπιμπερό, πιπίλες και παιδικά παιχνίδια.

Πώς οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τη γονιμότητα

Οι επιστήμονες πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι η έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες παίζει σημαντικό ρόλο στην υπογονιμότητα. Υποστήριζαν εδώ και χρόνια ότι τα λεγόμενα “forever chemicals“, χημικές ουσίες που κρύβονται σε προϊόντα, από κατσαρόλες και τηγάνια μέχρι αδιάβροχα, μπορούν να καταστρέψουν τις αναπαραγωγικές ορμόνες του σώματος.

Τι είναι η πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια που επηρεάζει νέες γυναίκες;

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών στο αίμα τους είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες.

έγκυος
Φωτογραφία: Kirstie Phillips/Facebook

Η δισφαινόλη-Α και οι φθαλικές ενώσεις έχουν επίσης συνδεθεί με χαμηλότερες αποδόσεις ωαρίων στις γυναίκες και κακή ποιότητα σπέρματος στους άνδρες. Και οι δύο κοινές χημικές ουσίες μπορούν να βρεθούν σε πλαστικά δοχεία, συμπεριλαμβανομένων των μπιμπερό, των αποδείξεων, των αρωμάτων, των σαπουνιών και των λοσιόν.

Το BPA, όπως και το PFAS, διαταράσσει το ορμονικό σύστημα του σώματος, παρεμβαίνει στην ανάπτυξη των ωαρίων στις ωοθήκες, καθιστώντας τις λιγότερο πιθανό να ωριμάσουν σωστά, μειώνει την παραγωγή οιστρογόνων και αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρης διακοπής της εγκυμοσύνης διαταράσσοντας την ορμονική ισορροπία που απαιτείται για διατήρηση μιας υγιούς μήτρας.

Οι φθαλικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται συνήθως για να κάνουν τα πλαστικά πιο ανθεκτικά, έχει βρεθεί ότι προκαλούν φλεγμονή και οξειδωτικό στρες, προκαλώντας βλάβη στο DNA και τις πρωτεΐνες στο αίμα, επηρεάζοντας τελικά την ποιότητα των ωαρίων που αναπτύσσονται στη μήτρα. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να προκαλέσουν ωοθηκική ανεπάρκεια, οδηγώντας σε στειρότητα.

Διαβήτης : Πώς εκδηλώνεται στις γυναίκες ; 9 συμπτώματα που δεν εμφανίζονται στους άνδρες

Σύμφωνα με έρευνα του 2015 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Endocrinology, η διακοπή της έκθεσης σε επιβλαβείς χημικές ουσίες μπορεί να βοηθήσει στην αναστροφή της βλάβης στις ωοθήκες, ανάλογα με το πόσο καιρό διήρκεσε η έκθεση και ποια ωοθυλάκια επηρεάστηκαν.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top