Εάν ετοιμάζεστε για την αναμνηστική δόση του εμβολίου της Covid-19 αυτό το φθινόπωρο, νέα μελέτη προτείνει να επιλέξετε προσεκτικά το χέρι στο οποίο θα μπει η βελόνα.
Η ανοσολογική απόκριση μπορεί να είναι ισχυρότερη εάν η αναμνηστική σας δόση γίνει στο ίδιο χέρι που κάνατε και το τελευταίο εμβόλιο για την Covid-19. Αυτό δείχνει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό eBioMedicine.
Όταν κάνουμε εμβόλιο στο ίδιο χέρι ονομάζεται ομόπλευρος εμβολιασμός, σε αντίθεση με τον ετερόπλευρο εμβολιασμό, που η δόση χορηγείται στο ένα χέρι και η αναμνηστική δόση στο άλλο.
Eris: Πότε θα κυκλοφορήσει το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο
Τα ευρήματα της μελέτης
Γερμανοί επιστήμονες εξέτασαν την ανοσολογική απόκριση και τον ομόπλευρο έναντι του ετερόπλευρου εμβολιασμού εξετάζοντας δεδομένα από 303 άτομα που έλαβαν το εμβόλιο Pfizer-BioNTech COVID mRNA. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε προσβληθεί από τον COVID-19 πριν από τον εμβολιασμό.
Δύο εβδομάδες μετά, ο αριθμός των Τ-κυττάρων (υπεύθυνα για την κυτταρική ανοσία, τα οποία παίζουν ρόλο στη ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης, καταστρέφουν κύτταρα μολυσμένα με ιούς ή άλλα παθογόνα ή κύτταρα που έχουν άλλου τύπου βλάβες ή είναι δυσλειτουργικά) ήταν πολύ υψηλός σε εκείνους που έκαναν και τις δόσεις στο ίδιο χέρι, σύμφωνα με τη μελέτη.
Αυτά τα κύτταρα, που επιτίθενται και καταστρέφουν τα άλλα κύτταρα, ήταν παρόντα στο 67% που έγιναν οι δόσεις του εμβολίου στο ίδιο χέρι και στο 43% σε άτομα που έκαναν τις ενέσεις σε διαφορετικά χέρια, σύμφωνα με τη συν-συγγραφέα της μελέτης Laura Ziegler, φοιτήτρια διδακτορικού στο πανεπιστήμιο Saarland.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι ομόπλευροι εμβολιασμοί δημιουργούν μια ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση από τους ετερόπλευρους εμβολιασμούς», δήλωσε η ερευνήτρια Laura Ziegler του Πανεπιστημίου του Saarland.
Γιατί πρέπει η αναμνηστική δόση να γίνεται στο ίδιο χέρι; Η εξήγηση
Τα κύτταρα που παρέχουν την ανοσολογική απόκριση βρίσκονται σε τοπικούς λεμφαδένες. Οι λεμφαδένες βρίσκονται σε όλο μας το σώμα και σε περιοχές όπως ο λαιμός, το στήθος, η κοιλιά και οι μασχάλες, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Εάν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος σε αυτούς τους λεμφαδένες επαναδιεγερθούν στο ίδιο σημείο, υπάρχει μεγαλύτερη ανοσολογική απόκριση, ανέφερε η μελέτη.
Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού είναι σημαντικά για την ταχεία καταστροφή του ιού, αλλά τα αντισώματα είναι επίσης σημαντικά για την πρόληψη περαιτέρω βλάβης, ανέφερε η μελέτη. Και οι ερευνητές δεν βρήκαν μεγαλύτερο αριθμό αντισωμάτων.
Ωστόσο, η μελέτη έδειξε ότι τα αντισώματα σε άτομα που έκαναν την αναμνηστική δόση στο ίδιο χέρι δέσμευσαν καλύτερα τις πρωτεΐνες ακίδας του ιού. Οι πρωτεΐνες Spike είναι υπεύθυνες για την είσοδο του κορωνοϊού στα κύτταρα, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.
Με πληροφορίες από το CNN.com